Πέθανε ο Μάκης Πανώριος – Ηταν λογοτέχνης, ποιητής, εικαστικός και ηθοποιός

Πέθανε χθες σε ηλικία 88 ετών ο Μάκης Πανώριος. Ηταν λογοτέχνης, ποιητής, εικαστικός και ηθοποιός.

Την είδηση γνωστοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Σπύρος Μπιμπίλας, γράφοντας :«Εφυγε χθες ένας αξιόλογος άνθρωπος του θεάτρου και των γραμμάτων. Ηθοποιος , συγγραφέας, εικονογράφος και κριτικος θεάτρου. Πολυσχιδης, υπηρέτησε το θέατρο, τον κινηματογραφο και την τηλεόραση πλαθοντας ποικίλους ρόλους! Γεννημενος το 1935 θα ταφεί στην πατρίδα του την Κεφαλλονιά.. Καλό ταξίδι αγαπημένε συναδελφε Μάκη Πανώριε».

Ποιος ήταν ο Μάκης Πανώριος

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γεννήθηκε στην Κεφαλλονιά το 1935. Σπούδασε ζωγραφική στη σχολή σχεδίου και ζωγραφικής ABC και θέατρο, υποκριτική και σκηνοθεσία στη Δραματική Σχολή Θεάτρου του Πέλου Κατσέλη. Εργάστηκε ως ηθοποιός για δεκαοχτώ χρόνια στο ελεύθερο θέατρο και δέκα στο Εθνικό, καθώς επίσης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εμφανίστηκε πρώτη φορά στο «Το τραγούδι του νεκρού αδερφού» του Mίκη Θεοδωράκη, στο ρόλο του Χάρου (1962) με το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη και η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε το 1970 με το μυθιστόρημα «Η κατάκτηση.»

Συμμετείχε με την ανακοίνωση «30 χρόνια ελληνικής εφ: μια σύντομη ελληνική θεώρηση» στην Ημερίδα για την ελληνική επιστημονική φαντασία που διοργανώθηκε στα Ιωάννινα το Νοέμβριο 1998. Είχε βραβευτεί με τα βραβεία Karel (1993) για την προσφορά του στην επιστημονική φαντασία και τη φανταστική λογοτεχνία και Χρυσό Ικαρομένιππο (1996) για το διήγημά του «Ηθοποιός».

Στις 18 Οκτωβρίου 2006 η Αθηναϊκή Λέσχη Επιστημονικής Φαντασίας τίμησε τον Μάκη Πανώριο για τη συνολική του προσφορά στις τέχνες του φαναστικού, με εκδήλωση που διοργανώθηκε στην Αίθουσα Λόγου και Τέχνης της Στοάς του Βιβλίου. Ομιλητές ήταν οι Άγγελος Αντωνόπουλος, Χρήστος Λάζος, Δημήτρης Βανέλλης, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, Τάσος Ρούσσος και Βαγγέλης Αθανασόπουλος. Το 2011 τιμήθηκε από την ελληνική πολιτεία με καλλιτεχνική σύνταξη.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