Ο Ομπάμα στο Νιάρχος: Ενδιαφέρουσα συζήτηση, αλλά χωρίς οξύνσεις

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση αναπτύχθηκε σήμερα το απόγευμα στο ΚΠΙΣΝ, στο πλαίσιο τoυ συνεδρίου για την «Ψυχική υγεία»  από τον Πρόεδρο του ΙΣΝ Ανδρέα Δρακόπουλο και τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, αλλά χωρίς οξύνσεις.

Κρατάω σε πρώτο επίπεδο πως η Δημοκρατία κατά τον Ομπάμα παραμένει ένα ατελές πολιτικό σύστημα. Παρ’ όλα αυτά ο στόχος είναι να διευρυνθούν οι ορίζοντες ως προς τις αξίες της ανθρώπινης επιβίωσης. Μπορεί να μην είμαστε ίσοι, καθώς το αντικειμενικό ζήτημα δε βασίζεται στην ταξική πάλη, αλλά στη δυνατότητα του να μπορείς να επιβιώσεις απ΄όπου κι αν κατάγεσαι. Όσες φορές κι αν πέσεις, να τολμάς να σηκωθείς.

Η κλιματική κρίση, οι ανισότητες, η αλληλοβοήθεια και οι προβληματισμοί του για την εξελικτική πορεία της τεχνητής νοημοσύνης και την επίδραση της στο περιβάλλον, στην ιατρική και τον επαγγελματικό ανταγωνισμό, ήταν οι άξονες στους οποίους ανέλυσε ο πρόεδρος τις απόψεις του.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε αναφορά στον ναυάγιο των προσφύγων έξω από την Πύλο, παραλληλίζοντας την αντιμετώπιση της σύγχρονης κοινωνίας με το ναυάγιο του υποβρυχίου Titan με τους πέντε δισεκατομμυριούχους και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κρατάω επίσης, αυτό που είπε στο τέλος ότι «Η σύγχρονη πόλη χτίζεται πάνω στα ερείπια. Αυτό κάνει η δημοκρατία» και εντελώς τυχαία, χθες αργά τα ξημερώματα παρακολούθησα το αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ του Θόδωρου Αγγελόπουλου «Αθήνα, επιστροφή στην Ακρόπολη», που μου θύμισε τις ομοιότητες που βασίζεται τη μικρή ταινία πάνω στη φράση αυτή.

Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συζήτηση

President Barack Obama in conversation with SNF Co-President Andreas Dracopoulos from Stavros Niarchos Foundation on Vimeo.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.