Έφυγε από τη ζωή ο συγγραφέας και δημοσιογράφος, Πότης Στρατίκης

Ο «μικρός σερίφης» πήγε να βρει τον «μικρό καουμπόη» και τον «Λούκι Λουκ», στην γειτονιά των αγγέλων…

Στις 9 Ιουνίου 2019, σε ηλικία 93 ετών, έφυγε από την ζωή ο Παναγιώτης (Πότης) Στρατίκης. Ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος, εκδότης, με έντονη αντιστασιακή δράση. Οι παλαιότεροι θα τον γνωρίζουν ως Κώστα Φωτεινό. Είναι  το όνομα που είχε διαλέξει να υπογράφει στο περιοδικό «Μικρός Σερίφης».

Ο Παναγιώτης Στρατίκης, γεννημένος το 1926, στο Κοπανάκι Μεσσηνίας, αγαπούσε πολύ τα γράμματα και παρόλο που η οικογένεια του ήταν ιδιαίτερα φτωχή και χρειαζόταν να δουλεύει παράλληλα, ήταν άριστος μαθητής. Όταν ξέσπασε ο Β’ παγκόσμιος πόλεμος, ήταν μαθητής γυμνασίου και χωρίς να διστάσει καθόλου προσχώρησε στην ΕΠΟΝ, λαμβάνοντας έτσι ενεργό ρόλο στην αντίσταση.

Το 1946 γράφεται στην Πάντειο και αρχίζει να γνωρίζετε με σημαντικούς ανθρώπους του Τύπου. Δημιουργεί φιλίες με τον Στέλιο Ανεμοδούρα, τον Θέμο Ανδρεόπουλο, τον Απόστολο Μαγγανάρη, τον Νικό Θεοφανίδη, τον Γιάννη Μαρή και τον Ηλία Μπακόπουλο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εργάζεται σε εκδοτικό οίκο και αρχίζει να κανει μεταφράσεις ενω δούλεψε και στην παραγωγή του «Μικρού Ήρωα» και στην «Μάσκα» του Απόστολου Μαγγανάρη. Άρχισε να γράφει κείμενα σε περιοδικά με πρωταγωνιστές τον Ζορό, το Τσακάλι. Επίσης, συνεργάστηκε με μεγάλα περιοδικά της εποχής, όπως, Ρομάντσο, Γυναίκα, Θεατής, Βεντέτα, Πάνθεον.

Το 1962, εκδίδει μόνος του, το Μικρό Σερίφη, τα κείμενα του οποίου υπέγραφε ως Κώστας Φωτεινός. Η επιτυχία του εγχειρήματος ήταν τόσο μεγάλη που βγήκε και άλλο περιοδικό με τους ίδιους ήρωες, ο Μικρός Καουμπόη. Iδρύει τον εκδοτικό οίκο «Αδερφοί Στρατίκη» και αποκτά τα δικαιώματά για το ξένο κόμικ «Λουκυ Λουκ».

Τον Ιούνιο του 2006, τιμήθηκε από την Ένωση Συντακτών Τύπου για την προσφορά του, ενώ ένα χρόνο αργότερα, βραβεύθηκε  για το συγγραφικό και μεταφραστικό του έργο.