Οι πολυαναμενόμενες θεατρικές πρεμιέρες τον Απρίλιο, μετά το Πάσχα

Μολιέρου, Σαίξπηρ, Μπέργκμαν, Τσάπεκ, Σιγκάρεφ, Ντοστογιέφσκι και εννέα ελληνικά έργα κάνουν πρεμιέρα τον Απρίλιο, μετά το Πάσχα, στις θεατρικές σκηνές της Αττικής.

Πλούσιο και ποικιλόμορφο ρεπερτόριο ανοίγεται στο κλείσιμο της θεατρικής σεζόν, με τον Πέτερ Στάιν να κρατά τα ηνία στην πλέον ενδιαφέρουσα σκηνοθετική αποτύπωση του γνωστού έργου «Μισάνθρωπος» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου. Παράλληλα, ο Γιάννης Νταλιάνης σκηνοθετεί τον «Ταρτούφο» στο Θέατρο Σταθμός τιμώντας τον συγγραφέα.

Το έργο της πρωτοεμφανιζόμενης συγγραφέα Μαρίας Δριμή, που ξεχώρισε από την ομάδα πυροδότησης του Θεάτρου Πορεία, της Έλλης Παπαδημητρίου, γνωστή από τον Κοινό Λόγο, της Βαλέριας Δημητριάδου, της Δέσποινας Γραμματικάκη, του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη, της Δέσποινας Γραμματικάκη, του Περικλή Μοσχολιδάκη και τα κείμενα των Λένα Κιτσοπούλου και Γιάννη Αστερή για τη «Νύχτα στην Επίδαυρο» εστιάζουν και διαμορφώνουν την ελληνική δραματουργία που παραμένει και το κύριο αίτημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μισάνθρωπος
ή Ο πικρόχολος ερωτευμένος
του Μολιέρου
Πρεμιέρα 19/04
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Με αφορμή τα 400 χρόνια από τη γέννηση του Μολιέρου, το ΔΘΠ, υποδέχεται ένα από τα εμβληματικότερα έργα του σπουδαίου Γάλλου θεατρικού συγγραφέα και μια από τις σημαντικότερες κωμωδίες ηθών των τελευταίων αιώνων. Περίπου 360 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα, το έργο του Μολιέρου παραμένει επίκαιρο. Ακόμη και σήμερα, ο μισάνθρωπος Αλσέστ -απόλυτα δικαιολογημένα- θα επέκρινε ανελέητα την ανειλικρίνεια, την υποκρισία και την εξαπάτηση του ίδιου μας του εαυτού ή των άλλων.

Θα ήταν, μάλιστα, διατεθειμένος να υποστεί οποιεσδήποτε συνέπειες θα επέφερε αυτή του η συμπεριφορά. Ο Μισάνθρωπος σε σκηνοθεσία Πέτερ Στάιν ανέβηκε στο Παρίσι το 2018 και έκανε δεκάδες παραστάσεις σε ολόκληρη τη Γαλλία, σημειώνοντας τεράστια καλλιτεχνική και εισπρακτική επιτυχία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σκηνοθεσία: Πέτερ Στάιν
Διανομή: Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Όλια Λαζαρίδου, Γιωργής Τσαμπουράκης, Παρασκευή Δουρουκλάκη, Γιώργος Γλάστρας, Γιώργος Ψυχογιός, Δημήτρης Ντάσκας, Νάνσυ Μπούκλη, Αχιλλέας Σκεύης, Θεοδόσης Τανής, Νικόλας Μυλωνόπουλος, Βαγγέλης Δαούσης, Γιώργος Τριανταφύλλου

Ρωμαίος και Ιουλιέττα
του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Πρεμιέρα 20/04
Εθνικό Θέατρο, Κεντρική σκηνή (Κτήριο Τσίλλερ)

Η παράσταση αναδεικνύει τον αμείλικτα σκληρό κόσμο του Σαίξπηρ, καθρεφτίζοντας τις πιο δυστοπικές πτυχές της δικής μας πραγματικότητας. Ένα άτεγκτο κοινωνικό σύστημα που ορίζει όχι μόνο τη θέση μας αλλά και την ταυτότητά μας. Ένας άγριος κόσμος όπου η πατρική αγάπη είναι συνώνυμη της βίας.

