Το τραγικό τέλος του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα

Όταν ξέσπασε ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα* αναχώρησε από τη Μαδρίτη για τη Γρανάδα με σκοπό να αποχαιρετίσει τον πατέρα του. Ωστόσο, ο Γκαρθία Λόρκα και ο κουνιάδος του, που ήταν και σοσιαλιστής δήμαρχος της Γρανάδας, συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν στο σπίτι των Ροσάλες, φαλαγγιτών φίλων τους.

Το ξημέρωμα της 19ης Αυγούστου 1936, παραστρατιωτικοί του πολιτικού κινήματος CEDA τον πυροβόλησαν, λόγω των αριστερών φρονημάτων του και τον έριξαν σε ανώνυμο τάφο στην περιοχή Φουεντεγράνδε δε Αλφακάρ στα περίχωρα του Βιθνάρ, κοντά στη Γρανάδα.

Το εκτελεστικό απόσπασμα αριθμούσε 12 άτομα, αποτελούμενο από αστυνομικούς, εθελοντές αλλά και κρατούμενους, τους οποίους υποχρέωσαν να διαπράξουν τη δολοφονία του Λόρκα υπό την απειλή της εκτέλεσης.

Οι περισσότεροι από αυτούς δεν γνώριζαν καν ποιος είναι αυτός που είχαν διαταχθεί να δολοφονήσουν. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκαν ακροδεξιοί πολιτικοί και επιχειρηματικοί κύκλοι, μέλη επιφανών οικογενειών της Γρανάδας, καθώς και κάποιοι προερχόμενοι από την άκρως συντηρητική οικογένεια του πατέρα του, οι οποίοι ήταν έξαλλοι με τον πατέρα και ως εκδίκηση σκότωσαν τον γιο. Ο τάφος του δεν βρέθηκε ποτέ ενώ καινούργια στοιχεία δίνουν νέο στίγμα για τον εντοπισμό του.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο, υπάρχει μια θεωρία πως τα κίνητρα για τη δολοφονία του δεν ήταν αμιγώς πολιτικά, καθώς ο Λόρκα είχε παραδεχτεί πως ήταν ομοφυλόφιλος προκαλώντας την ενόχληση συγγενών που επιζητούσαν  να ξεπλύνουν την οικογενειακή «ντροπή». Όσοι υποστηρίζουν αυτή τη θεωρία πιστεύουν πως ο Λόρκα δεν είχε πολιτικούς χρωματισμούς και διατηρούσε συμπάθειες, όπως με τον αρχηγό των φαλαγγιτών Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, με τον οποίο με τον οποίο συνήθιζε να γευματίζει κάθε Παρασκευή.


*Ηταν Ισπανός ποιητής και δραματουργός που ανήκει στη λεγόμενη «γενιά του ’27», ομάδα συγγραφέων που προσέγγισε την ευρωπαϊκή αβάν-γκαρντ με εξαιρετικά αποτελέσματα, ούτως ώστε το πρώτο μισό του 20ου αιώνα να ορίζεται ως «αργυρή εποχή» (edad de plata) της ισπανικής λογοτεχνίας.