Δημήτρης Λιγνάδης: Καταπέλτης το «ένταλμα συλλήψεως»

Στoν 7ο όροφο της ΓΑΔΑ κρατείται ο Δημήτρης Λιγνάδης, μετά την προθεσμία που πήρε για να απολογηθεί την Τετάρτη. Βρίσκεται αντιμέτωπος με το κακούργημα του βιασμού κατά συρροή. Το ένταλμα σύλληψης που εκδόθηκε το απόγευμα του Σαββάτου είναι καταπέλτης: Μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι ασκούσε σωματική και ψυχολογική βία στα θύματά του, κυρίως ανήλικους αλλοδαπούς, ενώ κάνει λόγο για εγκληματική ροπή επί πολλά χρόνια. Ο ίδιος σύμφωνα με τον δικηγόρο του αρνείται τις κατηγορίες.

Το σκοτεινό παρασκήνιο μίας σεξουαλικά κακοποιητικής συμπεριφοράς με θύματα, ανήλικα παιδιά, επί χρόνια, σύμφωνα με τις κατηγορίες, άρχισε να ξετυλίγεται για τους εισαγγελείς μετά την πρώτη μήνυση που κατατέθηκε σε βάρος του γνωστού ηθοποιού σκηνοθέτη, στις 5 Φεβρουαρίου για υπόθεση που ωστόσο έχει παραγραφεί.

Μέσα από τη μήνυση αυτή ωστόσο, οι εισαγγελείς κατάφεραν να φτάσουν σε ακόμη ένα θύμα το οποίο μάλιστα μιλούσε για το βιασμό του, πριν από έξι χρόνια. Ένα έγκλημα δηλαδή που δεν έχει παραγραφεί. Οι εξελίξεις είχαν αρχίσει να δρομολογούνται την Παρασκευή, με τη μήνυση ενός 25χρονου ο οποίος, δεν διαμένει πλέον στην Ελλάδα.

Τα περισσότερα από τα θύματα ήταν ανήλικοι αλλοδαποί, σύμφωνα με πληροφορίες από τη δικογραφία. Οι λεπτομέρειες που φέρονται ότι δίνουν μηνυτές και μάρτυρες είναι πολλές. Περιγράφουν το σπίτι του, την καθημερινότητά του αλλά και τις επαφές που είχαν με τον κατηγορούμενο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτές είναι οι ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή που οδήγησαν στο ένταλμα σύλληψης του καλλιτέχνη:

  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων

Ο τέως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες, ζήτησε και έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί την Τετάρτη το μεσημέρι, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση όπου κρατείται με εντολή εισαγγελέα και θα παραμείνει μέχρι την απολογία του.

Το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε βάσει δύο μηνύσεων που κατατέθηκαν εναντίον του για βιασμό ανηλίκων, που δεν έχουν παραγραφεί, αλλά και τις πρόσφατες μαρτυρικές καταθέσεις από πρόσωπα που φέρονται να έδωσαν ισχυρά στοιχεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Οι δικαστικές αρχές θα κάνουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου να έρθουν όλα στο φως σ` αυτή την πολύ σκοτεινή υπόθεση», τονίζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, και καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν για να αντιμετωπιστούν τέτοια νοσηρά φαινόμενα».

Πηγή: ΕΡΤ