[yasr_overall_rating size=”medium”]
Η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Αττικής Μαίρη Βιδάλη, δεν ξεχνά ποτέ το καλό και ποιοτικό θέατρο αλλά και την ιδιότητά της ως ηθοποιός κι έτσι ανεβάζει φέτος στο θέατρό της, το Διάχρονο Θέατρο στο Νέο Κόσμο, το αγαπημένο έργο του Ιρλανδού συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρντ Σω «Το Επάγγελμα της κυρίας Γουόρεν», σε μετάφραση Εύας Γεωργουσοπούλου και σκηνοθεσία Γιάννη Μόρτζου.
Το έργο γράφτηκε το 1893 και είναι ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του συγγραφέα. Διαπραγματεύεται τη σχέση μάνας με κόρη, της κυρίας Γουόρεν δηλαδή με την κόρη της Βιβή. Μέσα από το έργο βλέπουμε ήθη εκείνης της εποχής, τη θέση της γυναίκας στην ανδροκρατούμενη κοινωνία, τη διαφθορά του χρήματος, την παραπλάνηση, την αλήθεια.
Και τώρα μπορεί να σας γεννιέται η ερώτηση πώς ένα τόσο παλιό -χρονικά- έργο, μπορεί να τοποθετηθεί στο σήμερα. Κι όμως. Τοποθετείται και με το παραπάνω, καθώς τα θέματα που θίγει είναι άκρως διαχρονικά και βιωματικά. Η σχέση μάνας κόρης, η θέση της γυναίκας μέσα σε μία κοινωνία ανδρών, αλλά και οι προκαταλήψεις που υπήρχαν, υπάρχουν και ίσως να υπάρχουν για τη διαφθορά χρήματος κι όχι μόνο.
Η Μαίρη Βιδάλη έκανε μία πολύ έξυπνη επιλογή να φέρει επί σκηνής αυτό το έργο, που ναι μεν είναι μία κωμωδία, αλλά έχει στοιχεία δραματικά κρύβοντας και πολύ μεγάλες αλήθειες. Την βλέπουμε επί σκηνής, να ξεδιπλώνει το ταλέντο της, υποδυόμενη την Κίττυ Γουόρεν, τη μητέρα της Βίβιαν (Έφη Ρασσιά). Πρόκειται για μία γυναίκα αδίστακτη, μία μητέρα που αγαπάει φαινομενικά την κόρη της, αλλά την θέλει υποχείριό της. Το χρήμα και η δόξα είναι τα όπλα της και απώτερος σκοπό της να παραμείνει στην υψηλή κοινωνία! Στο δεύτερο μέρος της παράστασης, μέσα από την έντονη στιχομυθία μάνας και κόρης, βλέπουμε τη Μαίρη Βιδάλη σαν μια σωστή θεατρίνα, να ξεπερνά τα όριά της και να απογειώνει τον ρόλο, με έντονη δραματικότητα.
Την παράσταση «κλέβει» η ερμηνεία της νέας και πολλά υποσχόμενης Έφης Ρασσιά, στην παρθενική της πρώτη εμφάνιση στο θέατρο, πλάι σε τόσο καλούς και έμπειρους ηθοποιούς. Η Έφη, υποδύεται την κόρη της κυρίας Γουόρεν. Μεγάλωσε μέσα σε κολλέγια, έγκλειστη, ενώ ένα βραβείο στα μαθηματικά την έκανε να θέλει πλέον να «αρπάξει» τη ζωή από τα μαλλιά και να ανεξαρτητοποιηθεί. Μέχρι τώρα μεγάλωσε, μη γνωρίζοντας πολλά για τη μητέρα της, τίποτα για τον πατέρα της και σχεδόν ελάχιστα για άλλους συγγενείς. Συναντώντας τη μητέρα της, βγαίνουν στην επιφάνεια κρυμμένα μυστικά που συνταράσσουν τη ζωή της. Η Έφη Ρασσιά έχει μια πολύ δυναμική παρουσία στη σκηνή, ερμηνεύει τον ρόλο με άνεση και κερδίζει τις εντυπώσεις.
Πολύ μεγάλο ρόλο στην υπόθεση της ιστορίας, παίζουν και οι υπόλοιποι ρόλοι. Ο Χρήστος Φωτίδης, ανεβαίνει στη σκηνή ως στενός φίλος και τελικά -συνεργάτης της κυρίας Γουόρεν- ξεδιπλώνοντας το ακαταμάχητο ταλέντο και την μεγάλη του εμπειρία ως ηθοποιός. Μία πολύ καλή και αληθινή ερμηνεία μας χαρίζει και ο πολλά χρόνια καλός συνεργάτης της Μαίρης Βιδάλη, Πέτρος Αποστολόπουλος. Άμεσος, άνετος και με ενδιαφέρουσα ερμηνεία, εμφανίζεται στη σκηνή και ο Τάσος Περάκης, ενώ και ο ηθοποιός Τάσος Μπλιάτζος, στον ρόλο του ιερέα, έχει πολλά κωμικά και δυνατά στοιχεία που συναρπάζουν το κοινό.
Ο σπουδαίος Γιάννης Μόρτζος, κουβαλά πάνω του μία μεγάλη ιστορία του ελληνικού θεάτρου και στήνει μία παράσταση που θα μπορούσε να έχει γραφτεί και στο σήμερα. Χωρίς επιτηδεύσεις ή υπερβολές, εκμεταλλεύεται τον χώρο του θεάτρου και τη δυναμική του κάθε ηθοποιού και βγάζει ένα πολύ όμορφο αποτέλεσμα.
Η παράσταση δεν κουράζει, διαρκεί περίπου 100 λεπτά και γεννά ερωτήματα, θέτει προβληματισμούς ενώ παράλληλα προσφέρει και στιγμές γέλιου.
Το όλο δυνατό κλίμα της εποχής, συμπληρώνει η μουσική που έγραψε ο Γιάννης Κ. Ιωάννου, τα σκηνικά που δημιούργησε η Ιωάννα Κατσιαβού, αλλά και τα θεάρεστα κοστούμια που επιμελήθηκε η Γκαλίνα Σουλτανοβίτσι. Οι φωτισμοί είναι του Γιώργου Δανεσή.
Φωτογραφίες: Γεωργία Σιέτου και Ευάγγελος Κάλλοου
INFO: Σάββατο 21:00, Κυριακή 19:30 στο Διάχρονο Θέατρο (Πυθέου 50- 52 Νέος Κόσμος 11473 Αθήνα (Μετρό Άγιος Ιωάννης), 210 7233229). Εισιτήρια στη viva.gr.
Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.