Η Δέσποινα Κουτσούμπα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟ και το Τατόι

Με ανακοίνωση, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων του ΥΠΠΟ, ανέφερε ότι δε θα παρακολουθήσει άλλο τον χυδαίο κατήφορο της Προέδρου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Δέσποινας Κουτσούμπα, στοχοποιώντας την για χυδαιολογία με τρόπο αγοραίο, υβριστικό και απαξιωτικό κατά του Πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μάλιστα, κάνουν λόγο για «διασυρμό των Αρχαιολόγων του Υπουργείου από προσωπικές και αδιανόητες αναρτήσεις».

Η Δέσποινα Κουτσούμπα σε πρόσφατη ανάρτηση της έκανε αναφορά στο ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου στην Καθημερινή το οποίο τόνιζε: «Αυτό που μέχρι σήμερα το υπουργείο Πολιτισμού αποκρύπτει, έχει συμβεί. Η φωτιά που κατέστρεψε ολόκληρο το κτήμα Τατοΐου τελικά έκαψε και τουλάχιστον δύο κοντέινερ με αντικείμενα, από αυτά που είχαν βρεθεί στα κτίρια του κτήματος.Τι αντικείμενα υπήρχαν σε αυτά -και χάθηκαν για πάντα- είναι κάτι που θα φανεί τις επόμενες ημέρες. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το σύνολο των αντικειμένων που είχαν βρεθεί στα κτίρια του κτήματος (και προέρχονται από τις κατοικίες της πρώην βασιλικής οικογένειας) παραμένει σε κοντέινερ στην καρδιά του κτήματος. Το 2016 ένα μέρος αυτών είχε μεταφερθεί στο Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης, όμως επεστράφη πίσω στο Τατόι από τη σημερινή ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού. Κάποια πολύτιμα αντικείμενα απομακρύνθηκαν από το υπουργείο στο ξεκίνημα της φωτιάς, πριν αυτή κάψει το Τατόι.»

