Το instagram βρήκε τις λέξεις του

Γράφει ο Μάριος Κυπαρίσσης Μώρος

Λέξεις που χρησιμοποιούμε καθημερινά‧ άγαλμα, νοσταλγία ή χάδι. Οι μήνες που αλλάζουν, αλλά και λέξεις που πρόσφατα μάθαμε πολλοί (κοκούνιγκ). Λέξεις κοινές με βάθος άγνωστο: χάδι ή λατρεύω. Γενικά, λέξεις. Λέξεις, όμως με τη δική τους ιστορία, μια ιστορία που γυρνά κάποτε πολύ πίσω, χάνεται, ταξιδεύει ή επιστρέφει. «Χάδι» που στα μεσαιωνικά ελληνικά ήταν «ηχάδιον», τρυφερός ήχος για να κοιμίζουν οι μανάδες τα παιδιά‧ σήμερα τρυφερό άγγιγμα. Κι όμως, δεν φιμώθηκε η λέξη, δεν κουφαθήκαμε εμείς. «Λατρεύω», που από το προσφέρω έμμισθη υπηρεσία έφτασε στο «αγαπώ υπερβολικά έναν άνθρωπο», περνώντας από το ‘προσφέρω τιμές σε κάποια θεότητα’. Κι από την άλλη, λέξεις που αγαπούν τα ταξίδια και βρέθηκαν μακριά από τον τόπο γέννησης τους, αντιδάνεια ή νεολογισμοί. «Κουλουβάχατα» από την Αραβία (´kulluwahad´) ή «νοσταλγία» με γαλλική ταυτότητα, αφού η λέξη δημιουργήθηκε το 1688 από τον Ελβετό γιατρό Johannes Hofer, ως μετάφραση της γερμανικής «Heimweh».

Λέξεις, λοιπόν, με μεγάλη κι ενδιαφέρουσα ιστορία, η οποία δεν περιορίζεται σ’ ένα αυστηρό ακαδημαϊκό πλαίσιο ή σε κάποια περιορισμένη εμβέλεια, αλλά ¨ανοίγουν¨ μπροστά στα μάτια του καθενός. Ο λόγος για το «Λέξις» ή «e.x.i.s», ένα προφίλ που δημιουργήθηκε στο Instagram πριν σχεδόν 3 μήνες και μετρά 26 δημοσιεύσεις. Αυτό, ωστόσο, που καθιστά το εν λόγω προφίλ ένα απ’ τα πλέον ενδιαφέροντα στο Instagram, είναι η σύζευξη εύληπτων πληροφοριών για την κάθε λέξη και η υπέροχη αισθητική. Το εικαστικό προφίλ πλαισιώνει άρτια την κάθε λέξη, προσδίδοντας της την αναγκαία ζωντάνια.

Ένα στοίχημα για τον καθένα που ασχολείται σοβαρά με κάτι είναι να καταφέρει να καταστήσει προσιτό το αντικείμενο του σ’ ένα ευρύ κοινό, χωρίς να ζημιωθεί στο ελάχιστο η ουσία του‧ και φαίνεται πως οι δημιουργοί του «Λέξις» το έχουν κερδίσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε εδώ: https://www.instagram.com/e.x.i.s/