Έναν τόπος όπου ο θάνατος παίρνει όλο και περισσότερο ζωτικό χώρο, ενώ ο ζωτικός χώρος του έρωτα μικραίνει. Ο έρωτας του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας θα γεννηθεί σε μια μήτρα στείρα και αφιλόξενη, θα καταπνιγεί ως βέβηλη επανάσταση και θα πεθάνει πρόωρα, όχι όμως προτού ποτίσει ανεξίτηλα την ψυχή μας με την ακατανίκητη επιθυμία για αλλαγή.

Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καραντζάς
Διανομή αλφαβητικά: Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης, Γιώργος Γιαννακάκος, Άννα Καλαϊτζίδου, Γιάννης Κλίνης, Αντώνης Κολοβός, Θάνος Κόνιαρης, Γιάννης Κόραβος, Έκτορας Λιάτσος, Ρίτα Λυτού, Άρης Μπαλής, Ηρώ Μπέζου, Άρης Νινίκας, Γιάννης Νταλιάνης, Μάνος Πετράκης, Ρένη Πιττακή, Χάρης Χαραλάμπους-Καζέπης, Γιάννης Χαρκοφτάκης

Η Ανατολή
της Έλλης Παπαδημητρίου
Πρεμιέρα 20/04
Θέατρο του Νέου Κόσμου

Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή του 1918-1922. Νίκες και πανωλεθρίες, αιτίες και συνέπειες. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα ο άνθρωπος και τα πάθη του. Το θανατικό κι ο ξεριζωμός, η θέληση για ζωή κι ο αγώνας, των γυναικών κυρίως, να στεριώσουν στην καινούρια πατρίδα, ο πόνος πλάι πλάι με την πίστη στη ζωή. Οι πρόσφυγες φέραν στην Ελλάδα τη νοικοκυροσύνη τους, τις γεύσεις, τις παραδόσεις, τα τραγούδια, τους χορούς τους. Την μπόλιασαν με τον πολιτισμό τους.

Η Έλλη Παπαδημητρίου, γνωστή πιο πολύ από τον Κοινό Λόγο, που ήταν η εναρκτήρια παράσταση του Θεάτρου του Νέου Κόσμου το 1997 σε σκηνοθεσία Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ασχολήθηκε πολλές δεκαετίες με τη θεατρική σύνθεση Ανατολή. Η Έλλη είχε μια εμμονική σχέση με αυτό το έργο της: φεύγοντας για τη Μέση Ανατολή στην Κατοχή, το μόνο χειρόγραφο που ρίχνει στη βαλίτσα της είναι η Ανατολή, που την εκδίδει για πρώτη φορά στο Κάιρο το 1941 και εν συνεχεία κάθε 10 χρόνια ξαναδουλεμένη: 1952, 1962, 1972, 1982, στις επετείους της Μικρασιατικής καταστροφής.

100 χρόνια από το μοιραίο αυτό γεγονός, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», η Ανατολή παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 15 & 16 Ιουλίου 2022, με φυσικό σκηνικό τον αρχαιολογικό χώρο της Τίρυνθας. Φόρος τιμής στη συγγραφέα που συνέδεσε τη ζωή και το έργο της με τη μοίρα της Μικράς Ασίας.

Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος
Παίζουν οι ηθοποιοί: Μανώλης Μαυροματάκης, Ελένη Ουζουνίδου, Μιχάλης Τιτόπουλος, Αποστόλης Ψυχράμης, Δημήτρης Καπουράνης
Συμμετέχει ο τσελίστας Tάσος Μισυρλής

Ο χρυσός δράκος
του Roland Schimmelpfennig
Πρεμιέρα 20/04
Σύγχρονο Θέατρο

Πέντε ηθοποιοί ξετυλίγουν το νήμα αυτών των σύντομων, σχεδόν «κινηματογραφικών» σκηνών, με όσο το δυνατό λιγότερα μέσα, με μοναδικά οχήματα τα σώματα και τις φωνές τους. Το παζλ της ιστορίας συντίθεται μέσα από έναν καταιγιστικό ρυθμό, παραγγελίες εξωτικών φαγητών και καυστικό χιούμορ.

