Έλενα Παπανικολάου: Τα «Καλύτερα μας χρόνια», για μένα, δεν είναι μόνο αυτά που πέρασαν. Είναι και αυτά που έρχονται.

Το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου στις 21:30 η Έλενα Παπανικολάου δημιουργεί μια ξεχωριστή μουσική ατμόσφαιρα στον IANO, τραγουδώντας για «Τα καλύτερά μας χρόνια». Στο πρόγραμμά της, μελωδίες που αγκαλιάσαμε και μας αγκάλιασαν, γραμμένες από Έλληνες συνθέτες και τραγουδοποιούς. Μαγικά τραγούδια που σημάδεψαν το παρελθόν και το παρόν μας, μέσα από τη φρέσκια ματιά μιας ερμηνεύτριας με ιδιαίτερη ευαισθησία. Τη συνοδεύει ο μαέστρος και πιανίστας Στάθης Σούλης, ενώ θα συμμετέχει και ο Μίλτος Λογιάδης

Συναντήσαμε λίγες ημέρες πριν από τη συναυλία την ερμηνεύτρια να συζητήσουμε μαζί της για τα Καλύτερα μας χρόνια, τη μουσική, τις επιρροές της και μια στιγμή που της έμεινε αξέχαστη στη συνολική της πορεία.

Κυρία Παπανικολάου, τι να περιμένουμε από αυτή τη βραδιά; Το βράδυ του Σαββάτου θα σας τραγουδήσουμε για τα «Καλύτερα μας Χρόνια». Τα «Καλύτερα μας χρόνια», για μένα, δεν είναι μόνο αυτά που πέρασαν. Είναι και αυτά που έρχονται. Σκοπός, λοιπόν, εκείνης της βραδιάς είναι, συντροφιά με το κοινό, να ανατρέξουμε σε μνήμες, σε ο,τι μας σημάδεψε αλλά να ονειρευτούμε μαζί αυτά που έρχονται.

Με ποιο κριτήριο επιλέξατε τα κομμάτια που συμπεριλάβατε στο πρόγραμμα; Ήταν δύσκολη η επιλογή τους; Τα κομμάτια που θα ακουστούν είναι, λίγο πολύ, γνωστά στο κοινό καθότι τα έχουν πρωτοερμηνεύσει σπουδαίοι Έλληνες τραγουδιστές- τραγουδοποιοί. Όπως θα έχετε παρατηρήσει σε πολλά σημεία το πρόγραμμα έχει πολλές διαφορές, όσον αφορά στο μουσικό ύφος και στην εποχή στην οποία γράφτηκαν. Και μ’ αυτό το κριτήριο επιλέχθηκαν, άλλωστε! Για να καταφέρουμε, μέσα από την προσωπική μας μελέτη και αναζήτηση, να ενώσουμε τους διαφορετικούς μουσικούς δρόμους και εντέλει να συναντηθούν. Η επιλογή τους, γι’ αυτό τον λόγο, ήταν αρκετά δύσκολη αλλά ταυτόχρονα και πολύ ενδιαφέρουσα μουσικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ξεκίνησε η συνεργασία σας με το Στάθη Σούλη; «Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια», που λένε! Με τον Στάθη καταρχάς να σας πω, πως δεν μας ενώνει μόνο η μουσική. Είμαστε πολύ καλοί φίλοι εδώ και κάποια χρόνια. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η συνεργασία μας γεννήθηκε μέσα από την πολύ αγαπημένη σχέση που έχουμε και αν θυμάμαι καλά, για πρώτη φορά μαζί παίξαμε στη Μπουάτ Απανεμιά σε ένα live πριν από τρία χρόνια!

Αλήθεια, πότε συνειδητοποίησατε ότι θέλατε να ασχοληθείτε με το τραγούδι και ποιες ήταν οι μουσικές σας επιρροές; Η αγάπη μου για τη μουσική και το τραγούδι ξεκίνησε απ’ τη νηπιακή ηλικία. Εκεί γύρω στα τέσσερα, το μόνο που θυμάμαι έντονα είναι να μιλάω συνέχεια τραγουδιστά. Μεγαλώνοντας και μέχρι να ξεκινήσω τις σπουδές μου στα 14 στο κλασικό τραγούδι, κατάλαβα πως το τραγούδι για μένα είναι ανάγκη έκφρασης και δημιουργικότητας. Αυτό βεβαία ισχύει μέχρι και σήμερα! Παρότι, δεν προέρχομαι από μουσική οικογένεια, έχω την τύχη να προέρχομαι από δυο γονείς με τεράστια αγάπη για τη μουσική. Έτσι, λοιπόν, θυμάμαι τον πατέρα μου (ο οποίος δεν είναι πια στη ζωή) να ακούει κλασική μουσική και Μάνο Χατζιδάκι από τα βινύλια του και τη μαμά μου να μου μαθαίνει τη ρεμπέτικη μουσική. Ως εκ τούτου έμαθα να αγαπώ εξίσου την κλασική μουσική (γι’ αυτό άλλωστε και την σπούδασα) και την ελληνική μουσική παράδοση.

Μέσα από τη μέχρι τώρα μουσική σας διαδρομή, υπάρχει κάποια στιγμή που σας έχει μείνει αξέχαστη και θα την ξεχωρίζατε; Μπορώ να πω πως όλες οι συνεργασίες μου μέχρι τώρα ήταν πολύ αξιόλογες και νιώθω πραγματικά τυχερή. Ωστόσο, ναι! Υπάρχει μια στιγμή που σίγουρα δε θα ξεχάσω ποτέ. Η πρώτη μου συναυλία το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου μαζί με τον μαέστρο Μίλτο Λογιάδη μοιραστήκαμε τη σκηνή παίζοντας τη μουσική του συνθέτη που και οι δυο αγαπάμε πολύ και αποτέλεσε την αφετηρία της γνωριμίας μας και της συνεργασίας μας· τον Μάνο Χατζιδάκι.

Και όταν δεν τραγουδάτε; Με τι ασχολείστε στην καθημερινότητά σας, όταν έχετε ελεύθερο χρόνο; Η δεύτερη αγαπημένη μου ασχολία, μετά τη μουσική, είναι η μαγειρική! Περνάω πολλές ώρες στην κουζίνα, με χαλαρώνει πολύ και με διασκεδάζει. Επίσης, αγαπώ πολύ τα ταξίδια. Έχω επισκεφθεί πολύ όμορφα μέρη στον κόσμο και όταν μου δίνεται η δυνατότητα φεύγω. Τέλος, σπουδάζω Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, το οποίο αποσπά αρκετό απ’ τον ελεύθερο χρόνο μου λόγω της μελέτης και της έρευνας που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των μαθημάτων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κλείνοντας τη συνέντευξη, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας κάποιο μελλοντικό σας σχέδιο, όνειρο ή επιθυμία; Ένα πράγμα επιθυμώ απ’ τη ζωή. Να είμαι υγιής για να μπορώ να δίνω αγάπη στους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά μου και να μοιράζομαι το πάθος μου για τη μουσική με όλον τον κόσμο. Και τότε θα είμαι ένας ευτυχισμένος και ολοκληρωμένος άνθρωπος.

Info: Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ (Σταδίου 24) και θα μεταδίδεται ζωντανά από το IANOS RADIO.