To «ΟΧΙ» του Θανάση Τριαρίδη στα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας

Χθες, Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022, όπως έγινε γνωστό κοινοποιήθηκαν οι βραχείες λίστες των Κρατικών βραβείων λογοτεχνίας 2021, για τα βιβλία που εκδόθηκαν το 2020 (εδώ), από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, μέλη των οποίων ψήφισαν Άλκηστις Σοφού (Πρόεδρος), Σοφία Ντενίση (Αντιπρόεδρος), Νίκος Βατόπουλος, Δημήτρης Νόλλας Ηλίας Καφάογλου, Κώστας Καραβίδας, Δημήτρης Αθηνάκης και Ευτυχία Παναγιώτου.

Ο υποψήφιος και σημαντικός συγγραφέας και ποιητής Θανάσης Τριαρίδης δημοσίευσε, την ίδια μέρα που γνωστοποιήθηκαν οι υποψηφιότητες, την επιστολή του προς το ΥΠΠΟΑ, τον οποίο συμπεριέλαβαν για το βιβλίο ποίησης «Θα μας ξεπλύνει η θάλασσα», στην οποία αναφέρει ότι «είμαι εναντίον κάθε βραβείου και κάθε βραβειοδότησης στην τέχνη».

Συνεχίζοντας, «Δεν πιστεύω πως έχει κάποιος την δυνατότητα να βραβεύει κάποιον άλλον στην τέχνη – και σίγουρα όχι εμένα. Αυτή η θέση αφορά όλα τα βραβεία κάθε είδους», για να κλείσει με τον πιο απροσδόκητο τρόπο ζητώντας την αφαίρεση του από τη βραχεία λίστα.

«Δεν υπήρχε περίπτωση να συμπεριληφθώ σε λίστα βράβευσης ενός κράτους που δολοφονεί μετανάστες κάνοντας Push Back – μόνο προχθές ξεβράστηκαν εφτά νεκροί άνθρωποι στην ακτή της Επάνω Σκάλας της Λέσβου. Ως εκ τούτου ευχαριστώ τα μέλη της επιτροπής για την θετική ανάγνωση, αλλά τους παρακαλώ θερμά να αφαιρέσουν το βιβλίο μου από την “Βραχεία Λίστα” των Κρατικών Βραβείων Ποίησης για την χρονιά 2020».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σχετική ανάρτηση 

«Σήμερα, παρακολουθώντας την ειδησεογραφία του Διαδικτύου, έμαθα πως το βιβλίο μου “Θα μας ξεπλύνει η θάλασσα” είναι στην “Βραχεία Λίστα” για το Κρατικό Βραβείο Ποίησης της χρονιάς 2020.

Εκτιμώ βαθύτατα πολλά από τα μέλη της Επιτροπής για την συνολική δουλειά τους και για την διαδρομή τους. Επίσης εκτιμώ βαθύτατα πολλούς από τους υποψηφίους που περιέχονται στις “Βραχείες Λίστες” τόσο για το Βραβείο Ποίησης όσο και για τα Βραβεία των άλλων κατηγοριών – και για τα συγκεκριμένα έργα τους, και για την γενικότερη πνευματική τους πορεία. Τέλος θέλω να πω πως έχω πολλούς αγαπημένους φίλους βραβευμένους (ή και πολυβραβευμένους) για βιβλία που έχω θαυμάσει και αγαπήσει πολύ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ωστόσο εγώ προσωπικά είμαι εναντίον κάθε βραβείου και κάθε βραβειοδότησης στην τέχνη. Η τέχνη είναι έτσι κι αλλιώς ένας ωκεανός πνευματικών εμπειριών που κρίνονται (και ευτυχώς) με απολύτως υποκειμενικά κριτήρια. Αυτό που θα συγκινήσει τον έναν άνθρωπο θα αφήσει απολύτως αδιάφορο (ή και θα ενοχλήσει) τον άλλον. Έτσι τα βραβεία εκφράζουν την υποκειμενική κρίση μιας επιτροπής και τίποτε περισσότερο – συχνά όμως δεξιώνονται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επιβάλλουν έναν δημόσιο “Κανόνα” της “σημαντικής τέχνης του καιρού μας”. Θεωρώ πως αυτός ο “Κανόνας” είναι μία φενάκη – καθώς συχνά βραβεύονται εξαιρετικά κείμενα αλλά και πολύ συχνά βραβεύονται γελοιότητες. Και πιστεύω πως ο σκοπός της τέχνης είναι να διαρρηγνύει κάθε δοτό “Κανόνα” επιβάλλοντας τον δική της εγχάραξη. Και τούτη την εγχάραξη την επιβεβαιώνει ή την διαψεύδει μονάχα ο χρόνος. Ούτε ο Ρεμπώ, ούτε ο Κάφκα βραβεύτηκαν ποτέ – και ο Καβαφης είναι ένας από τους μείζονες ποιητές του 20ου αιώνα στη Δύση για χίλιους λόγους, αλλά σίγουρα όχι επειδή πήρε ένα κωμικό βραβείο από την Δικτατορία του Πάγκαλου.

Επίσης στα βραβεία ο κάθε βραβευμένος ή ο κάθε υποψήφιος σιωπηλά παραδέχεται πως κάποιος τρίτος (εν προκειμένω, τα μέλη μιας επιτροπής) στέκεται σε ένα βάθρο όπου μπορεί να κρίνει λογοτεχνικά έργα “βαθμολογώντας τα” βασιζόμενος σε μία “αυθεντική κρίση”. Δεν δέχομαι πως υπάρχει αυτό το βάθρο – ούτε και η δυνατότητα “αυθεντικής κρίσης”. Δεν πιστεύω πως έχει κάποιος την δυνατότητα να βραβεύει κάποιον άλλον στην τέχνη – και σίγουρα όχι εμένα.

Αυτή η θέση αφορά όλα τα βραβεία κάθε είδους. Για τα κρατικά βραβεία η άρνησή μου θα ήταν δεδομένη ακόμη κι αν δεν έστρεχαν και όλα τα προηγούμενα. Δεν υπήρχε περίπτωση να συμπεριληφθώ σε λίστα βράβευσης ενός κράτους που δολοφονεί μετανάστες κάνοντας Push Back – μόνο προχθές ξεβράστηκαν εφτά νεκροί άνθρωποι στην ακτή της Επάνω Σκάλας της Λέσβου.

Ως εκ τούτου ευχαριστώ τα μέλη της επιτροπής για την θετική ανάγνωση, αλλά τους παρακαλώ θερμά να αφαιρέσουν το βιβλίο μου από την “Βραχεία Λίστα” των Κρατικών Βραβείων Ποίησης για την χρονιά 2020.
Θανάσης Τριαρίδης – 02-3-2022

ΥΓ. Η παρούσα επιστολή εστάλη στο ΥΠ.ΠΟ. πριν από μισή ώρα. Είναι δε δημόσια, διότι δημόσια ήταν η η συμπερίληψη του ονόματός μου και του βιβλίου μου στις λίστες των Κρατικών Βραβείων.»

Ποιος είναι ο Θανάσης Τριαρίδης

Ο Θανάσης Τριαρίδης γεννήθηκε το 1970 στη Θεσσαλονίκη. Υπήρξε ακτιβιστής για τα κοινωνικά δικαιώματα των τσιγγάνων τα χρόνια 1996-2001 και από το 2009 είναι αντιρρησίας συνείδησης. Από το 2000 έχει εκδώσει 55 βιβλία με αφηγήσεις και δοκίμια. Επί χρόνια διοργανώνει σεμινάρια πάνω σε διάφορους άξονες του δυτικού πολιτισμού καθώς και εργαστήρια πυροδότησης θεατρικής γραφής. Όλα τα βιβλία και τα θεατρικά έργα του βρίσκονται και διατίθενται ελεύθερα στην ιστοσελίδα triaridis.gr, ενώ τα μεταφρασμένα βιβλία του βρίσκονται στο triaridis.com.

Έχει εκδώσει (έντυπα ή ηλεκτρονικά) 23 θεατρικά έργα (ανάμεσά τους τα «Μένγκελε», «Οιδίνους», “Lebensraum”, “Football”, “HIV”, η τριλογία “Leopold” κ.ά.). Από αυτά έχουν προκύψει περισσότερες από 35 παραστάσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, της Γερμανίας και της Κύπρου, καθώς και στο διαδίκτυο. Έργα του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τα γαλλικά και τα γερμανικά. Το 2019 μαζί με τον Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη και τον Δημήτρη Τάρλοου ξεκίνησαν την Σχολή Πυροδότησης Θεατρικής Γραφής του Θεάτρου Πορεία.

Φωτογραφία: Παύλος Φυσάκης

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.