Στο κέντρο της ιστορίας, ένας παράνομος νεαρός Κινέζος που υποφέρει από πονόδοντο και η χαμένη μικρή αδελφή του που, χωρίς να το γνωρίζει, ζει μερικά πατώματα μακριά του. Τι συμβαίνει κι έχουμε πάψει πια να ακούμε ο ένας τον άλλο; Γιατί οι ανθρώπινες σχέσεις καταρρέουν; Γιατί είμαστε τόσο απομονωμένοι;

Σκηνοθεσία: Γιώργος Ματζιάρης
Παίζουν: Γιούλικα Σκαφιδά, Δημήτρης Αλεξανδρής, Χρήστος Σαπουντζής, Φωτεινή Παπαχριστοπούλου, Στρατής Χατζησταματίου

Σκηνές από έναν γάμο
Πρεμιέρα 21/04
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά
Σκηνή Ωμέγα

«Οι σκηνές από ένα γάμο» το πιο προσωπικό έργο του Μπέργκμαν γυρίστηκε πριν από πενήντα χρόνια, το 1973 – αρχικά ως τηλεοπτική σειρά και έπειτα έγινε τεράστια κινηματογραφική επιτυχία. Οι Σκηνές είναι μια ωμή και αποκαλυπτική ανατομία του αστικού γάμου: «Χρειάστηκαν δυόμισι μήνες για να γράψω αυτές τις σκηνές. Μου πήρε μια ολοκληρη ενήλικη ζωή για να τις ζήσω» έλεγε ο Μπέργκμαν. Το έργο του είναι ένα γενναίο σχόλιο για όλους τους γάμους, για όλες τις σχέσεις, είναι μια βουτιά στο κενό. Είναι μια σπουδή πάνω στο υπαρξιακό πεδίο συνάντησης αλλά σύγκρουσης με τον Άλλο.

Η παράσταση κρατά τη δομή και τους υπέροχα ειρωνικούς τίτλους σκηνών του σεναρίου και εστιάζει στους δύο πρωταγωνιστές, στους δύο συζύγους περιγράφοντας «την τέχνη να σκουπίζεις κάτω απ’ το χαλί», την καθοριστική απιστία, το διαζύγιο και τέλος «την συνάντησή τους μια νύχτα κάπου στον κόσμο».

Σκηνοθεσία: Έλενα Καρακούλη
Διανομή: Μαρίνα Ασλάνογλου, Νίκος Ψαρράς
Φιλική συμμετοχή στο βίντεο της παράστασης: Καρυοφυλλιά Καραμπέτη

Πλαστελίνη
του Βασίλι Σιγκάρεφ
από την θεατρική ομάδα «ΑΘΩΟ ΣΩΜΑ»
Πρεμιέρα 21/04
Θέατρο Σφενδόνη

Ο Μαξίμ είναι ένα νεαρό αγόρι που ζει μαζί με την γιαγιά του σε έναν κόσμο γεμάτο απελπισμένους ανθρώπους, ανθρώπους που προσπαθούν να επιβιώσουν και να εξασφαλίσουν την επόμενη μέρα τους -όχι τόσο το φαγητό τους, όσο την βότκα ή την δόση τους. Σε μια εξαθλιωμένη -οικονομικά και ηθικά- κοινωνία, όπου η βία και ο κυνισμός ολοένα και μεγαλώνει, σε μια -οποιαδήποτε- πόλη της Ρωσίας του 2001, που λίγο διαφέρει από τις πόλεις του 2023, ο Μαξίμ θέλει να καταφέρει να βρει έναν διαφορετικό τρόπο επιβίωσης. Όπως πλάθει με την πλαστελίνη του αυτά που ονειρεύεται, έτσι προσπαθεί να χαράξει και έναν δρόμο που αξίζει να διαβείς.

Στην πορεία του συναντά ανθρώπους που προσπαθούν να τον εκμηδενίσουν ή να τον κάνουν όμοιο τους στερώντας του το δικαίωμα της άλλης επιλογής για την ζωή. Επιλέγει τον έρωτα και τον ηρωισμό, τα δύο κατεξοχήν εφηβικά όπλα για να πολεμήσει. Και φτάνει μέχρι το τέλος, μέχρι να αντικρύσει πρόσωπο με πρόσωπο την αλήθεια.

Σκηνοθεσία: Κατερίνα Σκουρλή
Διανομή: Δημήτρης Αποστολόπουλος, Σοφία Κουλέρα, Ναταλία Λουιζάκη, Λήδα Μανούσου Αλεξίου, Βίκτωρ Μπενουζίλιο, Χαρά Τζόκα

Μια νύχτα στην Επίδαυρο
Πρεμιέρα 22/04
Εθνικό Θέατρο, Σκηνή ΡΕΞ

Νυχτερινή φάρσα, μεταφυσικό μιούζικαλ, τρελή κωμωδία; Τι είναι τέλος πάντων το Μια νύχτα στην Επίδαυρο, η νέα παράσταση του Νίκου Καραθάνου στο Εθνικό Θέατρο; «Μια γλίστρα είναι» λέει ο σκηνοθέτης «από τα ύψη στα τάρταρα». Και πράγματι, ο ευρηματικός δημιουργός καθοδηγεί, με τον μοναδικό του τρόπο, έναν εικοσαμελή θίασο από την έξαρση της ξέφρενης κωμωδίας στο τραγικό κενό της ύπαρξης και πίσω.  

