Η ντροπιαστική ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ – «Βιαστής είναι», το πανό στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

Καθώς ο πόλεμος ανακοινώσεων συνεχιζόταν μεταξύ ΥΠΠΟΑ και ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το υπουργείο την αντιπολίτευση για εργαλειοποίηση της υπόθεσης Λιγνάδη, στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου υψώθηκε πανό με το σύνθημα «Βιαστής είναι» λίγο πριν ξεκινήσει η δεύτερη προγραμματισμένη παράσταση «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καραντζά.

Το πανό έγειρε ανάμεικτα συναισθήματα στους θεατές και κοινοποιήθηκε άμεσα σε όλα τα διαδικτυακά μέσα χειροκροτώντας την κίνηση αυτή. Μετά το τέλος της παράστασης, ο Αινείας Τσαμάτης, ο οποίος συμμετέχει στο χορό της παράστασης, διάβασε την ανακοίνωση του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών για την αποφυλάκιση του Δημήτρη Λιγνάδη. Οι περισσότεροι θεατές παρέμειναν στη θέση τους και χειροκροτούσαν, ενώ κάποιοι ελάχιστοι έφυγαν και γιούχαραν.

Να υπενθυμίσουμε πως ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 12ετή κάθειρξη για δύο βιασμούς ανηλίκων, αλλά το δικαστήριο αποφάσισε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο. Η απόφαση αυτή, όπως ήταν αναμενόμενο, ενόχλησε τόσο τα θύματα, όσο και το κοινό αίσθημα δικαίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ΣΕΗ τις προηγούμενες ημέρες κάλεσε σε μαζική συγκέντρωση στο Σύνταγμα, όπως και άλλα καλλιτεχνικά σωματεία. Παράλληλα, από την Παρασκευή το βράδυ διαβάζεται, στα περισσότερα θέατρα της χώρας, μετά το κλείσιμο της κάθε παράστασης, η ανακοίνωση που εξέδωσε.

Η σχετική ανακοίνωση:

«Στις 13 Ιουλίου 2022 ο Δημήτρης Λιγνάδης, πρώην διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, δάσκαλος και διευθυντής επί δεκαετιών στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου και του Αρσάκειου σχολείου, κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς σε βάρος ανηλίκων. Καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε 12 χρόνια φυλάκισης χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών. Παρόλο που παρέμεινε προφυλακιστέος για ενάμιση χρόνο καθώς αρχικά είχε κριθεί, με αναλυτικό σκεπτικό και αιτιολογία, ως επικίνδυνος και ενώ δεν είχε ακόμα δικαστεί, τρεις ώρες μετά την οριστική καταδίκη του κρίθηκε ότι δεν είναι πλέον επικίνδυνος και ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερος.

Οι δικαστικές αποφάσεις εκδίδονται στο όνομα του Ελληνικού λαού. Ως εκ τούτου οφείλουν να είναι ευθυγραμμισμένες προς το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Το συγκεκριμένο δικαστήριο με προεδρεύουσα την κυρία Παναγιώτα Γιούπη, όχι μόνο δεν έκλεισε τον ένοχο παιδοβιαστή στη φυλακή, όχι μόνο δεν δικαίωσε ένα ολόκληρο κοινωνικό κίνημα με ζητούμενο την αξιοπρέπεια και την ελευθερία, αλλά επιπλέον ανέχτηκε επί μήνες στη δικαστική αίθουσα να διασύρονται τα θύματα, οι συνοδοί τους, οι μάρτυρες, οι δημοσιογράφοι και ολόκληρος ο πνευματικός κόσμος των καλλιτεχνών ως μέτριοι, επαγγελματίες ομοφυλόφιλοι, σκευωροί και λαοπλάνοι. Αν συμβαίνουν όλα αυτά σε μια δικαστική αίθουσα με όλα τα φώτα στραμμένα πάνω της ανατριχιάζουμε στην ιδέα τί συμβαίνει με τα φώτα κλειστά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι ηθοποιοί, οι μουσικοί, οι τεχνικοί, οι άνθρωποι που δουλεύουμε απόψε εδώ για όλους εσάς, από τις 13 Ιουλίου είμαστε εκτεθειμένοι. Εκτεθειμένοι σε μια χώρα που ανεχόμενη τέτοιες αποφάσεις καταπατά το αυτονόητο δικαίωμά μας στην αλήθεια, στο δίκιο, στα σώματά μας, το δικαίωμα μας στην κοινή λογική.
Από τις 13 Ιουλίου και για κάθε μέρα που ο Δημήτρης Λιγνάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, όχι μόνο εμείς, αλλά ολόκληρη η Ελληνική κοινωνία κλείνεται φυλακή.

