Λουκιανός Κηλαηδόνης, ένας φτωχός και μόνος καουμπόι

To Σάββατο  20 Ιουλίου στις 21.00, το Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος γεμίζει με τη μουσική και τα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, σε μια συναυλία αφιέρωμα που μας γυρίζει πίσω στα καλύτερά μας χρόνια.

Στην ξεχωριστή αυτή συναυλία συμμετέχουν οι τραγουδιστές Μανώλης Μητσιάς, Δώρος Δημοσθένους, Θοδωρής  Μαραντίνης, Χρήστος Παπαδόπουλος και Μαρία Κηλαηδόνη, οι ηθοποιοί Γιάννης Μπέζος, Αλέξανδρος  Μπουρδούμης, Νάντια  Κοντογιώργη και Γιασεμί Κηλαηδόνη, καθώς και οκταμελής  ορχήστρα. Θα παρουσιάσουν αγαπημένα τραγούδια του Λουκιανού Κηλαηδόνη από όλες τις δισκογραφικές δουλειές του, καθώς και τραγούδια και μουσική που έγραψε για το θέατρο, ενώ θα προβληθεί και σπάνιο υλικό από το προσωπικό του αρχείο.

Η ηθοποιός Άννα Βαγενά, σύζυγος  του  Λουκιανού Κηλαηδόνη  μέσα από ένα τρυφερό μήνυμα ευχαρίστησε το ΚΠΙΣΝ για την φιλοξενία του.

«Ευχαριστώ από καρδιάς το ΚΠΙΣΝ για την ευκαιρία που μας δίνει να ακουστούν τα τραγούδια του Λουκιανού στο υπέροχο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Είμαι σίγουρη ότι αν ζούσε ο Λουκιανός θα χαιρόταν πολύ, γιατί αυτό το Πάρκο, όπως και όλο το συγκρότημα, ταίριαζε απόλυτα στην αισθητική, το γούστο και την ποιότητά του. Όταν τα τελευταία δύσκολα χρόνια της ζωής του νοσηλευόταν απέναντι από το ΚΠΙΣΝ, το οποίο τότε χτιζόταν, πολλές φορές κοίταζα έξω από το παράθυρο του δωματίου το οικοδόμημα και του έλεγα: Λουκιανέ, αυτός θα είναι ένας υπέροχος χώρος. Όταν γίνεις καλά, θα κάνουμε εκεί μια συναυλία. Λουκιανέ, η συναυλία που σου υποσχέθηκα θα γίνει», αναφέρει η Άννα Βαγενά, σύντροφος του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με αφορμή την εκδήλωση στο Νιάρχος , αλλά  και την επέτειο των 36 χρόνων από την 25η Ιουλίου 1983, όπου και πραγματοποιήθηκε το θρυλικό πάρτι  στη Βουλιαγμένη, θα θυμηθούν οι παλιότεροι και θα μάθουν οι πιο νέοι  πια  ήταν η βραδιά που η Ελλάδα έζησε το δικό της Γούντστοκ (Woodstock Festival).

Όταν αναφερόμαστε στην  συγκεκριμένη  εκδήλωση, δεν κάνουμε λόγο για μια συναυλία ακόμα. Το Πάρτι στη Βουλιαγμένη του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ήταν  μια ιστορική στιγμή στα συναυλιακά   χρονικά της πόλης. Η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής και είχε ξεπεράσει κάθε προσδοκία. Η βραδιά μεταδόθηκε ζωντανά για πέντε ώρες (21:00-02:00), από το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, με συντονιστή τον Γιάννη Πετρίδη. Εκτός από τον οικοδεσπότη Λουκιανό Κηλαηδόνη συμμετείχαν, στο πιάνο η Νέλλη Σεμιτέκολο, η Αφροδίτη Μάνου μαζί με τους The Three & the Koukos Band, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, ο Διονύσης Σαββόπουλος, ο Βαγγέλης Γερμανός, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μικέλης & η Big Band, ο Φώτης Αλέπωρος με χορωδία και μαντολινάτα και η Μαντώ. Η κινηματογράφηση είχε πραγματοποιηθεί από τους Ηρακλή Παπαδάκη και Διαγόρα Χρονόπουλο. Τα ονόματα των καλλιτεχνών που θα έπαιρναν μέρος δεν είχαν ανακοινωθεί από πριν. Μέχρι τελευταία στιγμή ο κόσμος δεν ήξερε ποιους καλλιτέχνες θα έβλεπε.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης προετοίμαζε το πάρτι πολλούς μήνες. Τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς πηγαίνει στα γραφεία του ΕΟΤ και ζητά να τού παραχωρηθεί η πλαζ της Βουλιαγμένης για να κάνει ένα αξέχαστο-όπως έλεγε- πάρτι. Και μάλιστα ζήτησε τη βραδιά που θα του δώσουν την πλαζ να έχει πανσέληνο. Είχε ψάξει στο ημερολόγιο και είχε δει ότι εκείνο το βράδυ ήταν της 25ης Ιουλίου!

«Σκεφτόμουν πάντα ότι θα ήταν πολύ ωραίο να μαζευτούμε όλοι μια βραδιά με φεγγάρι, να ξαπλώσουμε στην αμμουδιά και να ακούμε μουσική όπου θα έρχεται από τη θάλασσα, να τα ψιλολέμε ενώ θα σκάζουν κάθε τόσο πυροτεχνήματα γύρω μας. Κι αν μας αρέσει, να σηκωθούμε και να χορέψουμε. Θα ήθελα μάλιστα να πετούσαν και χιλιάδες πυγολαμπίδες γύρω μας, αλλά δυστυχώς αυτό θα ήταν δύσκολο να γίνει», έλεγε ο Κηλαηδόνης. Μόνο που όλα έγιναν όπως ακριβώς τα είχε φανταστεί. Μέχρι το απόγευμα της 25ης Ιουλίου είχαν πουληθεί πάνω από 25.000 εισιτήρια – στην τιμή των 300 δραχμών- αλλά υπολογίζεται ότι στην πλαζ βρέθηκαν σχεδόν 100.000 άνθρωποι. Ερωτευμένα ζευγάρια, οικογένειες με καροτσάκια και μωρά, παρέες. Στις 7 το απόγευμα οι πόρτες άνοιξαν και η παραλία άρχισε να γεμίζει με κόσμο. Όλη τη νύχτα δεν σταμάτησαν να καταφθάνουν από κάθε γωνιά της Αθήνας. Άκουγαν τη συναυλία από το ραδιόφωνο αλλά δεν τους αρκούσε. Ήθελαν να είναι εκεί. Πολλοί πήδηξαν τα κάγκελα της πλαζ, αγνοώντας τους μόλις 80 φύλακες που την περιφρουρούσαν. Τελικά οι πόρτες άνοιξαν και όσοι βρίσκονταν απ’ έξω εισέβαλαν στην αμμουδιά. Προσπαθούσαν να  φτάσουν με κάθε μέσο στην πρωτόγνωρη, για την εποχή συναυλία, με λεωφορεία, μηχανάκια, αυτοκίνητα, ότο στοπ και πολλοί από αυτούς να γυρίζουν με τα πόδια και να κατακλύζουν την άνοδο της Συγγρού, «μεθυσμένοι» από τα τραγούδια. Κάποια στιγμή, έκλεισε η Βουλιαγμένης απ΄τους Στύλους του Ολυμπίου Διός. Η βραδιά μεταδιδόταν απευθείας απ’το ραδιόφωνο, από τις 9 μέχρι τις 2, και καθώς ακουγόταν ο Πετρίδης να λέει στην αναμετάδοση «αυτό που γίνεται στη Βουλιαγμένη δεν έχει ξαναγίνει», ξεκίνησε όλη η Αθήνα να κατέβει να δει τι γίνεται.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν ήταν μια συναυλία» λέει ο Κηλαηδόνης. «Ήταν ένα είδος ραντεβού, σε ένα μέρος παραλιακό, για μπάνιο, για πλάκα, να ακούσουμε και μουσική», συμπληρώνει ο Βαγγέλης Γερμανός.  Σε μια εποχή που ο όρος beach party δεν ήταν ιδιαίτερα γνωστός, αυτό το πάρτι κατάφερε να δημιουργήσει το αδιαχώρητο σε όλη την παραλιακή λεωφόρο, από τη Βουλιαγμένη μέχρι τη Λεωφόρο Συγγρού. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης με αυτήν την εκδήλωση ήταν ο πρώτος καλλιτέχνης που έβγαλε τις συναυλίες από τα γήπεδα και τα θέατρα, σε φυσικούς χώρους. Όταν την επόμενη μέρα κάποιοι έκαναν λόγο για ταλαιπωρία του κόσμου από τη μαζική συμμετοχή, έλεγε με χιούμορ. «Το επόμενο πάρτι θα γίνει στον κάμπο της Θεσσαλίας¨.

Η σκηνή είχε στηθεί πάνω σε μια πλωτή εξέδρα, που βρισκόταν γύρω στα 15 μέτρα μέσα στη θάλασσα. Οι καλλιτέχνες έφθαναν στη σκηνή με μία κατάφωτη φορτηγίδα από τον παρακείμενο Ναυτικό Όμιλο της Βουλιαγμένης. Η βραδιά άνοιξε με τον οικοδεσπότη Λουκιανό Κηλαηδόνη να απευθύνει χαιρετισμό και στη συνέχεια αντήχησαν οι πρώτες νότες. Η πιανίστρια Νέλι Σεμιτέκολο έπαιξε κομμάτια ραγκτάιμ του Σκοτ Τζόπλιν, ενώ η μπιγκ μπαντ του πιανίστα Μανώλη Μικέλη τζαζ της εποχής του σουίνγκ, αγαπημένες μουσικές που διαμόρφωσαν το μουσικό στυλ του Κηλαηδόνη.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς αναφέρει στον Μπάσταρδο γιο  ¨Στη Βουλιαγμένη όσο κι αν έψαξα δε βρήκα Κηλαϊδόνη¨. Μόνο που ο ΛΟΥΚΙ ΛΟΥΚ , ο φτωχός και μόνος καουμπόη, τριγύρνα μέσα στα θερινά σινεμά και μας χαμογελάει..

 *Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.