Μετά το τέλος μιας σπουδαίας παράστασης, οι σπουδαίοι καλλιτέχνες παίζουν μια δεύτερη παράσταση, μεταξύ τους αυτή τη φορά. Αυτοθαυμάζονται, αλληλοαποθεώνονται, σκεπάζουν το σεμνό τερέτισμα των τζιτζικιών με τους δικούς τους εγωπαθείς λαρυγγισμούς, μπαίνουν λιμασμένοι σε μια πασίγνωστη ταβέρνα, ανακατεύονται με το προσωπικό, υποκλίνονται στους εαυτούς τους. Κι εκεί, ανάμεσα σε μπριζόλες, ψέματα και ιδρώτα, χυμάνε ο ένας πάνω στον άλλον σε ένα μακελειό χωρίς προηγούμενο που τους οδηγεί στον Κάτω Κόσμο με τη γεύση της τυρόπιτας στο στόμα. 

Σύλληψη-Σκηνοθεσία: Νίκος Καραθάνος
Κείμενο: Λένα Κιτσοπούλου-Γιάννης Αστερής
Διανομή (με αλφαβητική σειρά): Χάρις Αλεξίου, Θανάσης Αλευράς, Βασιλική Δρίβα, Γιώργος Ζιάκας, Νίκος Καραθάνος, Έμιλυ Κολιανδρή, Γιάννης Κότσιφας, Ιώ Λατουσάκη, Χρήστος Λούλης, Ζέτα Μακρυπούλια, Ιωάννα Μαυρέα, Ηλέκτρα-Αποστολία Μπαρούτα, Κώστας Μπερικόπουλος, Ιωάννα Μπιτούνη, Βασίλη Παπαβασιλείου, Πάνος Παπαδόπουλος, Έλλη Πασπαλά, Άγγελος Τριανταφύλλου, Γιώργος Φασουλάς, Δανάη-Αρσενία Φιλίδου, Λυδία Φωτοπούλου, Γαλήνη Χατζηπασχάλη.
Μουσικοί επί σκηνής: Σοφία Ευκλείδου, Βασίλης Μαντζούκης, Κώστας Νικολόπουλος, Δημήτρης Τίγκας, Ελευθερία Τόγια

Garamond 12
της Μαρίας Δριμή
Πρεμιέρα 24/04
Θέατρο Πορεία

Ο Μαρκ Χάντερ, ένας ταλαντούχος ανερχόμενος συγγραφέας, πάσχει από αγοραφοβία και ζει διαρκώς κλεισμένος στο σπίτι μαζί με την υπερπροστατευτική μητέρα του και προσκολλημένος στην ανάμνηση του πρόωρα χαμένου θείου του. Αν και κάθε μυθιστόρημά του δημιουργεί αίσθηση στους κριτικούς και βρίσκει μεγάλη απήχηση στο κοινό, ο ίδιος αδυνατεί να εκτεθεί ως καλλιτέχνης με του όρους του μάρκετινγκ και των δημοσίων σχέσεων.

Όταν η πίεση από τον εκδότη του, τα ΜΜΕ και το κοινό γίνεται αφόρητη, προσλαμβάνει τον Τζέικ, ένα εξωστρεφές alter ego του, για να παρουσιάζεται ως Μαρκ στο κοινό, πλάθοντας έναν «ιδανικό» εαυτό και ένα γοητευτικό αντικείμενο πόθου. Πράγματι, η εμφάνιση μιας νεαρής επίδοξης συγγραφέως στη ζωή του Τζέικ, φέρνει τον Μαρκ σε αδιέξοδο, αφού είναι θέμα χρόνου να αποκαλυφθεί η πραγματικότητα. Το τέλος είναι τραγικό αλλά και λυτρωτικό.

Σκηνοθεσία Sergei Okunev
Διανομή: Μαρία Ζορμπά, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Χάρης Τζωρτζάκης, Σίλια Μπισιώτη

Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον
της Βαλέριας Δημητριάδου
Από την ομάδα C for Circus
Πρεμιέρα 24/04
Σύγχρονο Θέατρο

Το έργο πραγματεύεται ένα τρομακτικά επίκαιρο θέμα, μία από τις ισχυρότερες μορφές έμφυλης βίας, το sex trafficking. Υπερεξουσία ανθρώπων στις ζωές άλλων με μόνο κίνητρο το κέρδος, σωματική και ψυχολογική βία, κυκλώματα, οργανωμένο έγκλημα που επεκτείνει διαρκώς τη δράση του και ζωές που χάνονται, είτε κυριολεκτικά, είτε μεταφορικά – με το να ζουν υπό την σκιά και τον φόβο του θύτη.

Έντεκα ρόλοι, έντεκα ηθοποιοί, λειτουργώντας σαν ένα σώμα και καταθέτοντας ο καθένας από την σκοπιά του το δικό του κομμάτι, συνθέτουν σταδιακά το παζλ της ιστορίας, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την δράση με την μουσική που παίζουν ζωντανά επί σκηνής.

Σκηνοθεσία: Βαλέρια Δημητριάδου
Διανομή: (με αλφαβητική σειρά): Αθηνά Αλεξοπούλου, Βαγγέλης Αμπατζής, Παναγιώτης Γαβρέλας, Κωνσταντίνος Κάππας, Μαρία Κατσανδρή, Χρύσα Κοτταράκου, Νικόλας Παπαδομιχελάκης, Μαρία Προϊστάκη, Αθηνά Σακαλή, Θανάσης Χαλκιάς, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Ωδή στο ανεκπλήρωτο
της Δέσποινας Γραμματικάκη
Πρεμιέρα 24/04
BIOS

Γιατί τόσες ιδέες μένουν ανεκπλήρωτες; Από ποια στάδια θα περάσει κάποιος μέχρι να ολοκληρώσει μια ιδέα; Με τι έρχεται αντιμέτωπος; Ποιοι θα τον βοηθήσουν ; Που κρύβεται η έμπνευση; Τι μπορεί να είναι τελικά ολοκλήρωση; Μέσα από 11 πρωτότυπα ποιήματα, προσωπικές ιστορίες, ένα κρεβάτι, και στιγμιότυπα της ζωής που καταγράφτηκαν σε βίντεο, τρία κορίτσια προσπαθούν να τελειώσουν μια ιδέα για πρώτη φορά στη ζωή τους.

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Δέσποινα Γραμματικάκη
Παίζουν: Δέσποινα Γραμματικάκη, Ελένη Δημητροπούλου, Μαρία Πολυμεροπούλου
Φωνή: Αιμιλία Παπαχριστοφίλου
Guest συμμετοχή σε βίντεο: Άντζελα Spahiu

Αλίκη
του Lewis Carroll
Πρεμιέρα 24/04
BIOS

Η Αλίκη στη δύση πλέον της ζωής της αφηγείται την περιπέτεια που είχε ζήσει ως κοριτσάκι. Τον μαγικό κόσμο των θαυμάτων που είχε επισκεφθεί όταν αποφάσισε να ακολουθήσει ένα βιαστικό κουνέλι, με γιλέκο και ρολόι, στην κουνελότρυπά του. Έναν κόσμο που φαίνεται να την ακολουθεί ακόμα, στην προσπάθειά της να συμβιβαστεί με τις επιταγές της πραγματικότητάς της. Μεγαλώνει, μικραίνει, αλλά κυρίως μεγαλώνει.

Το λογοτεχνικό αριστούργημα του Λιούις Κάρολ Η Αλίκη Στη Χώρα Των Θαυμάτων, μεταφέρεται σε μία πολυμεσική παράσταση μαγικού ρεαλισμού φωτίζοντας θεμελιώδη ερωτήματα μέσα από το πρίσμα μιας αέναης αναζήτησης στον χωροχρόνο της ύπαρξης.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Χατζάκης
Διανομή: Ελένη Ζιώγα

Θερισμός
του Δημήτρη Δημητριάδη
Πρεμιέρα 24/04
Θέατρο 104

Δύο ζευγάρια που έχουν από ένα παιδί και μια εργένισσα σε κατάσταση κρίσης. Τους ενώνει ένα life style απόλαυσης εν μέσω του κενού τους εαυτού. Έχοντας αντιθετικές κουλτούρες, διαφορετικές θρησκείες και εναλλακτικές αξίες, παραθερίζουν στην άκρη του κόσμου, στο μαγευτικό Ακαπούλκο, απολαμβάνοντας τα ατελείωτα ποτά τους στην πισίνα ενός υπερ-πολυτελούς ξενοδοχείου… «57 αστέρων» όπως διαφημίζονται τα ευαγή αυτά «μαυσωλεία» της μπλαζέ ζωής.

Σκηνοθεσία: Γρηγόρης Καραντινάκης
Διανομή: Βίβιαν Κοντομάρη, Γιάννης Σιαμσιάρης, Έλενα Μαρσίδου, Κωνσταντίνος Πασσάς, Ηρώ Κισσανδράκη

 

Ο Ταρτούφος
του Μολιέρου
Πρεμιέρα: Πέμπτη 27/04
Θέατρο Σταθμός

400 χρόνια μετά την γέννηση του Μολιέρου οι «σκοτεινές» λεγόμενες κωμωδίες του, εξακολουθούν να διασκεδάζουν το κοινό και να εμπνέουν διαφορετικές γενιές σκηνοθετών για καινούργια και ανατρεπτικά ανεβάσματα. Φέτος στο ελληνικό θέατρο, ο Μισάνθρωπος είχε την τιμητική του κι από τις 27 Απριλίου ανεβαίνει στο Θέατρο Σταθμός ο Ταρτούφος.

Ο Γιάννης Νταλιάνης, ο οποίος στο παρελθόν έχει δουλέψει ιδιαιτέρως πάνω στο έργο του Μολιέρου, ενώ πρόσφατα μας έδωσε μια έξοχη εκδοχή της Κληρονομιάς του Μαριβώ, σκηνοθετεί με την αρωγή σημαντικών καλλιτεχνικών συντελεστών ένα δυνατό θίασο 9 ηθοποιών στην έγκυρη μετάφραση του Ανδρέα Στάικου. Το τελικό κείμενο της παράστασης διαμόρφωσε ο Γιάννης Νταλιάνης μένοντας πιστός στο πνεύμα του έργου και της μετάφρασης. Η απόδοσή του εμπνέεται από την εξωφρενική σύγχρονη πραγματικότητα, εμπλουτισμένη με τραγούδια του Έλβις Πρίσλεϊ, που χρησιμοποιούνται ως μέσο αποπλάνησης… Όλα αυτά μαζί μας προδιαθέτουν για έναν απολαυστικό Ταρτούφο…

Σκηνοθεσία Γιάννη Νταλιάνη
Διανομή: Μάνος Καρατζογιάννης, Θανάσης Βλαβιανός, Ελίζα Σκολίδη, Αγγελική Μαρίνου, Γιώργος Κορομπίλης, Μέγκι Σούλι, Κωνσταντίνος Ζωγράφος, Χριστίνα Θεοδωροπούλου, Θωμάς Σιέκας
Ακούγεται η φωνή του Νίκου Χατζόπουλου στο ρόλο του δικαστικού κλητήρα

Στον Παράδεισο
του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη
Πρεμιέρα 26/04
Θέατρο Arroyo

Σε μία πρότυπη σωφρονιστική μονάδα στο ιδιόκτητο νησί του μεγάλου Έξαρχου οι κατάδικοι εκτίουν την ποινή τους απολαμβάνοντας την ομορφιά της φύσης ξεκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο. Μέσα σ’ αυτήν την υπό όρους ελευθερία και το ειδυλλιακό περιβάλλον σιγοβράζουν πάθη, έριδες, συνομωσίες και προδοσίες.

Ο Γιάννης, παλιός τρόφιμος με βαριά αδικήματα στην πλάτη, μοιάζει να έχει λαμπρή ανταπόκριση στο πρόγραμμα. Η μεταστροφή μέσα του έχει συντελεστεί. Έχει αντιληφθεί πλήρως το κακό που στο παρελθόν προκάλεσε και τώρα προσπαθεί να το ξεπληρώσει προσφέροντας σε όλους γύρω του συμπαράσταση και αγάπη. Ο ίδιος ο Έξαρχος θα εκτιμήσει την πρόοδό του και θα του αναθέσει μια ευαίσθητη αποστολή: την φύλαξη και περιποίηση των ακριβών καλεσμένων του, οι οποίοι θα φιλοξενηθούν για λίγες μέρες στο νησί. Είναι ικανός, είναι έμπιστος. Όμως ένα ατύχημα, για το οποίο δεν ευθύνεται, θα συμβεί και τα πάντα στον παράδεισο ανατρέπονται. Όλοι θα του φορτώσουν το έγκλημα κι εκείνος θα το δεχτεί αδιαμαρτύρητα. Ο δρόμος για την εξιλέωση είναι μακρύς.

