Δημήτρης Υφαντής: «Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σ’ ένα πιο οικείο περιβάλλον απ’ αυτό της Αθήνας»

Συνέντευξη στον Λάζαρο Αντωνιάδη (ant.lazaros@gmail.com)

Ο Δημήτρης Υφαντής μιλά για την επιστροφή στην πατρίδα του, τη συνεργασία του με τον Γιάννη Κότσιρα και τον Haig Yazdjian, και τα καινούργια του σχέδια.

Σε μια πρόσφατη σχετικά συνέντευξη διάβασα πως κατοικείτε μόνιμα στα Γιάννενα. Τι σας ώθησε σε αυτή την τόσο καίρια επιλογή; Επιζητούσα μια καλύτερη ποιότητα ζωής κυρίως για την οικογένειά μου. Θέλω τα παιδιά μου να μεγαλώσουν σε ένα πιο οικείο περιβάλλον απ’ αυτό της Αθήνας. Και ήθελα κι εγώ πολύ να επιστρέψω στα προσωπικά παραδοσιακά μου ακούσματα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο τόπος αλλάζει και τις καλλιτεχνικές συνήθειες; Είναι ένας τρόπος αυτοδιαχείρισης η επιστροφή στα πάτρια εδάφη; Ε… ναι. Αλλάζουν οι ρυθμοί , οι εντάσεις… υπάρχει περισσότερος εσωτερικός χρόνος που γεννά (τουλάχιστον στη δική μου περίπτωση) τραγούδια. Μεγαλύτερη ελευθερία στην διαχείριση του χώρου και του χρόνου τόσο του προσωπικού όσο και του καλλιτεχνικού.

Διακρίνω, όμως και μια σταθερότητα στην επιλογή των συνεργασιών σας τα τελευταία χρόνια. Αυτή του Haig Yazdjian. Με το Haig όσο και να φαίνεται παράξενο συναντιόμαστε πρώτη φορά επί σκηνής. Είναι δάσκαλος μου, έχει γράψει κομμάτια και έχει κάνει ενορχηστρώσεις στον πρώτο μου δίσκο «Από χώμα και νερό». Έχει κάνει το εναρκτήριο λάκτισμα της καλλιτεχνικής μου σταδιοδρομίας αλλά τραγουδάμε μαζί ζωντανά για πρώτη φορά μετά από είκοσι ολόκληρα χρόνια προσωπικής και μουσικής φιλίας.

Στις 20 και 27 Οκτωβρίου θα εμφανιστείτε ξανά στη μουσική σκηνή Σφίγγα. Τι θα ακούσουμε αυτή τη φορά; Ένα ενδιαφέρον πάντρεμα από τραγούδια του Haig, δικά μου, παραδοσιακά Ελλάδας και Αρμενίας καθώς και συναδέλφων. Φυσικά παιγμένα με τη μουσική αισθητική που προτείνουμε και οι δύο, χρόνια τώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φέτος, όμως, κλείσατε και 20 χρόνια από τη πασίγνωστη πια διασκευή του «Καίγομαι και σιγολιώνω». Είναι μια επιβεβαίωση επιλογής; Σαφέστατα. Όταν ηχογράφησα αυτό το τραγούδι μόνο οι Ηπειρώτες το ήξεραν. Πολλοί πίστευαν ότι ήταν δικό μου. Έχει γίνει ίσως το πιο διάσημο Ηπειρώτικο τραγούδι του σήμερα. Το έχουν βάλει στα προγράμματα τους σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι. Πρόσφατα ανέβασα στη σελίδα μου μια διασκευή του από ξένο καλλιτέχνη με αγγλικούς στίχους!!!! Ναι, είναι επιβεβαίωση επιλογής.

Στο τελευταίο άλμπουμ του Γιάννη Κότσιρα «Ψεύτης Καιρός» γράψατε κι ένα τραγούδι με τον τίτλο «Θυμάμαι». Πως προέκυψε η συνεργασία; Με το Γιάννη είμαστε φίλοι και συνεργάτες χρόνια. Όταν λοιπόν έψαχνε τραγούδια για το συγκεκριμένο δίσκο του έστειλα να ακούσει κάποια που πίστευα ότι του ταιριάζουν. Επέλεξε το «Θυμάμαι» το οποίο βέβαια ερμήνευσε εξαιρετικά.

Η δισκογραφία περνάει τη δική της κρίση παράλληλα με την πολιτισμική και οικονομική. Πιστεύετε είναι πως είναι μια συνέπεια κακής διαχείρισης της καλλιτεχνικής υπόστασης; Ναι, ισχύει και αυτό, αλλά όχι ότι όλα τα υπόλοιπα δεν παίζουν το ρόλο τους. Οι καλλιτέχνες δεν ζουν σε άλλους πλανήτες. Έχουν κι εκείνοι τις υποχρεώσεις που έχουν όλοι οι υπόλοιποι άνθρωποι , έχουν οικογένειες , μεγαλώνουν παιδιά και ταυτόχρονα προσπαθούν να εκφράσουν μέσα από τη μουσική και το τραγούδι όλα τα συναισθήματα που βιώνουμε όλοι μας.

Τι ρόλο παίζει η παράδοση στη ζωή σας; Θα μπορούσατε να δείτε τον εαυτό σας έξω από το κομμάτι αυτό; Η παράδοση είναι η βάση μου. Ο πυρήνας μου. Όχι σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσα να δω τον εαυτό μου έξω από αυτό . Η παράδοση με έχει στηρίξει και στηρίζω κι εγώ αντίστοιχα το παραδοσιακό τραγούδι.

Τα επόμενα σχέδια μετά την «Κρασομηλιά»; Μετά τη συνεργασία μου με το Γιάννη Κότσιρα και το «Θυμάμαι» κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πρόσφατα και το τραγούδι μου «Παραβάτης» σε κοινή μας ερμηνεία με το Σωκράτη Μάλαμα. Λίγο πριν ανέβηκε κι άλλο νέο τραγούδι μου, το «Περιττό να μιλάμε». Έπονται και άλλες τέτοιες συνεργασίες που όταν συμπληρωθούν θα ήθελα να κυκλοφορήσουν συγκεντρωμένα σε cd. Τον τελευταίο καιρό, παράλληλα, ετοιμάζω με πυρετώδεις ρυθμούς ένα διπλό cd με παραδοσιακά ηπειρώτικα τραγούδια , που μου αρέσουν πολύ και με συντροφεύουν σε διάφορες εκδηλώσεις της ζωής μου.


Ο Δημήτρης Υφαντής και ο Haig Yazdjian συναντιούνται ζωντανά, στη σκηνή της Σφίγγας. Η δεύτερη παράσταση στις 27 Οκτωβρίου. Ένας κόσμος πλούσιων εμπειριών από προηγούμενες μεγάλες συνεργασίες, ενορχηστρώσεις και συνθέσεις, ξεδιπλώνεται στη σκηνή παντρεύοντας τα φαινομενικά αντίθετα. Χιούμορ, ρυθμός, ταξιδιάρικες μελωδίες, προσφέρονται ειλικρινά και άμεσα στον κόσμο. Πέντε υπέροχοι μουσικοί προσθέτουν το ταλέντο τους σε αυτή την υπέροχη παρέα.