Γιώργος Νικητόπουλος: «Η ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη αφορά όσους αγρυπνούν»

Πριν δέκα χρόνια, εντελώς τυχαία και απροσδόκητα, γνωρίστηκα με τον Γιώργο Νικητόπουλο, βρισκόμενοι σε μια φιλική καλλιτεχνική παρέα. Τα χρόνια πέρασαν και μαζί δημιουργήσαμε κάποια τραγούδια, τα οποία έμειναν για διάφορους λόγους στο συρτάρι. Το 2017 κυκλοφόρησε το πρώτο του προσωπικό άλμπουμ «Κάτι από σένα» σε μουσική, στίχους και ερμηνεία του ίδιου, ενώ συμμετείχαν η Αγγελική Τουμπανάκη, η Παυλίνα Κατσή, ο Κώστας Μπερικόπουλος, η Μυρτώ Γκόνη, ο Θάνος Λέκκας και ο Κωνσταντίνος Ρεπάνης.

Φέτος, τον συναντώ στην πιο ώριμη φάση της ζωής του έχοντας εισχωρήσει στο σύμπαν του Μίλτου Σαχτούρη. Αφορμή στάθηκε η παρουσίαση του νέου ακυκλοφόρητου άλμπουμ με τίτλο «Τα δώρα», το οποίο θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά την Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022 στον γενέθλιο τόπο του ποιητή, την Ύδρα, αποτίοντας φόρο τιμής μέσα από μια ξεχωριστή και αφιερωματική εκδήλωση. Συνοδοιπόροι του εγχειρήματος η Ηρώ Σαΐα, η Αγγελική Τουμπανάκη και η Παυλίνα Κατσή.

Σήμερα (29/07) στην Ύδρα, διοργανώνεται αφιερωματική εκδήλωση στον Μίλτο Σαχτούρη κι εσείς θα παρουσιάσετε δέκα μελοποιημένα ποιήματα του ποιητή. Μιλήστε μας γι’ αυτό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σήμερα θα παρουσιάσω την εργασία μου πάνω στην ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη στην Ύδρα πλαισιωμένη από εφτά μουσικούς και τρεις εξαιρετικές γυναικείες φωνές. Την Ηρώ Σαΐα, την Αγγελική Τουμπανάκη και την Παυλίνα Κατσή. Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή για μένα και ως πρώτη επίσημη παρουσίαση, αλλά και επειδή είναι ο γενέθλιος τόπος του ποιητή και η ημέρα της γεννήσεώς του. Ειναι μία ευτυχής συγκυρία.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον Δήμο Ύδρας και ποιες άλλες εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν;

Το υλικό υπήρχε ήδη και είχαμε ξεκινήσει ηχογραφήσεις. Ήταν μία ιδέα του κ. Αλέξη Βερούκα η παρουσίασή του. Ο ίδιος άλλωστε έχει και σε προηγούμενες δράσεις στην Ύδρα πολύ ενεργή συμμετοχή. Φυσικά, ο Δήμος Ύδρας και η Κ.Ε.Δ.Υ οργάνωσε και θα παρουσιάσει όλες τις εκδηλώσεις και τους ευχαριστούμε πολύ γι’ αυτό. Πριν τη συναυλία θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Μίλτου Σαχτούρη που φιλοτέχνησε ο γλύπτης Μίλτος Παπαστεργίου και αμέσως μετά θα προβληθεί το πολυβραβευμένο animation film του Παναγιώτη Ράππα με τίτλο «Έχασα το δρόμο μου», εμπνευσμένο από τη ζωή και το έργο του ποιητή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα τραγούδια γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της μεγάλης καραντίνας. Πόσο επίμονη ήταν η διαδικασία και ποιες δυσκολίες είχατε να αντιμετωπίσετε; 

Επίπονη ήταν η καραντίνα ουσιαστικά. Η εργασία μου πάνω στο υλικό αυτό θα έλεγα ότι ήταν για μενα διέξοδος. Ήταν μία ανακούφιση στην πίεση της πραγματικότητας που βιώναμε όλοι. Φως απέναντι στο γύρω μας σκοτάδι. Μερικές φορές ήταν δύσκολο να “μπω” στον κόσμο του ποιητή για να μπορέσω να αντιληφθώ και να εμπνευστώ τη μουσική. Η μακρά διαδικασία καταγραφής της μουσικής αυτής, κυρίως το στούντιο, ήταν η πιο δύσκολη και απαιτητική απ’ όλες.

Φοβηθήκατε τη μεγάλη εικόνα του ποιητή, καθώς είναι η πρώτη φορά που συναντάμε συνθέτη να μελοποιεί σε ολόκληρο άλμπουμ έργο του; 

Όχι. Για μένα ο φόβος εισχωρεί εκεί που υπάρχει έλλειμμα αγάπης και σεβασμού. Αγάπησα πολύ την ποίηση του Σαχτούρη. Η μελοποίηση των ποιημάτων του υπήρξαν φορές που λειτούργησε λυτρωτικά και για μένα. Σαν να γιάτρευε δικές μου παλιές πληγές. Υπάρχει σίγουρα μία ευθύνη μεγάλη, όταν μελοποιείς τόσο σπουδαία ποιήματα. Ελπίζω να έχω ανταποκριθεί επάξια στο υλικό αυτό.

Εκτός από συνθέτης και στιχουργός, είστε και τραγουδιστής, ωστόσο δεν επιλέξατε το ρόλο αυτό. Γιατί;

Τα τραγούδια είναι για πάντα. Θα τα τραγουδήσω κι εγώ κάποια στιγμή. Ωστόσο η καταγραφή τους θα ήθελα να είναι με γυναικείες φωνές. Θεώρησα οτι οι τρεις αυτές γυναίκες μπορούν να αποτυπώσουν ολοκληρωμένα τον κόσμο που ήθελα να φτιάξω. Άλλωστε, το “βάρος” της σύνθεσης ήταν ήδη αρκετό. Νομίζω ότι το υλικό χρειαζόταν αυτόν τον επιμερισμό των ευθυνών για να λειτουργήσει ομαλότερα και να αποδώσει περισσότερο.

Οι καλλιτέχνες πιστεύετε ότι οφείλουν να επισημαίνουν τα κακώς κείμενα της εποχής; 

Πιστεύω ότι οι καλλιτέχνες πρέπει να εργάζονται συνέχεια για να επισημαίνουν τα κακώς κείμενα της εποχής μέσα απο τη δουλειά τους. Φυσικά, είναι και πολίτες, μέλη της κοινωνίας ενεργά, που έχουν άποψη και πρέπει να την εκφράζουν όπως όλοι. Η ροπή μας πρέπει να είναι προς την ομορφιά. Να στεκόμαστε απέναντι στην ασχήμια. Και στη δουλειά και στη ζωή.

Πόσο επίκαιρη είναι η ποίηση του Σαχτούρη; 

Η ποίηση του Σαχτούρη κατά τη γνώμη μου είναι πιο μπροστά κι απο την εποχή μας ακόμα, παρότι την αφορά καθοριστικά, όπως είναι κάθε μεγάλο έργο της ανθρωπότητας. Έργο που αφορά τον άνθρωπο, την αγωνία για την αλήθεια, την αποδοχή της πραγματικότητας, την πορεία στο σκοτάδι αλλά και την αναζήτηση για το φως της ψυχής. Η ποίηση του Μίλτου Σαχτούρη αφορά όσους αγρυπνούν, υποφέρουν και ελπίζουν.

Φωτογραφίες:  John D. Carnessiotis

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.