Σκηνοθεσία: Μαρία Αιγινίτου
Συνεργάτης σκηνοθέτης: Γιώργος Παλούμπης
Διανομή(αλφαβητικά): Μαρία Αιγινίτου, Θάνος Αλεξίου, Αντώνης Γιαννακός, Ασπασία Κράλλη, Δάφνη Λιανάκη, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Υπόθεση Μακρόπουλος
του Κάρελ Τσάπεκ
Πρεμιέρα 26/04
Θέατρο ΕΛΕΡ

Το εμβληματικό έργο του Τσέχου συγγραφέα Κάρελ Τσάπεκ που συμπληρώνει φέτος ακριβώς 100 χρόνια από την συγγραφή του, μεταφράζεται και παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή.

Η Εμίλια Μάρτυ, μία μυστηριώδης, σαρωτική και απαξιωτική λυρική τραγουδίστρια επισκέπτεται ένα δικηγορικό γραφείο στην Πράγα και βοηθά στη δικαίωση των κληρονόμων μιας παμπάλαιης διαθήκης. Καθώς εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην διαλεύκανση της 100ετούς δικαστικής υπόθεσης «Μακρόπουλος», αποκαλύπτεται η πολλαπλή ταυτότητά της: έχει ζήσει σε διάφορες χώρες του κόσμου, με διαφορετικά ονόματα, αλλά διατηρώντας πάντοτε τα ίδια αρχικά:

Σκηνοθεσία: Κερασία Σαμαρά
Διανομή: Κώστας Αρζόγλου, Ρήγας Αξελλός, Κερασία Σαμαρά, Περικλής Λιανός, Δημήτρης Καραβιώτης, Ευθύμης Χρήστου, Αλίκη Αβδελοπούλου, Τζώρτζης Παπαδόπουλος, Ξένια Παυλοπούλου και ο μικρός Αλέξης Ρηγόπουλος.

Εμείς, οι ημιάνθρωποι του πουθενά
της Ελένης Μποζά

Πρεμιέρα Από 27/04
Από μηχανής Θέατρο

Μια υποψία κλοπής ανάμεσα τους, οδηγεί στην ανακάλυψη ενός άχρηστου – για τον παρόν και το μέλλον τους – θησαυρού, κληρονομιά για τον επόμενο πλανήτη! Ένας πάκος γράμματα, με διευθύνσεις, ονόματα και γραμματόσημα, αποκαλύπτει κομμάτια προσωπικών ιστοριών, ανθρώπων πεθαμένων εδώ και καιρό.

Σε έναν τόπο που λεγόταν Ελλάδα… κάποτε… κάποιοι… μόχθησαν.. έζησαν, αγωνίστηκαν, σκοτώθηκαν, ίδρωσαν, ονειρεύτηκαν, αγάπησαν κι αγαπήθηκαν, μετανάστευσαν, εξορίστηκαν, επέστρεψαν ή ξανάφυγαν… Οι εξελίξεις που πυροδοτούνται θα είναι γεμάτες εκπλήξεις και οι ήρωες μας θα βρεθούν αντιμέτωποι με το εξής ερώτημα: Μήπως τελικά το τέλος του κόσμου είναι μια δικαιολογία;

Σύλληψη ιδέας – Σκηνοθεσία: Ελένη Μποζά
Διανομή: Νίκος Γιαλελής, Σεραφίτα Γρηγοριάδου, Τρύφωνας Ζάχαρης, Διονύσης Πιφέας, Θεοδόσης Σκαρβέλης, Ναταλία Στυλιανού, Μαρία Φωτεινοπούλου

Απόγνωση
Από τη θεατρική Ομάδα Ρέκτις
Πρεμιέρα 27/04
Θέατρο Αλκμήνη

Ένα έργο για τη Βία, τη Γυναικοκτονία, την Εκδίκηση και την Απόγνωση του Έρωτα, σε σύγχρονα κείμενα του Περικλή Μοσχολιδάκη. Πέντε μονόλογοι εμπνευσμένοι από την αποτρόπαια, σκληρή καθημερινότητα της βίας και της γυναικοκτονίας, τους οποίους έγραψα στηριγμένος στο ύφος του Ποιητικού Ρεαλισμού.

