Θανάσης Βούτσας: «To έντεχνο δεν έχει την ίδια επιρροή»

«Θα μου άρεσε να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον και να δίνουμε ευκαιρίες σε αυτό, όχι να αναπολούμε συνέχεια το παρελθόν. Νομίζω πως δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω σαν κοινωνία όσο αναπολούμε το παρελθόν»

Ο τραγουδοποιός Θανάσης Βούτσας, τον οποίο γνωρίσαμε μέσα από την τέταρτη ακρόαση της Μικρής Άρκτου, μιλά στο Tetragwno.gr με αφορμή την εκδήλωση στο Ολύμπια, Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας για το κοινωφελές έργο της οργάνωσης «Panos & Cressida 4 Life» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 14 Ιανουαρίου.

Ο Θανάσης Βούτσας αναφέρεται στον ρόλο της μουσικής στα κοινωφελή έργα, τη συνεργασία του με τη Μαρία Φαραντούρη, η οποία επιμελείται το πρόγραμμα της παράστασης, και επισημαίνει ότι «το έντεχνο τραγούδι δεν έχει την ίδια επιρροή» με το παρελθόν.

Πώς νιώθετε που συμμετέχετε στη μουσική εκδήλωση «Melodies4Life» στο θέατρο Ολύμπια;
Νιώθω σίγουρα πολύ χαρά και μία ευθύνη γιατί είναι μία συναυλία με σκοπό την προσφορά αλλά παράλληλα σε ένα υπέροχο θέατρο που μου δίνεται η δυνατότητα να φτιάξω μια παράσταση κάτω από πολύ ωραίες συνθήκες. Έχουμε φτιάξει μια ομάδα από υπέροχους μουσικούς με επικεφαλής τον Νεοκλή Νεοφυτίδη και έχουμε ετοιμάσει κάτι πολύ όμορφο. Έκπληξη της βραδιάς είναι η τιμητική συμμετοχή της υπεροχής Γιώτας Νέγκα.

Πώς αντιλαμβάνεστε τον ρόλο της μουσικής στην υποστήριξη κοινωφελών έργων;
Ο ρόλος την μουσικής είναι πάντα να συγκινεί με την σημασία της λέξης, να ταράζει τα νερά, να αποκαλύπτει και να φανερώνει. Έχει την δύναμη να συγκεντρώσει, να εκφράσει και να ενώσει τον κόσμο.
Είναι σημαντικό να μπορούμε να προσφέρουμε από όποια πλευρά και να βρισκόμαστε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς προέκυψε η συμμετοχή σας στη φιλανθρωπική εκδήλωση;
Προέκυψε μέσω του καλλιτεχνικού διευθυντή του Θεάτρου Ολύμπια. Δέχτηκα την πρόταση από την φιλανθρωπική οργάνωση Panos & Cressida 4 Life, μια πρόταση την οποία αποδέχτηκα με χαρά.

Ποιος είναι ο ρόλος της Μαρίας Φαραντούρη και τι έχετε αποκομίσει από τη μέχρι τώρα συνεργασία σας;
Ο ρόλος της Μαρίας Φαραντουρη είναι καθοριστικός για αυτή τη συναυλία. Το 2022 έγινε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ιάκωβο Καμπανέλλη σε αυτό το θέατρο με την συμφωνική ορχήστρα του δήμου Αθηναίων όπου για πρώτη φορά τραγούδησα στο πλευρό της και ήταν η αρχή μιας πολύ σημαντικής πορείας για εμένα στο έργο των μεγάλων συνθετών μας δίπλα σε μια τόσο σπουδαία καλλιτέχνη και ερμηνεύτρια όπως είναι η Μαρία Φαραντουρη.

Τρέφω μεγάλη εκτίμηση για το έργο της, τη φωνή και τις σπουδαίες ερμηνείες της. Είναι μια πολύ σπουδαία καλλιτέχνις και πλέον χαίρομαι που την γνωρίζω προσωπικά και νιώθω την στήριξη της. Για τη συγκεκριμένη συναυλία στις 14 Ιανουαρίου έχει αναλάβει την επιμέλεια του προγράμματος.

Ο Θανάσης Βούτσας με τη Μαρία Φαραντούρη
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

_______________________________________________

Πώς έγινε η επιλογή των τραγουδιών;
Η επιλογή των τραγουδιών έγινε έχοντας στο μυαλό μας σίγουρα τον χώρο που παίζουμε αλλά και τον σκοπό της συναυλίας. Η Μαρία Φαραντούρη με την εμπειρία της και την αισθητική της επιλέγει γνωστά και αγαπημένα τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών, από τον Μίκη Θεοδωράκη και τον Μάνο Χατζιδάκι έως τον Διονύση Σαββόπουλο και τους αδελφούς Κατσιμίχα αλλά και τραγούδια δικά μου.

Εκτός από ερμηνευτής, είστε και δημιουργός. Ποιοι καλλιτέχνες επηρέασαν και επηρεάζουν το έργο σας;
Θα ξεκινήσω αναφέροντας σας καλλιτέχνες που νομίζω πως ήταν από τους πρώτους που με συγκίνησαν, για παράδειγμα τους αδερφούς Κατσιμίχα που όταν μπήκα στον κόσμο τους μαγεύτηκα από τους στίχους και τις μελωδίες τους και ιδιαίτερα από αυτή την ερμηνεία του Χάρη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, όταν τον ανακάλυψα ένιωσα ότι ο τρόπος που άνοιγε τις μελωδίες του είναι σαν να άνοιγε κι έμπαινε μέσα ο ουρανός, ο Μίκης Θεοδωράκης, η σημασία του παλμού, με μελωδίες υπέροχες σαν των γερμανικών lieder του Schubert ή του Schumann που βρήκα μέσα την απόλυτη απλότητα και ουσία, ο Τσιτσάνης, τι να πεις για τον Τσιτσάνη, μελωδίες που σε χτυπάνε στη καρδιά, o Αλκίνοος Ιωαννίδης και ο Νίκος Ζούδιαρης, οι στίχοι και τα τραγούδια τους ήταν σαν να μου λέγαν δεν είσαι μόνος σου, έχεις εμάς.

Οι Radiohead μαγεια, οι Coldplay με τις απίστευτες παραγωγές τους. Μέχρι και σήμερα τον Βέλγο τραγουδοποιό Stromae με τον πολύ σύγχρονο ήχο του. Έχω πολλούς ακόμα να πω γιατί πάντα βρίσκω πράγματα εξαιρετικά και ενδιαφέροντα να ακούσω. Θα μείνω σε αυτούς όμως γιατι λειτουργούν σαν τα “μουσικά λιμάνια” μου που επιστρέφω συχνά.

Ποια είναι η άποψή σας για τη μουσική και τη δημιουργία σήμερα;
Η άποψη μου είναι ότι υπάρχουν υπέροχα τραγούδια και πολλοί ταλαντούχοι καλλιτέχνες. Σίγουρα υπάρχει και μία τεράστια πληροφορία γύρω μας από τραγούδια που μοιάζουν να έγιναν για να υπηρετήσουν κάποιο σκοπό ο οποίος καλλιτεχνικά μοιάζει να είναι αδιάφορος.

Η έντεχνη μουσική έχει την ίδια επιρροή στην κοινωνία, όπως στο παρελθόν; 
Δεν πιστεύω πως έχει την ίδια επιρροή, είμαστε σε μια διαφορετική εποχή. Νομίζω είναι και άδικο να συγκρίνουμε την γενιά μας με τις προηγούμενες. Γενικώς θα μου άρεσε να κοιτάμε το παρόν και το μέλλον και να δίνουμε ευκαιρίες σε αυτό, όχι να αναπολούμε συνέχεια το παρελθόν. Νομίζω πως δεν μπορούμε να πάμε παρακάτω σαν κοινωνία όσο αναπολούμε το παρελθόν.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;
Να κυκλοφορήσω την πρώτη μου δισκογραφική δουλειά που είναι έτοιμη και να πάω παρακάτω.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.