Δημήτρης Λιγνάδης: «Έρχομαι να συνεχίσω έργο λαμπρό» – η παράδοση/παραλαβή της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης στο Εθνικό Θέατρο

Ηθοποιοί, σπουδαστές της Δραματικής Σχολής, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό και πλήθος δημοσιογράφων έδωσαν το παρόν στην κατάμεστη Κεντρική Σκηνή του κτιρίου Τσίλλερ σήμερα το μεσημέρι στην λιτή εκδήλωση παράδοσης –παραλαβής της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, όπου τις εντυπώσεις κέρδισε η βαθιά υπόκλιση του Δημήτρη Λιγνάδη, αυτήν την φορά όχι με την ιδιότητα του ηθοποιού.

Μετά από τέσσερα χρόνια επιτυχούς ομολογουμένως θητείας, ο Στάθης Λιβαθινός έδωσε την σκυτάλη στον Δημήτρη Λιγνάδη, που θα λέγαμε γεννήθηκε και ανδρώθηκε στο Εθνικό Θέατρο, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλα Γιατρομανωλάκη.

Το κλίμα ιδιαίτερα φορτισμένο, και συγκινητικό. μιας και πρόκειται για δύο ανθρώπους – συνεργάτες που έχουν βρεθεί μαζί τόσο πάνω όσο και έξω από τη σκηνή.

«Ο πολιτισμός, απόψε, συναντά τον πολιτισμό», τόνισε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Μεντώνη, για να συνεχίσει «η αλλαγή σκυτάλης δεν σημαίνει διακοπή σχέσεων και συνεργασίας. Κοινός μας στόχος είναι το Εθνικό Θέατρο να ανεβαίνει, να αναπτύσσεται με εξωστρέφεια ανταποκρινόμενο τόσο στον ψυχαγωγικό όσο και στον εκπαιδευτικό του ρόλο»

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο απερχόμενος Καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Λιβαθινός, μίλησε για το «κλίμα χαρούμενης λύπης ή λυπημένης χαράς της ημέρας» και τόνισε ότι παραδίνει ένα θέατρο υγιές οικονομικά, με αποθεματικά, με δύο καινούριες σκηνές (την Πειραματική και το Μικρό Εθνικό), με μια δραματικής χολή-στολίδι με τμήμα Σκηνοθεσίας, ένα θέατρο που δούλεψε με νέους δημιουργούς και πρόβαλλε το Νέο Ελληνικό έργο, που περιμένει «Δημήτρη», απευθυνόμενος στον νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή, «να το απογειώσεις».  Ευχαρίστησε όλους τους συνεργάτες του, το προσωπικό, το Δ.Σ και τον πρόεδρό του κ. Βασίλη Πουλαντζά, τον απερχόμενο αναπληρωτή Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Θοδωρή Αμπαζή, ενώ παρέδωσε σε κλίμα ευφορίας συμβολικά το κλειδί του γραφείου του στον Δημήτρη Λιγνάδη, εκφράζοντας παράλληλα και την ευχή «Να είμαι ο τελευταίος Καλλιτεχνικός Διευθυντής που μαθαίνει για την αντικατάστασή του 20 ημέρες πριν λήξει η θητεία του».

Βαθιά συγκινημένος ο Δημήτρης Λιγνάδης, πήρε το λόγο κάνοντας με λόγια του Κρέοντα από την Αντιγόνη την οποίο είχε ερμηνεύσει σε σκηνοθεσία του Στάθη Λιβαθινού και μια τιμητική και συμβολική αναφορά στον Τάσο Λιγνάδη, τον πατέρα του, και  η ημέρα ανάληψης των νέων του καθηκόντων συμπέφτει με την επέτειο 30 χρόνων από την απώλειά του. Υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει εκ νέου με τις προγραμματικές δηλώσεις και τα σχέδια του για την επόμενη ημέρα του Εθνικού Θεάτρου μιας και θα ήταν άτοπο να κάνει τώρα δηλώσεις . «Δεν ήρθα για να καταστρέψω κανένα έργο» τόνισε «αντίθετα, έρχομαι για να συνεχίσω το λαμπρό έργο των προηγούμενων». Ένας είναι ο άξονας που το Εθνικό Θέατρο πρέπει να κινείται, η Αγωγή Ψυχής που περιλαμβάνει τόσο την Εκπαίδευση όσο και την Ηδονή και Τέρψη. Ταυτόχρονα ανακοίνωσε τους άμεσους συνεργάτες του, την κ. Αναστασία Διαμαντοπούλου που θα αναλάβει το Γραφείο Διεύθυνσης και την Έρι Κύργια, αναπληρώτρια της Διεύθυνσης.

Ο Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης από την πλευρά του μίλησε για την αναγκαιότητα εύρωστων πολιτιστικών φορέων όπως το Εθνικό και την προσήλωση του Υπουργείου στην εξασφάλιση πόρων ώστε αυτοί να επιτελούν τους ρόλους τους. Εξήγγειλε την δημιουργία Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του Εθνικού Θεάτρου και βεβαίως την αλλαγή στη διαδικασία επιλογής Καλλιτεχνικού Διευθυντή λαμβάνοντας υπόψη διεθνείς πρακτικές, ώστε ο Νέος Διευθυντής να έχει επιλεγεί μήνες πριν τη λήξη της θητείας του απερχόμενου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