Η ανάρτηση της κας Κουτσούμπα

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  1. Τα αντικείμενα από το Τατόι (όχι τα πολύτιμα, αυτά έχουν πουληθεί στους Κρίστις εδώ και καιρό από τον ίδιο τον τέως, με τις πλάτες του Μητσοτάκη του πρεσβύτερου) το 2016 είχαν μεταφερθεί σε κτίριο στην Αθήνα, όπου φυλάσσονταν και συντηρούνταν μέχρι να έρθει η ώρα να εκτεθούν. Το 2019 η Λ. Μενδώνη, μέσα σε όλη την προσπάθεια να είναι “Υπουργός Τατοίου” (εκτός από Υπουργός Ακρόπολης) και να κάνει τα χατίρια των φιλοβασιλικών “φίλων” του Τατοίου, επέστρεψε πίσω τα αντικείμενα, χωρίς αυτά να εκτίθενται κάπου, απλώς να είναι μέσα σε κοντέινερ στο Τατόι.
  2. Αποτέλεσμα; Όταν ξέσπασε η πυρκαγιά, ένα μεγάλο μέρος των πυροσβεστικών δυνάμεων να απασχολούνται με το να μην καούν τα κοντέινερ -την ώρα που καιγόταν όλη η βόρεια Αττική! Αυτό λέγεται ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ. Την οποία ανέλαβε το ίδιο το ΥΠΠΟΑ όταν έσπευσε να βγάλει Δελτίο Τύπου να μας πει ότι σώθηκε το Τατόι, κι ότι η Πυροσβεστική και η Πολιτική Προστασία ασχολιόνταν με το Τατόι, τη στιγμή που η πυρκαγιά έκαιγε την Αττική, την Εύβοια, την Ηλεία και τη Λακωνία! Τώρα που τελικά δεν σώθηκε το Τατόι, και κάηκαν και κτίρια και δύο κοντέινερ με αντικείμενα, επικρατεί ΣΙΩΠΗ.
  3. Στις 5/8 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός πήγε στο Τατόι, μαζί με την Υπουργό Πολιτισμού. Γιατί στο Τατόι; Ποιος ο συμβολισμός, την ώρα που καιγόταν η Βαρυμπόμπη, το Κρυονέρι, η Πάρνηθα; Και εξηγούμαι: το Τατόι είναι ένα μεγάλο κτήμα που ανήκει στον ελληνικό λαό -και όχι “π. βασιλικό κτήμα” όπως το αναφέρει λανθασμένα το ΥΠΠΟΑ!- και μπορεί να γίνει ένα υπέροχο πάρκο ανοιχτό σε όλους. Έχει μέσα και κάποια κτήρια-μνημεία και κινητά αντικείμενα που μπορούν να εκτεθούν και να τα βλέπει όποιος θέλει ως τμήμα της ιστορίας του τόπου -και όχι προς εξύμνηση της βασιλείας, την οποία διώξαμε από τη χώρα με δημοψήφισμα θυμίζω. Η μανία του ΥΠΠΟΑ να βγάζει δελτία τύπου για το “βασιλικό κτήμα”, τις “βασιλικές άμαξες”, το “βασιλικό κασπώ” ξεκίνησαν ως γραφικές, έχουν καταντήσει όμως να εγείρουν πλέον πολιτειακό θέμα. Όμως, το Τατόι δεν είναι ούτε χώρος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ούτε μείζων αρχαιολογικός χώρος. Ο σχεδιασμός που λέει “ας καεί η μισή Αττική για να μην καούν τα κοντέινερ στο Τατόι” δεν είναι σχεδιασμός συντεταγμένης πολιτείας. Δεν είναι ισοδύναμο το Τατόι με την αρχαία Ολυμπία, που είναι Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Ούτε μπορεί να καίγεται η μισή Αττική και Εύβοια και η πυροσβεστική να τρέχει για το… κύρος της Υπουργού!
  4. Και εν πάσει περιπτώσει, αν ήταν τόσο σημαντικό για την κυβέρνηση (για λόγους που μόνο η κυβέρνηση γνωρίζει, να χει άραγε σχέση με την “επένδυση” και τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης;) και για λόγους πρεστίζ, να μην καούν κτίρια και κοντέινερ στο Τατόι, τόσο σημαντικό ώστε να πάει εκεί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τώρα που τελικά κάηκε και όλο το δάσος και κάποια κτίρια και κάποια κοντέινερ, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ; Γιατί δεν αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη;

ΥΓ. Η Εστία που μας πληροφόρησε από το πρωτοσέλιδο ότι σώθηκαν οι επίσημες στολές του τέως, μας πληροφόρησε επίσης ότι ήρθε και ο πρίγκηψ Νικόλαος αυτοπροσώπως να δει τι συμβαίνει στο Τατόι. Δεν έχω ελέγξει αν αληθεύει η πληροφορία -γιατί το θέμα μου προξενεί ιδιαίτερη απέχθεια. Ελπίζω να μην αληθεύει. Όμως, όλα αυτά έχουν αρχίσει να εγείρουν πολιτειακά θέματα και θέματα διαχείρισης δημοσιας περιουσίας. Δεν υπάρχει “βασιλική περιουσία” πρόκειται για περιουσία του ελληνικού λαού. Δεν υπάρχει “βασιλική οικογένεια” και “πρίγκηψ” στην Ελλάδα, γιατί δεν έχουμε βασιλευόμενη δημοκρατία, τους διώξαμε με απόφαση του ελληνικού λαού. Παρόλ’ αυτά, επί Παλαιοκρασσά τους αποζημιώσαμε κιόλας για την περιουσία “τους” που χάσανε. Δεν έχουν κανένα άλλο δικαίωμα, ούτε να τα θεωρούν πατρογονικά τους, ούτε να περιφέρονται στο Τατόι οι έκπτωτοι βασιλείς. Ούτε έχει κανένας από την κυβέρνηση το δικαίωμα να μας πουλάει βασιλιάδες και βασιλικά κτήματα, ούτε να συνεννοείται με “επενδυτές” για τη διαχείριση του πάρκου που ανήκει σε όλους μας. Νισάφι πια.»

Τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου Π.Ο.Ε. – ΥΠ.ΠΟ. απαρτίζονται από 33 άτομα, εκ των οποίων ο Γιάννης Τσακοπιάκος τέως πρόεδρος του Ταμείου Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Oι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού δεν θα παρακολουθήσουμε άλλο τον χυδαίο κατήφορο της Προέδρου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) Δέσποινας Κουτσούμπα.

Εν μέσω μίας πρωτόγνωρης κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα, με τα μέτωπα φωτιάς στην Αττική, στην Εύβοια, στην Ηλεία και σε δεκάδες σημεία της χώρας, βλέπουμε με έκπληξη και απορία διάφορες αναρτήσεις της  Προέδρου του Συλλόγου των Ελλήνων Αρχαιολόγων Δέσποινας Κουτσούμπα και στελέχους της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, όπως δημοσιεύτηκε σε πανελλήνια sites και γράφτηκε και στον τύπο, όπου χυδαιολογεί με τρόπο αγοραίο, υβριστικό και απαξιωτικό κατά του Πρωθυπουργού της χώρας.

 Θέλουμε να δηλώσουμε απερίφραστα, κοφτά και δυνατά τα εξής:

  1. Δεν πρόκειται με τον τρόπο αυτό να ακυρώσει την πεποίθηση των εργαζομένων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ενεργοποιήθηκαν με αυταπάρνηση όλες αυτές τις ημέρες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση τόσο των απειλών του Αρχαιολογικού Χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας , των κτημάτων του Τατοΐου και σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς.
  2. Εμείς οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο πολιτισμού και Αθλητισμού, που εκπροσωπούμε την απόλυτη πλειοψηφία βρισκόμαστε ακόμη στη μάχη, προκειμένου να ελαχιστοποιήσουμε τις όποιες επιπτώσεις της ολέθριας απειλής που συνέβη στη χώρα. Είμαστε αυτή τη στιγμή σε διαρκή υπηρεσία.
  3. Αισθανόμαστε λύπη, συμπαράσταση, και ενσυναίσθηση απέναντι στους Αρχαιολόγους του Υπουργείου, που διασύρονται εν’ όλω από προσωπικές και αδιανόητες αναρτήσεις της Προέδρου τους στα social media. Είμαστε σίγουροι ότι δεν εκπροσωπούνται από αυτές. Μας φαίνεται αδιανόητο να συμβαίνει. Είναι ένα σπάνιο και ακραίο φαινόμενο ιδιωτικής καπήλευσης ενός συλλογικού, επιστημονικού οργάνου. Θα αντιδράσουμε μαχητικά απέναντι στη συνειδητή διαστρέβλωση των πραγμάτων και δεν θα επιτρέψουμε να συρθούμε στην πεζοδρομιακή απαξίωση των θεσμών της χώρας και του θεσμού του Πρωθυπουργού.
  4. Εμείς οι ίδιοι ως Ομοσπονδία Εργαζομένων ξέρουμε ότι έχουμε δικαιώματα αλλά δεν μας διαφεύγει ότι έχουμε και υποχρεώσεις. Το υβρεολόγιο απέναντι στον Πρωθυπουργό της χώρας για κάθε δημοκράτη πολίτη, κάθε δημοκράτη εργαζόμενο, κάθε εργαζόμενο στο Υπουργείο Πολιτισμού υπερβαίνει τα εσκαμμένα. Είναι φθηνό, χυδαίο και προκλητικό. Κανείς, πολλώ δε μάλλον όσοι κατέχουν θεσμική θέση εκπροσώπου επιστημονικού φορέα, δεν μπορεί να εκφράζεται με αυτόν τον τρόπο. Είμαστε όλοι υπόλογοι στο νόμο, στους θεσμούς  και στην προοπτική της χώρας.

Σε αυτές  τις δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα μας εκατοντάδες συνάνθρωποί μας και το φυσικό μας περιβάλλον έχουν πάθει τεράστια καταστροφή.
Διαβεβαιώνουμε τους Ελληνες πολίτες ότι με μεγαλύτερη ένταση οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο  Πολιτισμού και Αθλητισμού θα αγωνίζονται καθημερινά για να επουλωθούν οι πληγές.

Και σε αυτό το Υπουργείο δεν είμαστε όλοι ίδιοι.

Η Ε.Ε της Π.Ο.Ε-ΥΠ.ΠΟ.