#AthensPride: «Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία»

Γεμάτο χρώματα και πολύ μουσική ήταν και φέτος το Φεστιβάλ Athens Pride που γιόρτασε τα 15 χρόνια ζωής του, από την πρώτη φορά που διοργανώθηκε στην Ελλάδα.

Το Σάββατο, στις 8 Ιουνίου 2019, στην πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα “Ο δρόμος έχει την δική μας ιστορία“, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε να γιορτάσει το δικαίωμα στην επιλογή και τη διαφορετικότητα. Το Φεστιβάλ φέτος εστίασε στη σημασία της ενημέρωσης, τόσο στο κομμάτι του HOMBAT (καταπολέμηση της Ομοφοβίας και του Τρανσφοβικού εκφοβισμού στα σχολεία και στο χώρο εργασίας), αλλά και σε θέματα ενημέρωσης, όσο αφορά την ασφάλεια στο sex, την πρόληψη των αφροδίσιων νοσημάτων και την καταπολέμηση του HPV. Υπήρχε και σχετικό περίπτερο με δράσεις από το Ίδρυμα Στέγης Ωνάση με σύνθημα, #Positive Voice. Αναφορές έγιναν και σε θέματα ισότητας, Gender Mainstreaming και στο πρόσφατο νόμο όσον αφορά το νομικό πλαίσιο του βιασμού.

Το Φεστιβάλ Αθηνών, δήλωσε παρόν, ενημερώνοντας τον κόσμο για τις δράσεις που έχει ετοιμάσει για την διαφορετικότητα και όλες τις εκδηλώσεις. Στη φετινή διοργάνωση υπήρχε και έντονη συγκίνηση, αλλά και θυμός, για την άγρια δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου, όταν στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, “καθωσπρέπει νοικοκυραίοι”, τον σκότωσαν…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πολύς κόσμος νομίζει πως η παρέλαση, αφορά κάποιους γραφικούς περιθωριακούς, σεξουαλικά χυδαίους, πολίτες δεύτερης κατηγορίας, που ντύνονται προκλητικά και επιδίδονται σε άσεμνες πράξεις. Ίσως αυτό να οφείλεται, σε μεμονωμένα περιστατικά, που όντως προκαλούν με λάθος τρόπο, αλλά δεν αντιπροσωπεύουν το σύνολο και τον ίδιο τον θεσμό. Η παρέλαση, έχει καθαρά πολιτικό χαρακτήρα. Τουλάχιστον, έτσι ξεκίνησε πριν από 50 χρόνια και έχει ιδιαίτερη σημασία να μάθουμε τι είχε συμβεί το 1969, στην Νέα Υόρκη, στο μπαρ Stonewall Inn.

Ήταν τότε που η αστυνομία εισέβαλε στο συγκεκριμένο χώρο, σημείο συνάντησης και διασκέδασης ομοφυλόφιλων και παρενδετικών. Δεν ήταν η πρώτη φορά που είχαν στοχοποιηθεί οι θαμώνες, αλλά αυτή την φορά τα πράγματα αγρίεψαν. Ήταν τότε που η Αμερική, με πρόεδρο τον Νίξον, έκανε προπαγάνδα στα σχολεία για τους κακούς μαύρους και τους “βρωμερούς ανώμαλους”. Είχε προηγηθεί το 1969, η δολοφονία του Λ. Κινγκ και ο πόλεμος στο Βιετνάμ ήταν σε εξέλιξη. Έπρεπε, λοιπόν να υπάρξει καινούριος εχθρός. Και βρέθηκε… ήταν οι ομοφυλόφιλοι και για αυτο έφοδοι, συνέβαιναν σε όλη τη χώρα. Στις 23 Ιουνίου όμως, υπήρξαν τα πρώτα θύματα της ένοπλης, αυθαίρετης, κρατικής βίας. Μπήκαν στο μπαρ και άρχισαν να χτυπούν και να πυροβολούν τους παρευρισκόμενους. Υπήρξαν θύματα και επεισόδια, που εξελίχθηκαν σε οδομαχίες και συνεχίστηκαν για ημέρες.

Ένα χρόνο μετά, το 1970, πραγματοποιήθηκε μια μικρή διαδήλωση με πορεία προς το Stonewall Inn, με βασικά αιτήματα, την ίση μεταχείριση στον εργασιακό τομέα, την παύση οποιαδήποτε παρενόχλησης, την άρση του νόμου περί σοδομισμού και πολλά άλλα. Το 2015, στις 23 Ιουνίου, το Νεοϋορκέζικο μπαρ Stonewall Inn, χαρακτηρίστηκε επίσημα ως “Μνημείο της Νεώτερης Ιστορίας-Οροσημο της πόλης”. Τον Ιούνιο του 2009, ο Μπαράκ Ομπάμα, θέσπισε τον Ιούνιο, ως μήνα υπέρ της ΛΟΑΤ κοινότητας.

Στην Αθήνα, η πρώτη διοργάνωση έγινε το 1980, από το ΑΚΟΕ (Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλοφίλων Ελλάδος). Το 1992, 1994, 1995, πραγματοποιήθηκε στο Λόφο του Στρέφη. Το 1993, το 1996, έγινε στο Πεδίον του Άρεως και το 1998-1999 σε κλειστούς χώρους, από ομαδικές πρωτοβουλίες. Το 2005, η τότε δήμαρχος Ντόρα Μπακογιάννη, δέχτηκε να γίνει στην Αθήνα, όχι όμως και ο Νικήτας Κακλαμάνης, που άσκησε βέτο. Από το 2011, ο Γιώργος Καμίνης επέτρεψε εντεύθεν όλες οι εκδηλώσεις να λαμβάνουν χώρα, τον μήνα Ιούνιο. Το 2012, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, υπερθεμάτισε των εκδηλώσεων. Σειρά είχε το Ηράκλειο Κρήτης, όπου το 2015, δήλωσε παρών και η Πάτρα, το 2016 που κατέγραψε την πρώτη της πορεία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως, λοιπόν, καταλαβαίνουμε η γέννηση και η ανάγκη της παρέλασης, δεν έχει χαρακτήρα “πανηγυριού”, αλλά είναι μια πολιτική πράξη. Όποιος καταπιέζεται και διώκεται για τις επιλογές του, όταν αυτές αφορούν τον εαυτό του και την ζωή του, συνιστά πολιτική δίωξη.

Μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, θα δωθεί ένα μεγάλο πάρτυ με τους Φοίβο Δεληβοριά, Τάμτα, Ελένη Φουρέιρα, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης και αναγνώρισης της ΛΟΑΤ κοινότητας, η Βουλή συμβολικά θα φωταγωγηθεί μεταξύ 9:00 και 9:30, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου.