Υπογραφή για να κριθούν διατηρητέα ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ

Οι δύο εμβληματικοί, ιστορικοί κινηματογράφοι ΙΝΤΕΑΛ και ΑΣΤΟΡ στο κέντρο της Αθήνας απειλούνται με εξαφάνιση.

Υπογράφουμε για να κρατήσουμε ζωντανή την 7η Τέχνη και τον πολιτισμό στην πόλη μας, , υποστηρίζοντας τις αιτιολογικές εκθέσεις του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΔΑΟΚΑ/ΥΠΕΝ) που προτείνουν να χαρακτηριστούν ως διατηρητέες οι χρήσεις των κινηματογράφων ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ.

Συγκέντρωση υπογραφών εδώ!

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου ΥΠΠΟΑ για τον χαρακτηρισμό χρήσεων κινηματογράφων

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τον χαρακτηρισμό χρήσεων αιθουσών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τους κινηματογράφους «Ιντεάλ» και «Αστορ», το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού διευκρινίζει τα εξής:

«Σύμφωνα με τον ν. 4858/2021 (περί προστασίας των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς), το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι αρμόδιο μόνον για τον χαρακτηρισμό της χρήσης ακινήτου, αποκλειστικά σε περίπτωση που το τελευταίο έχει χαρακτηρισθεί ως μνημείο, αρχαιολογικός χώρος ή ιστορικός τόπος, κατά τις διατάξεις του προαναφερθέντος νόμου. 

Οι συγκεκριμένοι κινηματογράφοι, «Ιντεάλ» και «Αστορ», δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος 4858/2021, προκειμένου να χαρακτηριστούν ως μνημεία και να εμπίπτουν στην αυξημένη προστασία του συγκεκριμένου νόμου. 

Τον Δεκέμβριο του 2022 το ΥΠΠΟΑ απέστειλε τα ψηφίσματα και τις επιστολές φορέων του κινηματογράφου στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προκειμένου να τα χειριστεί κατ’ αρμοδιότητα».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.