30 χρόνια από το θάνατο του Δημήτρη Μυράτ

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από τότε που έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μυράτ στις 10 Ιανουαρίου 1991. Εξαιρετικός ηθοποιός, σκηνοθέτης και θιασάρχης ο ίδιος ήταν ταυτόχρονα βαθιά πνευματικός άνθρωπος, με βαθύτατη κουλτούρα και γλωσσική παιδεία, γνώστης της λατινικής γλώσσας, που συνδύαζε την αστική ευγένεια με την κλασική παιδεία και άφησε και πλούσιο συγγραφικό έργο.

Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, υποκριτική στη Δραματική Σχολή του Αυστριακού σκηνοθέτη Μαξ Ράινχαρτ, και στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Γόνος θεατρικής οικογένειας, γιος των ηθοποιών Μήτσου Μυράτ, μαθητή του Χρηστομάνου, και Χρυσούλας Κοτοπούλη, αδελφής της Μαρίκας, ο Δημήτρης Μυράτ στράφηκε από νωρίς στο θέατρο, κάνοντας την πρώτη του θεατρική εμφάνιση το 1931 με τον θίασο της θείας του Μαρίκας Κοτοπούλη. Από το 1947 έως το 1950 ήταν πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου, ενώ από το 1951 έως το 1956 διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Θέατρο Κοτοπούλη – ΡΕΞ.  Για πάρα πολλά χρόνια διετέλεσε καθηγητής στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών.

Από το 1957 διηύθυνε δικό του θίασο όπου πρωταγωνιστούσε μαζί με τη συζυγό του ηθοποιό Βούλα Ζουμπουλάκη, ενώ από το 1968 το θεατρικό σχήμα γίνεται «Θίασος Μυράτ – Ζουμπουλάκη». Ο θίασός τους θα αποκτήσει δική τους θεατρική στέγη αρχικά στο θέατρο «Διάνα» και από το 1960 στο θέατρο «Αθηνών», της οδού Βουκουρεστίου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