«Αχιλλέως έρωτες», σε σκηνοθεσία Μενέλαου Καραντζά, στο Επιγραφικό Μουσείο

Η μορφή του Αχιλλέα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αρχή της Δυτικής λογοτεχνίας, αφού η κύρια ιστορία που αφηγείται η Ιλιάδα αφορά την οργή του Αχιλλέα και τις συνέπειές της για την έκβαση του Τρωικού Πολέμου, και εξαίρει την πολεμική ανδρεία του μυθικού ήρωα. Πέρα από τον Όμηρο, όμως, η ζωή του Αχιλλέα από τα βρεφικά χρόνια μέχρι τον θάνατό του, καθώς και οι μύθοι που τη συνόδευαν, κέντριζαν τη φαντασία και την έμπνευση άλλων συγγραφέων, ιστορικών και περιηγητών από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα.

Ιδιαίτερα η ερωτική ζωή και οι σχέσεις του Αχιλλέα με γυναίκες και άντρες απασχόλησαν δραματουργούς, όπως τον Αισχύλο, τον Κορνέιγ ή τον Κλάιστ, φιλοσόφους, όπως τον Πλάτωνα, λυρικούς ποιητές, όπως τον Λυκόφρωνα ή τον Στάτιο, ρήτορες, όπως τον Αισχίνη και άλλους τεχνίτες του λόγου και αποτέλεσαν υλικό για τη δημιουργία ποικίλων έργων τέχνης, κυρίως εικαστικών (τοιχογραφίες, αγγεία κτλ.) ή μουσικών (όπερες κτλ.). Στη φαντασία των καλλιτεχνών, που επεξεργάζονταν τους μύθους και δημιουργούσαν με βάση αυτούς, η ζωή του Αχιλλέα εκτός από πόλεμο είχε και έρωτα.

Στο θεατρικό έργο «Αχιλλέως έρωτες» γίνεται χρήση τμημάτων κειμενικού υλικού από παλιότερες πηγές που συνδυάζεται με νέο πρωτότυπο κείμενο, το οποίο προέκυψε ύστερα από τη δραματουργική επεξεργασία των μύθων και των ιστοριών που σχετίζονται με την ερωτική ζωή του Αχιλλέα. Το πρωτότυπο κείμενο έχει γραφτεί από την συγγραφέα Χριστίνα Καραβεζύρη, ενώ η δραματουργική επεξεργασία του υλικού και οι μεταφράσεις έχουν γίνει από την ίδια σε συνεργασία με τον σκηνοθέτη της παράστασης Μενέλαο Καραντζά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρωταγωνιστής στην παράσταση είναι ένας Χορός, μέσα από τον οποίο αναδύονται ο Αχιλλέας και τα πρόσωπα που υπήρξαν ερωμένες και εραστές του. Η παράσταση παρουσιάζεται στο Επιγραφικό Μουσείο σε συνθήκες διαλόγου με τα συγκεκριμένα αρχαιολογικά ευρήματα που υπάρχουν σ’ αυτό και που αποτελούν κομμάτια κειμένων, όπως και η πρώτη ύλη του θεατρικού έργου Αχιλλέως έρωτες.

Σκηνοθεσία: Μενέλαος Καραντζάς
Δραματουργική επεξεργασία, μεταφράσεις: Μενέλαος Καραντζάς, Χριστίνα Καραβεζύρη
Σκηνικά, κοστούμια: Ντέιβιντ Νεγρίν
Βοηθός σκηνογράφου-ενδυματολόγου: Ειρήνη Παστρικού
Φωτογραφίες: Γιώργος Ξύγκος
Αφίσα, πρόγραμμα: Παναγιώτης Κύριλλος
Παραγωγή: ΜΕΚΕΠ ΑΜΚΕ

Ηθοποιοί: Ντίνα Αβαγιανού, Βασίλης Αθανασόπουλος, Σελήνα Διαμαντοπούλου, Ειρήνη Ιωάννου-Παπανεοφύτου, Μάριος Κρητικόπουλος

Πρεμιέρα 12 Μαΐου 2022
Παραστάσεις μέχρι 29/5/2022: Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 19.00
Διάρκεια: 60 λεπτά

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λόγω του χώρου του Μουσείου και του πολύ περιορισμένου αριθμού θεατών σε κάθε παράσταση (25 άτομα), για την παρακολούθηση της παράστασης είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ η κράτηση θέσης και η επιβεβαίωσή της στο μέιλ achilles.erotes@gmail.com ή στο τηλέφωνο 694 515 7212 [ώρες 18.00-21.00]

Η παράσταση συνδιοργανώνεται με το Επιγραφικό Μουσείο. Η παράσταση επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Η είσοδος στην παράσταση είναι δωρεάν.

Επιγραφικό Μουσείο
Διεύθυνση: Τοσίτσα 1, Αθήνα, 106 82
Τηλέφωνο: 21 0823 2950

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.