Η Κάτια Δανδουλάκη, γεννήθηκε στις 16 Μαΐου 1948, στη Θεσσαλονίκη. Με καταγωγή από την Σητεία από την πλευρά του πατέρα της και από Μικρά Ασία από την πλευρά της μητέρας της. Ήταν αγοροκόριτσο και έπαιζε μπάλα στις αλάνες. Σήμερα κοιμάται με ένα λούτρινο σκυλάκι.
Τελείωσε το Θέατρο Τέχνης, ενώ παράλληλα σπούδαζε και νομική. Έκρυβε τα βιβλία του Μίλλερ κάτω από το ποινικό δίκαιο. Παρακολούθησε μαθήματα στο London School of Art. Κατά την παραμονή της στο Λονδίνο συνεργάστηκε με το BBC σε τηλεταινίες και ραδιοφωνικές παραγωγές. Εμφανίστηκε σε ταινίες εποχής, όπως Παπαφλέσσας (1971) με τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ και στους Σουλιώτες με τον Χρήστο Πολίτη. Έπαιξε στην εξαιρετική σειρά Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, βασισμένη στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
Το 1977, ερμηνεύει την Μάρμω Πανθέου, στην τηλεοπτική σειρά Οι Πανθέοι, από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Τάσου Αθανασιάδη. Και οι δύο αυτές σειρές μεταδόθηκαν από την ΕΡΤ. Ήταν η εποχή όπου η ελληνική δημόσια τηλεόραση φιλοξενούσε παραγωγές ιδιαίτερα εκλεπτυσμένες.
Τη δεκαετία του 1990, με έντονη την παρουσία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών, πρωταγωνιστεί στην καθημερινή σειρά του Νίκου Φώσκολου H Λάμψη. Ενσαρκώνει την εισαγγελέα Βίρνα Δράκου. Συμπρωταγωνιστής της ήταν ο Χρήστος Πολίτης. Μια πολύ πλούσια παραγωγή, με πολλούς ηθοποιούς να έχουν συμμετάσχει. Ήταν από τις πρώτες σειρές που έκανε τον κόσμο να κλείνετε στο σπίτι για να μην χάσει κανένα επεισόδιο. Πολλοί την σύγκριναν με το φαινόμενο Άγνωστος Πόλεμος, που πάλι είχε προκαλέσει φρενίτιδα στους θεατές. Μετά από σχεδόν οχτώ χρόνια συνεργασίας, το 1998, εγκαταλείπει την Λάμψη και αφιερώνεται στο θέατρο. Έχει προηγηθεί ο γάμος της το 1996, με τον Έλληνα δημοσιογράφo-επιφυλλιδογράφο, μεταφραστή και κριτικό, Μάριο Πλωρίτη.
Στην τηλεόραση θα ξαναγυρίσει το 1999, όπου πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Γιάννη Ξανθούλη Και ύστερα ήρθαν οι μέλισσες, μαζί με τον Γιώργο Βογιατζή, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Το 2003 συνεργάζονται ξανά στη σειρά που φέρει την υπογραφή της Μιρέλλα Παπαοικονόμου, Λένη. Το 2007 συναντιέται τηλεοπτικά με την Έλενα Ακρίτα στο Βέρα στο δεξί (2004-2007) και από το 2009 έως το 2012 στη σειρά Η ζωή της άλλης.
Η μεγάλη της αγάπη όμως ήταν και παρέμεινε το θέατρο.
Από το 1979 είναι θιασάρχισσα και έχει ανεβάσει ανεβάσει πολλές επιτυχημένες παραστάσεις. Έχει δουλέψει με τον Ζυλ Ντασέν, στο ανέβασμα του Γλάρου του Άντον Τσέχωφ και σε αρκετά ακόμα έργα.
Το 1995 ίδρυσε το δικό της θέατρο, το Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, στο οποίο φιλοξένησε πολλές επιτυχημένες παραγωγές. Κάποιες από αυτές Το λεωφορείο ο πόθος, στον ρόλο της Μπλανς, του Τενεσί Ουίλιαμς. Το 2007 ανέβασε, για 2η χρόνια, το θεατρικό έργο της Αγκάθα Κρίστι, Μάρτυρας κατηγορίας, καθώς και το Master Class, που υποδύθηκε τη Μαρία Κάλλας.
Μια από τις ερμηνείες της που πραγματικά υπήρξε συγκλονιστική ήταν ο μονόλογος Τζόρνταν. Ένα σπαρακτικό κείμενο που ερμήνευε με εκπληκτικό τρόπο, την Σίρλεϊ Τζόουνς, την μητέρα που κατηγορήθηκε για την δολοφονία του ίδιου της του παιδιού, των Άννα Ρέινολντς και Μόιρα Μπουφίνι. Η ίδια η ηθοποιός είχε πει ότι με αυτόν τον ρόλο δοκιμάστηκαν οι αντοχές της.
Έχει συνεργαστεί ως ηθοποιός με τα σπουδαιότερα θεατρικά ονόματα όπως, Μιχάλης Κακογιάννης (Να ντύσουμε τους νεκρούς, Πιραντέλο), Πέλο Κατσέλη (Δεσποινίς Τζούλια, Στριντμπεργκ και αρκετές φορές με τον Ρώσο σκηνοθέτη και ιδρυτή του περίφημου θεάτρου Ταγκάνκα της Μόσχας, Γιούρι Λιουμπίμοφ, στα έργα Ο Βυσσινόκηπος, Δανειστές, Ο Γλάρος.
Δεν έχει διστάσει να μιλήσει για την δύσκολη περίοδο της ζωής της, όταν έχασε τον σύζυγο της, Μάριο Πλωρίτη, το 2006. Είχε περάσει από το στάδιο της κατάθλιψης και όπως η ίδια είχε παραδεχτεί δεν είχε την δύναμη να βγει από την πόρτα του σπιτιού της.
Αυτό το καλοκαίρι θα έχουμε την χαρά να την απολαύσουμε για πρώτη φορά σε αρχαία τραγωδία. Η Κάτια Δανδουλάκη θα πρωταγωνιστήσει στην παράσταση Ικέτιδες του Ευριπίδη στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στις 5-6 Ιουλίου 2019.
Δυο Εθνικά Θέατρα, το Εθνικό Θέατρο και ο ΘΟΚ (Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου), συνεργάζονται για το ανέβασμα ενός εμβληματικού έργου. Μια τραγωδία για τον πόλεμο, τους νεκρούς αλλά και την υπαρξιακή αγωνία, την αξιοπρέπεια και την πίστη, σε σκηνοθεσία Στάθη Λιβαθινού.
Η Κάτια Δανδουλάκη, πάντα όμορφη και εκλεπτυσμένη, πάντα δυναμική και ανήσυχη, δεν σταματά να μας εκπλήσσει και να μας προσφέρει μοναδικές ερμηνείες. Αποτελεί, ένα σημαντικό πρόσωπο στο θέατρο, είτε ως ερμηνεύτρια, είτε ως θεατρική παραγωγός.