Φωταγωγός: Ένα ζαχαρωτό. Η Μαριανίνα Κριεζή!

Άθελα της χθες βράδυ η Μαριανίνα μας βύθισε στη λύπη όταν με ταχύτητα φωτός στα Facebook, Instagram αλλά και στα τηλέφωνα άρχισε να κυκλοφορεί η είδηση του θανάτου της κι η Κυριακή έγινε κι άλλο μελαγχολική. Ήταν ένα ξαφνικό, αιφνίδιο γεγονός αφού δε νοσούσε κι είχε αποσυρθεί στο εξοχικό της στην περίοδο της καραντίνας απ όπου και τελικά από κει απογειώθηκε με την Πτήση 201 για εκεί που δεν έχει πόνους κι ερωτικές απογοητεύσεις, ούτε Τάκηδες να ρίχνουν στάχτη έξω από το τασάκι και το μπαρ της Τέτης και της Κατερίνας δε σερβίρει μπαντίντα ντε κόκο γι’ αυτούς που δε δανείζουν την καρδιά τους με τόκο αλλά τη χαρίζουν κι ας την παίρνουν στραπατσαρισμένη.

Είναι από τις φορές που το διαδίκτυο δείχνει μια υποδειγματική σύμπνοια κι όλοι ανασύρουν αναμνησεις και λόγια και τριγμους που προκάλεσε η εύθραυστη ποίηση της εκλιπούσας και λες τελικά αυτό το χιλιοειπωμένο πως δεν είμαστε μόνοι, είμαστε πολλοί αλλά σκόρπιοι και κάτι γίνεται κι αναγνωρίζουμε τη μυστική φυλή μας και που πραγματικά ανήκουμε. Στους τελευταίους ρομαντικούς ενός κόσμου που μάλλον παραπαίει και τρεκλίζει όσο φεύγουν άνθρωποι σαν τη Μαριανίνα που έδωσαν χρώματα όχι παλ αλλά έντονα και ζωηρά.

Με την Πλάτωνος κι ένα μεσημέρι, μια βόλτα, που βγήκαν για ινδικά φουστάνια στην αγορά έμελλε να φτιάξουν το ΣΑΜΠΟΤΑΖ ένα δίσκο αξεπέραστο που όμοιος του δε θα γραφτεί εύκολα. Η ΛΙΛΙΠΟΥΠΟΛΗ το μεγάλο ποιητικό της έργο έχει πάει παντού, ένα ουράνιο τόξο σε κάθε σπίτι που τον έχει. Με την Αρλέτα υπήρξαν φίλες κολλητές κι η Σερενάτα γράφτηκε σαν πείραμα για να φτιάξουν χορευτικές μουσικες για τα πάρτυ τους αλλά έτσι τεμπέλες που ήταν όπως είχε εξομολογηθεί η ίδια σε ραδιοφωνική εκπομπή δισκογραφουσαν μόνο όταν είχαν κέφι. Ετοίμαζε μερικά τραγούδια για το Μητσιά που τελικά δεν βγήκε ποτέ εκείνη η δουλειά και για πλάκα όπως έχει πει η ίδια ο περιπτεράς κατέληξε στα χέρια του Μουσαφίρη και στη φωνή του Διονυσίου κι άμα κατέληξε στο Διονυσίου δεν ήταν πια πλάκα, συνέχιζε η ίδια, αλλά ήταν πια πολύ σοβαρό. Με την Ελένη Δήμου έφτιαξε δυο ολόκληρους δίσκους συν δυο τραγούδια ρεπερτορίου.

Ιστορίες που αφηγούνται παθήματα ηρώων και καθημερινών ανθρώπων και είναι και διδακτικές και γλυκές και πικρές. Πίστευε στην ύπαρξη των θεϊκών τραγουδιών και χωρίς κανένα κόμπλεξ δε δίσταζε να τα κατονομαζει. Της άρεσε ο Άλκης Αλκαίος κι η Λίνα Νικολακοπούλου. Αν απογυμνώσεις από το θρησκευτικό του περίβλημα το ω γλυκύ μου έαρ είναι ένα θεϊκό τραγούδι έλεγε. Με τη Ζορμπαλά παρέδωσαν στις γενιές των προδομένων εραστών την ήσυχη διαβεβαίωση πως το καμένο χώμα βγάζει έτσι και πέσει μια βροχή τα ωραιότερα λουλούδια που χεις δει. Στο Χατζηγιάννη έδωσε μία από τις πιο διαχρονικές επιτυχίες του. Με τη Γαλάνη έδωσαν έναν νέο ορισμό στο τί είναι η αγάπη και τί μπορεί να πετύχει άμα της αφεθείς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ok το ‘χουμε πια καταλάβει πως δε γίνεται να συνάψεις Ειρήνη με το Χάρο ούτε να κάνεις ανακωχή μαζί του αλλά τουλάχιστον στην περίπτωση της Μαριανίνας ας ήταν λίγο πιο επιεικής κι ας έκανε λίγο τα στραβά μάτια γαμώτο!

Υπήρξαν εποχές που για να βάλεις το στίχο: «αν μ’ αγαπάς έλα να κάνουμε έρωτα» σε τραγούδι ήταν εντελώς τελείως ρηξικέλευθο και τολμηρό και κάποιοι τόλμησαν κι η Μαριανίνα τόλμησε όπως όλοι οι ευαίσθητοι αυτού του κόσμου κι έφτιαξε μια νέα γλώσσα. Απενοχοποίησε ό,τι οφείλει να ‘ναι απενοχοποιημένο στα τραγούδια και κατ’ επέκταση στη ζωή την ίδια. Τον έρωτα και το σεξ.

Όλα τα ευαίσθητα παιδιά αυτής της πολύπαθης χώρας βρήκαν καταφύγιο στα τραγούδια της και μακάρι να έφυγε έχοντας ως γνώση την ασφαλεια της αγάπης των πολλών ανθρώπων που την αγάπησαν, όλων ημών δηλαδή. Ο #ΦΩΤΑΓΩΓΟΣ σήμερα την αποχαιρετά όπως της αξίζει.

Απομόνωσε μετά τη λίστα και κράτα την για πάντα. Για όσο διαρκεί το ανθρώπινο πάντα εν πάσει περιπτώσει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΓ 1 Σε λίγες μερες οι βιτρίνες θα γεμίσουν ανοιξιάτικα πάλι και στο ίδιο τραγούδι που αναφέρει αυτή τη χρηστική πληροφορία δίνει το πιο πολύτιμο της μάθημα που είναι αυτό:

Έρχεται αργά καμιά φορά η ευτυχία
και μην κλειδώνεις την καρδούλα σου νωρίς
δεν είναι βρε οι άντρες άγρια θηρία
είν’ ανθρωπάκια του Θεού όπως κι εμείς.

ΥΓ 2 Θα την αγαπάμε πάντα γιατί και τα τραγούδια της από αγάπη και προσφορά ήταν φτιαγμένα κι από μια αφοπλιστική τρυφερότητα άνευ προηγούμενου.

*Ο Αντρέας Ντούσκας παρουσιάζει και επιμελείται την εκπομπή «Φωταγωγός» κάθε Δευτέρα στις 22:00, στον FM100 Δημοτικό Ραδιόφωνο της Θεσσαλονίκης. 

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.