Φωτεινή Βελεσιώτου: «Νιώθω ευγνωμοσύνη για τις “Μέλισσες”»

Τη γνώρισα το Νοέμβριο του 2013 όταν σπούδαζα στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και παράλληλα δούλευα τα βράδια ως σερβιτόρος στο Περιβόλι του Ουρανού. Εκείνη τη χρονιά, εμφανιζόταν εκείνη μαζί με ένα πλούσιο σχήμα.

Μια μποέμισα ερμηνεύτρια με φωνή ζεστή που δινόταν στο κάθε τραγούδι που έλεγε και του χάριζε ξεχωριστή διάσταση. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που συναντιόμαστε σε μια συνέντευξη. Με αφορμή τις εμφανίσεις της που ξεκινούν στις 9 Δεκεμβρίου στο ΙΛΙΟΝ Plus  με τη παράσταση Βινύλιο Λαϊκά συνομιλώ στο tetragwno με τη Φωτεινή Βελεσιώτου.

Γεννηθήκατε στη Καρδίτσα. Οι μνήμες σας;
Όμορφα χρόνια τα οποία δεν γυρίζουν πίσω. Παίζαμε όλα τα παιδιά στις γειτονιές με απόλυτη ελευθερία και χωρίς περιορισμούς. Τα θυμάμαι με νοσταλγία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα συναισθήματα σας όταν ακούσατε για πρώτη φορά ρεμπέτικα τραγούδια;
Τρελάθηκα! Το ρεμπέτικο τραγούδι ήταν μια μουσική πόρτα που μου άνοιξε δρόμους. Όταν άρχισα να το ακούω και να το μελετώ αντιλήφθηκα μέσα στην απλότητα των στίχων ότι κρύβεται  ένα μεγαλείο.

Καταλάβατε εκείνη τη στιγμή ότι θα ασχοληθείτε με το τραγούδι;
Ούτε καν. Ούτε σήμερα να φανταστείς δεν έχω καταλάβει πως μπλέχτηκα. Εμένα μου άρεσε το ρεμπέτικο, πήγαινα σε ταβέρνες και το άκουγα πολύ. Δεν είχα φανταστεί όμως ότι θα ασχοληθώ. Κάποια στιγμή πήρα και μια κιθάρα και άρχισα να τη γρατζουνάω. Σε ένα πάρτι μου ήρθαν κάποιοι φίλοι φίλων και έψαχναν μια φωνή για να τραγουδήσει ρεμπέτικα. Αυτό ήταν.

Σπουδάσατε Παιδαγωγικά και εργαστήκατε ως δασκάλα. Οι εμπειρίες που αποκομίσατε; 
Σπούδασα Παιδαγωγικά σε άγρια χρόνια. Το καλό ήταν ότι διορίστηκα αμέσως και ως δασκάλα κάλυψα τα πιο γόνιμα χρόνια της ζωής μου. Είχα να κάνω με το πιο ισχυρό κίνητρο, τα παιδιά, τα οποία αγαπώ μέχρι σήμερα. Μπορεί δηλαδή να περπατάω στο δρόμο και έναν μεγάλο άνθρωπο να μη τον παρατηρήσω. Ένα παιδάκι όμως αποκλείεται να μη του δώσω σημασία . Αποκόμισα 24 μοναδικά χρόνια.

Ήταν σημαδιακό για τη καριέρα σας το Καφωδείο το Ελληνικό;
Για ένα διάστημα, απείχα από το τραγούδι για να μεγαλώσω τα παιδιά μου. Όταν τα παιδιά μεγάλωσαν και είχα τη δυνατότητα να ισορροπήσω ξανά, βρέθηκα σε αυτό το μοναδικό στέκι. Θεωρώ ότι η επαναφορά μου στο Καφωδείο ήταν ένα μεγάλο δώρο. Ήταν ένας πολύ ωραίος χώρος με ζεστούς ανθρώπους που με αγκάλιασαν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκεί  γνωρίσατε και τον Γιώργο Καζαντζή;
Εγώ στο Καφωδείο τραγουδούσα τις Παρασκευές αλλά πήγαινα καμιά φορά και τις Πέμπτες που είχε βραδιές με ελληνικό ροκ. Τραγουδούσε ο Γιάννης Μήτσης από τα Ξύλινα Σπαθιά και ο Ευγένιος Δερμιτάσογλου. Πήγα ένα βράδυ, τα παιδιά μου ζήτησαν να τραγουδήσω και από κάτω στο κοινό βρισκόταν ο Γιώργος Καζαντζής. Μου έδωσε τα στοιχεία του και μου είπε να βρεθούμε γιατί είχε κάτι που θα μου ταίριαζε. Και ήταν οι Μέλισσες.

Πρόκειται για ένα τραγούδι που έρχεται κατευθείαν στο νου όσων λένε το όνομα σας. Σας ενοχλεί αυτό; Κόστισε στην πορεία άλλων τραγουδιών σας;
Νομίζω ότι κάθε τραγούδι έχει τη δική του ταυτότητα και τη δική του διαδρομή. Νιώθω χαρά και ευγνωμοσύνη για τις Μέλισσες, όχι επειδή τις είπα εγώ, μα επειδή είναι σπουδαίο  τραγούδι. 

Τελευταία σας δισκογραφική δουλειά ήταν τα Άδεια Ρούχα σε μουσική Σοφίας Νάτσιου και στίχους Κώστα Φασουλά. Πως ενωθήκατε; Τι απόσταγμα άφησε αυτός ο δίσκος;
Ήταν μια ξεχωριστή περίπτωση ο δίσκος αυτός μιας και ήρθαμε κοντά σε εποχή καραντίνας. Τα τραγούδια γράφτηκαν μέσω τηλεφώνου. Έπαιζε μουσική η Σοφία, εγώ τραγουδούσα  για να βρούμε τους τόνους… Ώσπου καταφέραμε και τα ηχογραφήσαμε. Οι καιροί είναι δύσκολοι για να κάνεις ένα δίσκο από τη στιγμή που δεν υπάρχει αγοραστικό κοινό. Το θετικό είναι ότι ο δίσκος αγαπήθηκε και αγκαλιάστηκε. 

Στις 9 Δεκεμβρίου ξεκινάς στο ΙΛΙΟΝ Plus  με τη παράσταση Βινύλιο Λαϊκά.  Τι αναμένεται να ακούσουμε;
Στο πρόγραμμα θα τραγουδάω λίγα δικά μου τραγούδια αλλά θα ασχοληθώ καθαρά με το λαϊκό τραγούδι. Τραγούδια του Άκη Πάνου, του Γιώργου Ζαμπέτα, του Απόστολου Καλδάρα, του Βασίλη Τσιτσάνη, του Γιάννη Σπανού, του Μίμη Πλέσσα, του Μίκη Θεοδωράκη και του Γιάννη Μαρκόπουλου. Χαίρομαι τη κάθε στιγμή από τις πρόβες.

Η συμβουλή που θα δίνατε σε ένα νέο καλλιτέχνη για να κάνει τα όνειρα του πραγματικότητα;
Σήμερα είναι δύσκολο για ένα νέο καλλιτέχνη που γράφει ή τραγουδάει, να καταφέρει να βρει δρόμο να ακουστεί από τα ραδιόφωνα όπου κυριαρχεί το playlist ή να δημιουργήσει σε μια δισκογραφία όπου  δεν υφίσταται. Το μόνο που έχω να δώσω ως συμβουλή είναι σε ότι κάνει να βάζει όλη του την  αγάπη.

Ποια είναι η τελευταία σκέψη που κάνετε πριν βγείτε στη σκηνή;
Βγαίνω με χαρά και ξεχνάω στα πάντα. Είμαι η Φωτεινή για όλους όσους έρχονται να με ακούσουν.

Το νέο τραγούδι της Φωτεινής Βελεσιώτου «Ρητορική» σε μουσική και στίχους της Χριστιάνα Καλατζόγλου κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group. 

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.