30 αρχαιότητες επιστρέφουν πανηγυρικά από τη Νέα Υόρκη στην Ελλάδα

Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της γλυπτικής, της μεταλλοτεχνίας και της κεραμικής. 

Στις 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη ειδική εκδήλωση επιστροφής τριάντα αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί σημαντικό κεφάλαιο στον αγώνα κατά της λαθρεμπορίας αρχαιοτήτων. Τα αντικείμενα επανήλθαν στη χώρα μας μετά από διεξοδική έρευνα της Antiquities Trafficking Unit, η οποία εντοπίζει και ανακτά παγκοσμίως κλοπιμαία πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Ο επαναπατρισμός των 30 αρχαιοτήτων από την Νέα Υόρκη έρχεται ως συνέχεια της επιστροφής των 55 αρχαίων αντικειμένων το 2022 και των 29 αρχαίων αντικειμένων την άνοιξη του 2023 που ανακτήθηκαν με την συνεργασία των ίδιων πρωταγωνιστών, που αποτελούν πλέον μία δυνατή ομάδα», τονίζει η υπ. Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Στην ειδική τελετή παρέστησαν ο επικεφαλής της μονάδας, Matthew Bogdanos, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού, Γεώργιος Διδασκάλου, και ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου. Οι αρχαιότητες που επαναπατρίζονται καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως τους βυζαντινούς χρόνους και αποτελούν αντιπροσωπευτικά δείγματα της γλυπτικής, της μεταλλοτεχνίας και της κεραμικής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν, ένα ακέραιο μαρμάρινο κυκλαδικό ειδώλιο τύπου «Σπεδού» και τρία αποσπασματικά σωζόμενα, δύο κεφαλές και ένας κορμός τύπου «Σπεδού» (2700-2300 π.Χ.), ένα πήλινο κύπελλο καμαραϊκού ρυθμού και ένα χάλκινο  ειδώλιο ταύρου μινωϊκών χρόνων (1900-1500 π.Χ.), ένας πιθαμφορέας και ένα θήλαστρο μυκηναϊκών χρόνων (1300-1150 π.Χ.), ένας αρύβαλλος με μορφή ανδρικής κρανοφόρου κεφαλής από φαγεντιανή, δύο αρύβαλλοι, ο ένας με μορφή καθιστής γυναικείας μορφής και ο άλλος με μορφή λαγού αρχαϊκών χρόνων (6ου αι. π.Χ), ένας ερυθρόμορφος σκύφος κλασικών χρόνων (5ου αι. π.Χ), ένας κάλυκας της κατηγορίας «Δυτικής Κλιτύος» και ένας κάδος ελληνιστικών χρόνων (4ου- 3ου αι. π.Χ), επτά χάλκινα κράνη (6ου-4ου/3ου αι. π.Χ), μεταξύ των οποίων ένα κορινθιακό, πέντε αττικά και ένα χαλκιδικό, 2 χάλκινοι και 2 σιδερένιοι ανατομικοί θώρακες ελληνιστικών χρόνων, ένα χάλκινο εξάρτημα ιπποσκευής ελληνιστικών/ρωμαϊκών χρόνων, δύο μαρμάρινα αγάλματα Αφροδίτης ρωμαϊκών χρόνων, ένα αργυρό εικονίδιο με παράσταση Θεοτόκου βυζαντινών χρόνων  και ένα αργυρό πινάκιο με φυτική, ζωική και γεωμετρική διακόσμηση. Τα αντικείμενα προέρχονται από κατασχέσεις σε αποθήκες του βρετανού αρχαιοπώλη Robin Symes και στην γκαλερί του Michael Ward  στην Νέα Υόρκη. 

Η επιστροφή αυτή αποδεικνύει τη στενή συνεργασία ανάμεσα στις αμερικανικές αρχές και την ελληνική κυβέρνηση, δείχνοντας τη σημασία της διασυνοριακής προσπάθειας κατά της λαθρεμπορίας πολιτιστικών αγαθών.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