Πικάσο, Βαν Γκογκ, Τουλούζ Λωτρέκ και Τσαρούχης για πρώτη φορα στο κέντρο της Αθήνας

Μουσείο σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή: Λίγο πριν το μεγαλύτερο εικαστικό γεγονός της χρονιάς.

Στις 2 Οκτωμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθούν τα θυρανοίξια του μουσείου σύγχρονης και μοντέρνας τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, στην οδό Ερατοσθένους 13, στο Παγκράτι.

Η μυθική συλλογή με σπάνια έργα των μεγαλύτερων ζωγράφων επιτέλους, βρίσκει την δική της στέγη στο κέντρο της Αθήνας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βασίλης Γουλανδρής και η Ελίζα Καραδόντη, εκτός από μια κοινή ζωή, μοιράστηκαν και την αγάπη τους για την ζωγραφική.. Άρχισαν από πολύ νωρίς να συλλέγουν σπουδαία έργα τέχνης, πάντα με σεβασμό και γενναιοδωρία προς τους καλλιτέχνες. Η ζωγραφική (κατά κύριο λόγο της École de Paris) αποτέλεσε το κατ’εξοχήν αντικείμενο των ενδιαφερόντων τους, συνδέοντάς τους με καλλιτεχνικούς κύκλους του μεταπολεμικού Παρισιού, ενώ παράλληλα, χρησιμοποιώντας το ανεπτυγμένο καλλιτεχνικό τους αισθητήριο, πρόβαλλαν νέους Έλληνες εικαστικούς, βοηθώντας τους να εξελίξουν την τέχνη τους και να διευρύνουν τους καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες.

Το 1979, ιδρύουν το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Άνδρου, τόπος καταγωγής της εφοπλιστικής οικογένειας Γουλανδρή. Ένα διαμάντι των Κυκλάδων που εκτός από την μόνιμη συλλογή κατά καιρούς φιλοξενούσε εκθέσεις από όλο τον κόσμο. Επίσης διαθέτει βιβλιοθήκη που περιλαμβάνει πάνω από 5000 τόμους βιβλίων.

Το μεγάλο όραμα τους όμως, ήταν να δημιουργήσουν ένα μουσείο που θα μπορεί να εκτεθούν όλα τα έργα που τόσα χρόνια είχαν αποκτήσει μέσα από τα ταξίδια τους και τις προσωπικές τους γνωριμίες. Οι ίδιοι δεν πρόλαβαν να δουν το όνειρο τους πράξη, 25 χρόνια όμως αργότερα η Φλερέτ Καραδόντη, διευθύντρια του ιδρύματος, ανακοίνωσε την ημέρα εγκαινίων. Σε ένα διατηρητέο, μεσοπολεμικό κτίσμα, προσωπική επιλογή του ζεύγους Γουλανδρή, το κοινό θα έχει την χαρά να δει έργα μεγάλων ζωγράφων και γλυπτών.

Στους 11 ορόφους του πολιτιστικού ιδρύματος θα στεγαστούν έργα της νεότερης και σύγχρονης ευρωπαϊκής κουλτούρας, αλλά και έργα διακεκριμένων Ελλήνων της πρωτοποριακής ζωγραφικής. Επίσης θα φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις. Στους υπόλοιπους χώρους θα λειτουργήσουν πωλητήριο, εστιατόριο μαζί με το καφέ, βιβλιοθήκη τέχνης, παιδικό εργαστήριο και ένα αμφιθέατρο 190 θέσεων.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Γυμνή γυναίκα με σηκωμένα χέρια, του Πάμπλο Πικάσο (1907)

Έργα όπως Γυμνή γυναίκα με σηκωμένα χέρια, του Πάμπλο Πικάσο (1907), Αριθμός 13, του Τζάκσον Πόλλοκ (1950), Ναύτης που κάθεται στο τραπεζάκι, του Γιάννη Τσαρούχη (1980), το γλυπτό του Έντγκαρτ Ντεγκά Μικρή χορεύτρια (1878-1881), Γυναίκα στον κήπο του κυρίου Forest, του Τουλούζ Λωτρέκ (1891), Το Αλυσκάν, του Βίνσετ Βαν Γκοκ (1888) και φυσικά Δομήνικος Θεοτοκόπουλος/El Greco και το έργο Η θεία Μορφή (1580) είναι κάποια από τα έργα που θα αποτελούν μέρος της μόνιμης συλλογής του μουσείου.

Πρόεδρος του μουσείου είναι η Φλερέτ Καραδόντη, αντιπρόεδρος η Ελένη Γλύκατζη-Ahrweiler, Πρύτανις του Πανεπιστημίου της Ευρώπης και επίτιμος μέλος ο σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς.