Κριτική: «Γενέθλια Πόλη», Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης (Εκδόσεις Ελληνοεκδοτική)

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Ο τόπος μας είναι η μικρή μας πατρίδα, ο χώρος που βιώνουμε, που περπατούμε, που δρούμε. Είναι η πολιτιστική μας ταυτότητα τα εσωτερικά μας βιώματα. Μπορεί να μην είναι κάτι ξεχωριστό για τον κάθε επισκέπτη αλλά για μας είναι το παν. Μπορεί να μην είναι όμορφος, τουριστικός, ιστορικός αλλά αν ψάξουμε βαθιά μέσα του, θ’ ανακαλύψουμε πράγματα που αγνοούμε. Ο πολυγραφότατος συγγραφέας και επιμελητής συλλογικών βιβλίων Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης μας εκπλήσσει ευχάριστα κάθε φορά που εκδίδει προσωπικό ή συλλογικό έργο.

Στο τωρινό συλλογικό έργο, «Γενέθλια πόλη» προσκάλεσε εξήντα έξι συγγραφείς που έγραψαν για την πόλη τους, τις εμπειρίες και τα βιώματά τους. Όπως γράφει στον πρόλογό του, ήταν παλιό του όνειρο να συγκεντρώσει διηγήματα για τη γενέθλια πόλη. Και το κατάφερε άριστα. Μνήμες, νοσταλγία, παρακαταθήκη για τους νεότερους να μάθουν πώς ήταν ο τόπος τους και τις καταβολές κάθε αγαπημένου του συγγραφέα, μέχρι ν’ ακολουθήσει τον δρόμο του. Πώς ήταν η πόλη, ποια είναι η ιστορία που κουβαλά, τα παιχνίδια που έπαιζαν παιδιά. Πώς ήταν η κλειστή κοινωνία όπου ζούσαν και την καθημερινότητά τους. Εξήντα έξι ιστορίες χαρούμενες, συγκινητικές, ανθρώπινες.

Ο νομπελίστας ποιητής μας Γιώργος Σεφέρης, στο βιβλίο του Μέρες Ε΄, εκδόσεις Ίκαρος, έγραψε μεταξύ άλλων: »…Όλα με τραβούν προς τα πίσω. Καθώς ακουμπώ την πένα, αυτή τη στιγμή, ταυτίζομαι με το παιδί των δώδεκα χρονώ που άνοιξε πρώτη φορά ένα τετράδιο για να γράψει το ημερολόγιό του…»

Όλοι τους, από το μακρινό Σουφλί, τη Θεσσαλονίκη, την πόλη των Εβραίων και των ποιητών, την Τήνο, το μαρτυρικό Δίστομο, την Ιθάκη και τα Καλάβρυτα, τη λεβεντογέννα Κρήτη, τη κοσμοπολίτικη Ερμούπολη, τη Μυτιλήνη και τη Σάμο, την Κέρκυρα, την Ιθάκη και την Πρέβεζα, τα Ιωάννινα, την Άρτα, το Αγρίνιο, την Αμφιλοχία και το Αιτωλικό, κατέθεσαν την ψυχή τους για να εκδοθεί αυτό το εκδοτικό στολίδι. Σ’ αυτό το έργο συμμετέχουν οι συγγραφείς: Τατιάνα Αβέρωφ, Γρηγόρης Αζαριάδης, Στρατής Αναγνώστου, Διαμαντής Αξιώτης, Έλενα Αρτζανίδου, Γιάννης Ατζακάς, Νατάσσα Βαφειάδου, Μηνάς Βιντιάδης, Γιώργος Ι. Βοϊκλής, Γιώργος Γκόζης, Θοδωρής Γκόνης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Γιώργος Δάγλας, Κοραής Δαμάτης, Γεράσιμος Δενδρινός, Φίλιππος Δ. Δρακονταειδής, Γιώργος Χ. Θεοχάρης, Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, Τάσος Καλούτσας, Κώστας Θ. Καλφόπουλος, Ισμήνη Καπάνταη, Δημήτρης Καρατζιάς, Κατερίνα Καριζώνη, Δημήτρης Καταλειφός, Νίκος Κατσαλίδας, Δημήτρης Κωστόπουλος, Πασχάλης Λαμπαρδής, Κώστας Λάνταβος, Διονύσης Λεϊμονής, Γιώργος Λεονταρίτης, Θανάσης Λιακόπουλος, Κώστας Λογαράς, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Στέλιος Μάινας, Ανδρέας Μήτσου, Στέφανος Μίλεσης, Πολύνα Γ. Μπανά, Βαγγέλης Μπέκας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Θανάσης Νιάρχος, Τόλης Νικηφόρου, Γιάννης Πανούσης, Γιώργος Ν. Παπαθανασόπουλος, Θοδωρής Παπαθεοδώρου, Γιάννης Η. Παππάς, Γιάννης Πατσώνης, Βάλτερ Πούχνερ, Δήμητρα Πυργελή, Έρη Ρίτσου, Λιάνα Σακελλίου, Λεύκη Σαραντινού, Ντίνος Σιώτης, Αντώνης Δ. Σκιαθάς, Ουίλλιαμ Σουλτς, Γιώργος Σταυριανός, Κώστας Στοφόρος, Πολύβιος Στράντζαλης, Ευαγγελία Τότσκα, Νώντας Τσίγκας, Μάκης Τσίτας, Φίλιππος Φιλίππου, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Άγγελος Χαριάτης, Χρήστος Χαρτοματσίδης, Ιγνάτης Χουβαρδάς, Ελένη Χωρεάνθη.

Εκτός από τους συγγραφείς όμως που έγραψαν για την Ελλάδα, έχουμε συγγραφείς που μεγάλωσαν στο εξωτερικό και η νοσταλγία για την πατρίδα είναι μεγάλη. Ο Σουλτς διηγείται την παιδική του ζωή στο Ιλινόις, ο Βάλτερ Πούχνερ για τη Βιέννη, ο Χαρτοματσίδης για τη Μπρανισλάβα, ο Λιακόπουλος για την Αντίς Αμπέμπα, η Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου και η Έλενα Αρτζανίδου, για τη Γερμανία, ο Στοφόρος για τη Ρώμη, ο Πολύβιος Στράντζαλης για   την Κωνσταντινούπολη. Κάθε μια ιστορία ξεχωριστή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια. Είναι τα αρώματα του καθενός μας  που βγαίνουν από το σεντούκι της ψυχής μας και μας κρατούν ζωντανούς κι ορθούς. Θα μπορούσα να γράψω σελίδες γι’ αυτό το βιβλίο. Ας αφήσω τη χαρά της ανάγνωσης στους βιβλιόφιλους και τους αναγνώστες των συγγραφέων. Συγχαρητήρια στον Ελπιδοφόρο Ιντζέμπελη για την επιμέλεια, τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική που το εξέδωσαν αλλά κι ένα μεγάλο ευχαριστώ σ’ όλους τους συγγραφείς για το ταξίδι που μου προσέφεραν κι εύχομαι να είναι καλοτάξιδο! 

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.