Οι συγκλονιστικές φωτογραφίες από τη «Μήδεια» του Φρανκ Κάστορφ στην Επίδαυρο

Χιλιάδες θεατές υποδέχτηκαν τη «Μήδεια» του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη Φρανκ Κάστορφ, που σκηνοθέτησε για πρώτη φορά παράσταση στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.

Με τις υποδειγματικές ερμηνείες των Μαρία Ναυπλιώτου, Ευδοκία Ρουμελιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Σοφία Κόκκαλη, Αγγελική Παπούλια, Νίκο Ψαρρά, Αινεία Τσαμάτη και Νικόλα Χανακούλα, ο Κάστορφ παρουσίασε ένα από τα σπουδαιότερα σύμβολα των αρχαίων μύθων και της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Αν και κατά τη διάρκεια των δύο παραστάσεων, που παρακολούθησαν το διήμερο 16.500 θεατές, αρκετοί ήταν αυτοί που αποχώρησαν. ‘Ομως άλλοι τόσοι και παραπάνω έμειναν στη θέση τους για τρεισήμισι ώρες και απήλαυσαν μια σημαντική παράσταση για τα ελληνικά δρώμενα, όπως σχολιάστηκε από θεατές, κριτικούς και ανθρώπους της τέχνης.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην Επίδαυρο, ο Κάστορφ έστησε τη δική του εκδοχή της Μήδειας του Ευριπίδη, σε συνδυασμό με το λόγο του Γερμανού συγγραφέα Χάινερ Μύλλερ και την ποίηση του  «καταραμένου» Αρθούρου Ρεμπώ.

«Χρησιμοποιούμε τρία κείμενα που έχει γράψει για τη Μήδεια ο Χάινερ Μύλλερ: τη Ρημαγμένη Όχθη, που το έγραψε ως νέος, το Μήδειας Υλικό και το Τοπίο με Αργοναύτες ως ανάμνηση στην ελληνική αρχαιότητα», ανέφερε ο σπουδαίος Γερμανός σκηνοθέτης για να συνεχίσει.

«Πριν από 2.500 χρόνια ο Ευριπίδης παρουσιάζει μπροστά σε 15.000 θεατές ένα τόσο φεμινιστικό θέμα. Είναι σπουδαίο που μας κάνει να σκεφτούμε, να στοχαστούμε τι σημαίνει γυναίκα. Μια γυναίκα μόνη και διωγμένη. Μια γυναίκα μέσα σε αυτό το αρχιτεκτονικό κατασκεύασμα τόσων χρόνων. Όταν επισκέφθηκα την Επίδαυρο, χειμώνα, χωρίς κόσμο, ένιωσα κι εγώ αυτή τη μοναξιά».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επί σειρά ετών διευθυντής της βερολινέζικης Φολκσμπίνε (Θέατρο του Λαού) ξεδιπλώνοντας τη σκέψη του για το έργο αναρωτήθηκε: «Τι κάνεις στ’ αλήθεια αφού έχεις διαβάσει τη Μήδεια; Το έργο του Ευριπίδη είναι μνημειώδες κι έχει ταξιδέψει στο χρόνο. Είναι σαν το έδαφος που καλλιεργείται ξανά και ξανά».

Και ολοκλήρωσε την αναφορά του στον αρχαίο τραγωδό λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ο Ευριπίδης είναι τόσο σημαντικός σαν μια σφαίρα που πλέει σε μια θάλασσα από υδράργυρο. Όσο και να προσπαθείς να τη βυθίσεις, θα έρχεται πάντοτε στην επιφάνεια».

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση

Φωτογραφίες παράστασης: Alex Kat

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.