Αίγυπτος: Για πρώτη φορά “ξετυλίγεται” ψηφιακά η μούμια του φαραώ Αμενχοτέπ Α’

Αιγύπτιοι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη νέα, ψηφιακή τεχνολογία για να δουν με ακρίβεια το εσωτερικό της μούμιας του φαραώ Αμενχοτέπ Α’, χωρίς να αφαιρέσουν τους επιδέσμους, όπως ανακοίνωσαν σήμερα. Οι ψηφιακές τομογραφίες αποκάλυψαν λεπτομέρειες για την εμφάνιση και τον τρόπο ταρίχευσης του βασιλιά της 18ης Δυναστείας, ο οποίος κυβέρνησε την Αίγυπτο γύρω στο 1525-1504 π.Χ. και ήταν γιος του ιδρυτή του Νέου Βασιλείου, Άμωση Α΄, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η μούμια του Αμενχοτέπ ή Αμένωφις, όπως ήταν το εξελληνισμένο όνομά του, έφερε πλούσιο διάκοσμο στους λινούς επιδέσμους και την ταφική μάσκα. Βρέθηκε μαζί με μούμιες άλλων βασιλιάδων και βασιλισσών, σε μια κρύπτη στο Λούξορ το 1881 και μεταφέρθηκε στο Κάιρο.

Επειδή καταβάλλονταν προσπάθειες να μην καταστραφεί ο διάκοσμός της, ήταν μια από τις ελάχιστες βασιλικές μούμιες που δεν ξετυλίχθηκαν ποτέ στη σύγχρονη εποχή, όπως αναφέρεται στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική, ιατρική επιθεώρηση Frontiers in Medicine.

Το 2019 ο αιγυπτιολόγος Ζάχι Χάουας και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Καΐρου Σαχάρ Σαλίμ χρησιμοποίησαν έναν τομογράφο για να «ξετυλίξουν» ψηφιακά τη μούμια, προτού να μεταφερθεί στη νέα κατοικία της, στο Εθνικό Μουσείο Αιγυπτιακού Πολιτισμού του Καΐρου. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Ήταν ο πρώτος φαραώ που δεν είχε αφαιρεθεί ο εγκέφαλός του

Δείχνουν ότι το πρόσωπο του Αμενχοτέπ έμοιαζε με εκείνο του πατέρα του. Εκτιμάται ότι πέθανε σε ηλικία περίπου 35 ετών, αλλά τα αίτια του θανάτου δεν ήταν εμφανή, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αρχαιοτήτων. Φαίνεται ότι ήταν ο πρώτος φαραώ που μουμιοποιήθηκε με τα μπράτσα σταυρωμένα στο σώμα και ο εγκέφαλός του δεν είχε αφαιρεθεί, σε αντίθεση με τους άλλους φαραώ του Νέου Βασιλείου.

Οι τομογραφίες αποκάλυψαν επίσης 30 φυλαχτά ή κοσμήματα που είχαν θαφτεί μαζί του, όπως μια ζώνη με 34 χρυσές χάντρες, κάτι που δείχνει ότι οι ιερείς της 21ης Δυναστείας, οι οποίοι ξανατύλιξαν αργότερα τη μούμια, φρόντισαν να διατηρήσουν τα κοσμήματά της. Σε αυτή τη «δεύτερη ταφή», οι ιερείς των Θηβών επανακόλλησαν το κεφάλι του Αμενχοτέπ και επιδιόρθωσαν ορισμένα μεταθανάτια τραύματα που πιθανότατα προκλήθηκαν από τυμβωρύχους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ψηφιακή μελέτη των επιστημόνων δεν διαπίστωσε τραύματα ή κάποιου είδους παραμορφώσεις που να μαρτυρούν την αιτία θανάτου του. Όπως παραδέχεται η Σαλέεμ, το εγχείρημα ήταν ιδιαζόντως συναρπαστικό, «σα να ξετυλίγεις ένα δώρο».

Ο Αμένωφις κυβέρνησε την Αίγυπτο για περίπου 21 χρόνια, μεταξύ 1525 και 1504 π.Χ. Ήταν ο δεύτερος βασιλιάς της 18ης Δυναστείας και κατά τη διάρκεια της ήρεμης βασιλείας του χτίστηκαν πολλοί ναοί.

Οι Αιγυπτιολόγοι γνωρίζουν από αποκρυπτογραφημένα κείμενα ιερογλυφικών πως ιερείς είχαν ξετυλίξει τη σορό του Αμένωφι τον 11ο π.Χ αιώνα -περίπου τέσσερις αιώνες μετά τη μουμιοποίησή του- προκειμένου να αποκαταστήσουν ζημιές που είχαν προκαλέσει συλητές του τάφου του. Διαπίστωσαν ακόμη πως η μούμια έφερε πλήθος μεταθανάτιων τραυμάτων που προκλήθηκαν πιθανότατα από τους διαρρήκτες του τάφου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ίδιος ο τάφος του Φαραώ δεν βρέθηκε ποτέ. Αντ’αυτού η μούμια του ανακαλύφθηκε το 1881 σε περιοχή του Λούξορ που είναι γνωστό πως αξιωματούχοι της 21ης Δυναστείας έκρυβαν μούμιες βασιλέων και ευγενών για να τις προστατεύσουν από τους ληστές.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.