Κριτική: Έλληνες συγγραφείς – 40 αστυνομικές ιστορίες

Το παλαιότερο κείμενο αστυνομικής λογοτεχνίας παγκοσμίως θεωρείται ότι είναι το διήγημα «Τα τρία μήλα» από τις γνωστή συλλογή παραμυθιών του χρυσού ισλαμικού μεσαίωνα «Χίλιες και μία νύχτες», ένα έργο γραμμένο γύρω στο 1000 μ.Χ.

Ο όρος όμως «αστυνομική λογοτεχνία» και «αστυνομική ιστορία» καθιερώθηκε πολύ αργότερα, μόλις τον 19ο αιώνα στη Γαλλία και την Αγγλία αντίστοιχα. Στην Ελλάδα το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα ανήκε στον Παύλο Νιρβάνα και εκδόθηκε το 1927. Ήταν «Το έγκλημα του Ψυχικού».

Στις μέρες μας η αστυνομική λογοτεχνία ανήκει στα δημοφιλέστερα παγκοσμίως, αλλά και στα πιο ευκολοδιάβαστα λογοτεχνικά είδη. Πρόκειται επομένως για ένα είδος που διανύει σήμερα τον «χρυσό» αιώνα του. Στη χώρα μας υπάρχουν πολλοί συγγραφείς που ασχολούνται και ειδικεύονται στο αστυνομικό μυθιστόρημα. Ο γνωστός συγγραφέας Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάφερε να τους συγκεντρώσει όλους αυτούς στον παρόν τόμο που επιμελείται με τίτλο «40 αστυνομικές ιστορίες» από τις εκδόσεις Λέμβος, αλλά και να καλέσει και άλλους συγγραφείς, που δεν ειδικεύονται στο συγκεκριμένο είδος, να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και στον εν λόγω τομέα. Το αποτέλεσμα είναι ένα βιβλίο πολυποίκιλο και πολυδιάσταστο, που συνδυάζει διάφορα λογοτεχνικά ύφη και στυλ και περιλαμβάνει 40 ιστορίες μυστηρίου και εξιχνίασης εγκλημάτων που απλώνονται σε όλες τις χρονικές περιόδους και πολλούς διαφορετικούς τόπους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα περισσότερα από τα αστυνομικά διηγήματα διαδραματίζονται στην Ελλάδα των μέσων του εικοστού αιώνα, στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης και της πανδημίας, στην Ελλάδα του Εμφυλίου πολέμου, αλλά και σε εκείνη της Μικρασιατικής Καταστροφής. Εξαίρεση αποτελούν όσα διηγήματα διαδραματίζονται σε ακαθόριστο χρόνο και τόπο-κυρίως χρόνο όμως- καθώς και ένα διήγημα που η υπόθεσή του εκτυλίσσεται στο μακρινό και εξωτικό Ναουρού. Το ίδιο ισχύει και για ένα αστυνομικό διήγημα που αφηγείται την τύχη μιας γυναίκας μετά από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Πολλές από τις αστυνομικές ιστορίες λαμβάνουν χώρα σε κάποια παραλία ή πλαζ, σε κάποιο νησί μες το κατακαλόκαιρο και οι περισσότερες από αυτές είχαν πρωτοδημοσιευτεί στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος το καλοκαίρι του 2020.

Τα θέματα των αστυνομικών διηγημάτων αφορούν από μία πρωτότυπη κλοπή βιολιού ενός σολίστα-σε μία υπόθεση που συνδέεται με τη Μικρασιατική Καταστροφή-, μέχρι και σκηνικά με νεκρούς τουρίστες, κρυμμένες συνωμοσίες, κακοποιήσεις γυναικών, ναρκωτικά, περίτεχνες ραδιουργίες, διαθήκες δολοφονηθέντων και άλλα πολλά. Το περιβάλλον συνήθως είναι αστικό, αλλά υπάρχουν και ιστορίες που εκτυλίσσονται στην ύπαιθρο και σε χωριά.

Κύριο χαρακτηριστικό των ιστοριών αυτών, όπως μας λέει και ο επιμελητής της έκδοσης Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης στον πρόλογο του βιβλίου, είναι η αγωνία, το σασπένς, το μυστήριο, η απόκρυψη και η αποκάλυψη, αλλά και, ενίοτε, η ύβρις και η νέμεσις. Διηγήματα που έχουν σκοπό την τέρψη των αναγνωστών και το ταξίδι των νοών τους. Εν κατακλείδι, πρόκειται για ένα ακόμη αξιόλογο απάνθισμα ιστοριών που αφορά έναν εξαιρετικά δημοφιλή τομέα της λογοτεχνίας.

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λέμβος.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.