Κριτική: “Captain Marvel”, των Anna Boden και Ryan Fleck

4/5

Σκηνοθεσία: Ανα Μπόντεν, Ράιαν Φλεκ
Πρωταγωνιστούν: Μπρι Λάρσον, Σάμιουελ Λ. Τζάκσον, Μπεν Μέντελσον, Ντζίμον Χόνσου
Επιστημονικής Φαντασίας
Παραγωγή: Η.Π.Α. (2019)|Έγχρωμο | Διάρκεια: 124′

μια φορά κι έναν καιρό

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κάρολ Ντανβερς, χωρίς ιδιαίτερα καλό μνημονικό, παίρνει μέρος σε ένα πόλεμο δυο εξωγήινων φυλών που διεξάγεται στην Γη (πού αλλού;). Εκεί η ηρωίδα μας θα μάθει το ποια είναι πραγματικά και θα συνειδητοποιήσει πως έχει τις δυνάμεις του superman!

η ταινία ξερνάει 90ίλα

Η Marvel χώρεσε όλη την δεκαετία του ’90 μέσα σε ένα τόσο guilty pleasure δίωρο που τα σπάει. Έχοντας λίγο επιρροή από τους μαρβελικούς guardians και στήνοντας τις σκηνές πάνω σε μια δεκαετία που στιγματίστηκε τόσο από την ποπ μουσική όσο και από τις ταινίες επιστημονικές φαντασίας, είναι λογικό να είναι τόσο ευχάριστη στη θέασή της.

Ως ταινία/εισαγωγή ενός νέου μαρβελικού ήρωα δεν λειτουργεί σύμφωνα με τον κανόνα. Η ηρωίδα μας εδώ έχει ήδη τις σούπερ δυνάμεις, είναι ήδη μέλος μια σουπερ ομάδας και απλά προσπαθεί να δαμάσει την ενέργεια της. Η αφήγηση άκρως ανορθόδοξη, παίζει έξυπνα με το χρόνο και με το μυαλό σου, που σε συνδυασμό με τη πλοκή σου δημιουργεί ένα παιχνίδι μαντεψιάς και χαίρεσαι όταν προβλέπεις την επόμενη σεναριακή κίνηση. Πώς λοιπόν το προβλέψιμο σε τέτοιου είδους ταινίες γίνεται διασκεδαστικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σκηνές χορογραφημένες λες και γυρίστηκαν κάπου το 1995. Από τη μία βρίσκεσαι σε μάχη στο πόλεμο των άστρων και από την άλλη γελάς καθώς δυο άνδρες με τα μαύρα ψάχνουν για αιμοβόρους εξωγήινους. Τα συγκροτήματα που μεσουρανούσαν εκείνη τη δεκαετία, ακούγονται εδώ δυνατά ενώ όλη η ταινία μυρίζει αγαπημένη βιντεοκασέτα. Μέσα  σ αυτά η Marvel δεν ξεχνάει πως πρόκειται για ένα κομμάτι στο γιγαντιαίο της puzzle και σου δίνει απαντήσεις για ερωτήματα που δεν απαντήθηκαν ποτέ στις προηγούμενες ταινίες της.

Η Brie Larson ιδανική για το ρόλο. Ηθοποιός με ερμηνευτικό κύρος, δίνεται στο χαρακτήρα της Captain Marvel και το χαίρεται. Στις κωμικές στιγμές με ωραίους μορφασμούς και κίνηση σώματος ενώ στις πιο δραματικές αντάξια για να «σοβαρέψει» τη σκηνή σβήνοντας τη μαρβελική «σαχλαμάρα» που πολλές φορές υπερισχύει. Φοβερό supporting ο Samuel Jackson, γίνεται ένα άτυπο alter ego της ηρωίδας καθώς μαθητεύει δίπλα της και γίνεται ο Φιούρι που ξέρουμε. Η συνταγή πετυχαίνει, η χημεία γίνεται εκρηκτική και πλέον έχουμε τη καλύτερη φιλική σχέση στο σύμπαν της marvel.

με λίγα λόγια

Το κατά-ευχαριστήθηκα!!! Η Marvel κάνοντας πάλι τα μαγικά της, δεν έπεσε στην λούμπα μιας βαρετής πρώτης ταινίας, ούτε τη χρησιμοποίησε ως μια απλή γέφυρα για το τσουνάμι “Avengers the Endgame”. Αντίθετα επένδυσε σε νοσταλγία, χιούμορ, σε ένα σενάριο που θίγει σύγχρονα προβλήματα κι ας χρησιμοποιεί διδακτικό τόνο και τέλος σε ένα feel-good σινεμά που λατρεύεις να βλέπεις.