Ως άνθρωποι του πολιτισμού, πολίτες της Ελλάδας, πατεράδες και μανάδες παιδιών που μεγαλώνουν εδώ, ζητάμε την άμεση άρση του ανασταλτικού χαρακτήρα της καταδικαστικής απόφασης.
Θέλουμε τα θύματα του Λιγνάδη, όσα βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν αλλά και όσα ακόμα το ψάχνουν, να συνεχίσουν να ζουν ανάμεσά μας χωρίς φόβο και ντροπή. Θέλουμε το υπέρτατο αγαθό της δημοκρατίας μας, η ελευθερία, να αφαιρείται από αυτόν που αμετανόητα βιάζει τα παιδιά μας. Θέλουμε η γενναία απόφαση της καταδίκης του ενόχου σε 12 χρόνια φυλάκιση να είναι κυριολεκτική. Θέλουμε να ζούμε σε έναν τόπο που η δικαιοσύνη θα λάμπει αντίστοιχα της ομορφιάς του και θέλουμε ο ήλιος της να πάψει επιτέλους να είναι νοητός.

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑ
Ο ΕΝΟΧΟΣ ΓΙΑ ΔΥΟ ΒΙΑΣΜΟΥΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΓΝΑΔΗΣ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΕΙ ΣΤΗ ΦΥΛΑΚΗ
#ΜΑΖΙ_ΔΥΝΑΤΟΙ»

Η ντροπιαστική ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΥΠΠΟΑ

Δεν είναι λίγες οι φορές που το Υπουργείο Πολιτισμού εκτίθεται, όπως και η υπουργός Λίνα Μενδώνη, από τη συμπεριφορά της απέναντι στα καλλιτεχνικά σωματεία και τους ανθρώπους του Πολιτισμού. Αυτή τη φορά βέβαια κατηγορεί ευθέως τον ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση της υπόθεσης Λιγνάδη, με αφορμή το πανό που υψώθηκε με το σύνθημα «Οι βιαστές πρέπει να είναι στη φυλακή» κατά τη διάρκεια της παράστασης «Triptych: The Missing Door, The Lost Room, The Hidden Floor» της ομάδας Peeping Tom από το Βέλγιο, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, το βράδυ της Παρασκευής (15/07).

Η υπουργός Λίνα Μενδώνη και ο υφυπουργός Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ενώ ήταν καλεσμένοι στο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας και βρίσκονταν στον χώρο των εκδηλώσεων, αποχώρησαν μετά την ύψωση του πανό.

«Η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού να μην παραστεί στην πρεμιέρα του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας ήταν απολύτως συνειδητή επιλογή, προκειμένου να μη νομιμοποιήσει με την παρουσία της την εργαλειοποίηση του Πολιτισμού. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να μετατρέψει τις θεατρικές σκηνές σε λαϊκά δικαστήρια. Σε αυτόν τον κατήφορο δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε», αναφέρει η ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ήταν άμεση υπογραμμίζοντας: «Η δίκαιη αντίδραση των ανθρώπων του πολιτισμού για τον βιαστή Λιγνάδη χαρακτηρίζεται εργαλειοποίηση του πολιτισμού από την κα Μενδώνη. Η κα Μενδώνη συνεχίζει να προσβάλει τον πολιτισμό και τους ανθρώπους του. Βλέπει παντού το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία. Δυστυχώς για αυτήν δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ΣΥΡΙΖΑ για να έχει κατανοήσει τον βρώμικο ρόλο της. Όπως φάνηκε στην Καλαμάτα, δεν χρειάζεται να είναι καν απ’ την Ελλάδα».

Ενώ, το Γραφείο Τύπου του ΥΠΠΟΑ συνεχίζει ακάθεκτο με ανακοινώσεις: «Η χυδαία απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτει πολλά περισσότερα από όσα προσπαθεί να καλύψει, όπως και η μέθοδός τους να βαφτίσουν την τοξικότητα πολιτική άποψη». Με τον ΣΥΡΙΖΑ να ανταπαντά «Κα Μενδώνη, τοξικότητα και χυδαιότητα είναι κάποιος να καλύπτει βιαστές ανηλίκων».