Οι 4 γυναίκες που απαρτίζουν την Θεατρική Ομάδα Ρέκτις και ο Συγγραφέας και Σκηνοθέτης της παράστασης, αποφάσισαν η εναρκτήρια παράσταση της ομάδας, να είναι αφιερωμένη σ’αυτά τα συγκλονιστικά θέματα που εξοργίζουν τις καρδιές και τις συνειδήσεις όλων μας, να μελετήσουν, να στοχαστούν, να πειραματιστούν, να προκαλέσουν, να κινητοποιήσουν, να ευαισθητοποιήσουν, να πάρουν θέση, να ακουστούν δυνατά.

Συγγραφή κειμένων – Σκηνοθεσία: Περικλής Μοσχολιδάκης
Διανομή (με σειρά εμφάνισης): Φωτεινή Βακάκη, Ιωάννα Νικολάου, Κατερίνα Στρατή, Χριστίνα Αναστασιάδου
Φωνή: Περικλής Μοσχολιδάκης

Το Υπόγειο
Φίοντορ Ντοστογιέφσκι
Από την ομάδα Broaden
Θέατρο ΙΣΟΝ
Πρεμιέρα 28/04

Το Υπόγειο είναι το πρώτο και το πιο παράξενο από τα αριστουργήματα του Φιόντορ Ντοστογιέφσκι, καθώς και προάγγελος όλων των έργων του που ακολούθησαν. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το Υπόγειο εκφράζει αλήθειες καθολικότερες.

Τα ανθρώπινα πάθη, από τα πιο ταπεινά ως τα πιο εκλεπτυσμένα πάθη της ψυχής στάθηκαν ως αφορμή για να ωθήσουν τον Ντοστογιέφσκι να επιτεθεί με δριμύτητα σε όλα τα μεγάλα ρεύματα σκέψης και τα πνευματικά κινήματα της Ρωσσίας του 19ου αιώνα, αλλά και του σήμερα.

Σκηνοθεσία: Λεωνίδας Μικρόπουλος
Ηθοποιοί: Σταύρος Ελευθέρογλου, Λεωνίδας Μικρόπουλος, Κατερίνα Νάδα, Έλενα Παπαβασιλείου, Γιάννης Σέπε, Γιάννης Τυροβολάς

Κωσταλέξι 
Από την ομάδα 812: Coal Theatre Company
Πρεμιέρα 28/04
Θέατρο Θησείον

Το 1978 μετά από ανώνυμη τηλεφωνική καταγγελία η αστυνομία θα εισβάλλει στο σπίτι της οικογένειας Καρυώτη και η ιστορία του μικρού χωριού θα αλλάξει για πάντα. Η Ελένη Καρυώτη βρίσκεται έγκλειστη στο υπόγειο του σπιτιού από τα αδέρφια της για 29 ολόκληρα χρόνια, βρώμικη και σε ημιάγρια κατάσταση. Η Ελένη νοσεί από σχιζοφρένεια και τα σενάρια σχετικά με το παρελθόν και κυρίως την προέλευση της νόσου της είναι πολλά. Ο έρωτας ή το κλίμα του εμφυλίου τρέλανε την Ελένη;

Ο Τύπος θα πέσει πάνω στην οικογένεια, μία άνευ προηγουμένου παραφιλολογία θα ξεκινήσει και το κοινό παρακολουθεί την ιστορία της Ελένης από τις εφημερίδες της εποχής, σαν μυθιστόρημα σε συνέχειες. Η αλήθεια θα μπλεχτεί με το μύθο και η ανάγκη για σιωπή θα οδηγήσει σε συγκάλυψη. Ένα ολόκληρο χωριό ξέρει, βλέπει και δεν μιλάει. Το «τι θα πει ο κόσμος», βαθειά ριζωμένο στην συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, για ακόμα μία φορά υπερισχύει. Ακολουθεί η δίκη των αδελφών και η αθώωση τους.

Η Ελένη αφού εξεταστεί, νοσηλευτεί σε νοσοκομεία και ψυχιατρικά ιδρύματα και γίνει το αγαπημένο θέμα όλων, επιστρέφει στο Κωσταλέξι και το 1998 θα εξαφανιστεί για πάντα. Κανείς δεν ξέρει μέχρι και σήμερα τι απέγινε η Ελένη Καρυώτη.

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Μωραΐτης
Σύνθεση κειμένου: Έλενα Τριανταφυλλοπούλου, Άρτεμις Ψιλοπούλου
Ηθοποιοί: Άλκηστις Νικολαΐδη, Ζωγραφιά Μεντεσίδου, Κωνσταντίνος Μωραΐτης

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.