Μάκης Δελαπόρτας: «Οι τίτλοι δε μου πάνε. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω καταφέρει να έχω κάνει το μεράκι μου επάγγελμα»

Είναι ηθοποιός, μουσικός ερευνητής, βιογράφος και συγγραφέας. Ο ίδιος δεν αποδέχεται κανέναν τίτλο βέβαια. Ως ηθοποιό τον έμαθα  από τον ρόλο του Άλκη στο τηλεοπτικό Ρετιρέ του Γιάννη Δαλιανίδη. Ως βιογράφο από τη βιογραφία που έκανε για τον Φρέντυ Γερμανό, την οποία πρωτοδιάβασα στα 14 μου χρόνια. Εντυπωσιάστηκα από τις λεπτομερείς αναλύσεις, τα καταγεγραμμένα γεγονότα, το πλούσιο φωτογραφικό υλικό…

Έτσι, έψαξα και διάβασα πολλές ακόμα που επιμελήθηκε. Κάθε βιογραφία που υπέγραφε δεν ήταν απλά ένα βιβλίο αλλά μια χρονομηχανή που σε ταξίδευε στον κόσμο του εκάστοτε καλλιτέχνη που τιμούσε με τη γραφή του. Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του καινούργιου του βιβλίου με τίτλο Backstage του ελληνικού κινηματογράφου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στην Αργυρούπολη. Σήμερα, στο tetragwno ο Μάκης Δελαπόρτας.

Γεννηθήκατε στον Πειραιά και μεγαλώσατε στην Αργυρούπολη. Τι θυμάστε;
Έχω πολύ ιδιαίτερες αναμνήσεις. Δίπλα από το σπίτι που μεγάλωνα χτίστηκε ένα θερινό σινεμά. Αυτό ως γεγονός καθόρισε τα πάντα στη ζωή μου. Προτιμούσα όλα τα καλοκαίρια της παιδικής μου ηλικίας να μην πηγαίνω διακοπές μαζί με τους γονείς μου αλλά να καθόμαστε σπίτι για να μην χάνω τις ταινίες που προβάλλονταν  από το θερινό σινεμά. Οι αγαπημένοι μου ήρωες εκείνης της εποχής δεν ήταν ο Μπάτμαν, ο Σούπερμαν και ο Μίκυ Μάους αλλά η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Ρένα Βλαχοπούλου, ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ και η Ζωή Λάσκαρη. 

Ο λόγος που αγαπήσατε τον ελληνικό κινηματογράφο;
Ταξίδευα μέσα από τις εικόνες αλλά και από τις μουσικές των ταινιών.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πρώτη ταινία που παρακολουθήσατε ήταν το Χτυποκάρδια στο Θρανίο. Τα συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα σας;
Μαγεύτηκα. Όταν είδα τη λευκή οθόνη δεν ένιωσα τίποτα. Όταν όμως άρχισε να κινείται και να παίρνει ζωή  ένιωσα μοναδικά. Και φυσικά, είδα για πρώτη φορά αυτό το μαγικό πλάσμα που λεγόταν Αλίκη Βουγιουκλάκη και τα επόμενα χρόνια της ζωής μου έγινε η καλή μου νεράιδα. 

Λέτε να φάνηκε από εκεί η καρμική σας σχέση με την Αλίκη Βουγιουκλάκη;
Πού να ήξερα; Παιδάκι ήμουν! Με τη πρώτη ματιά που την είδα, την αγάπησα.

Πιστεύετε στο πεπρωμένο; Είναι όλα γραμμένα ή κεντάμε οι ίδιοι τη ζωή μας;
Νομίζω ότι υπάρχει ένα πεπρωμένο  για τον καθένα αλλά συν Αθηνά και χείρα κίνει. Βάζουμε και εμείς το χεράκι μας και οδηγούμε τα πράγματα στη ζωή μας. 

Είστε ηθοποιός, μουσικός ερευνητής και συγγραφέας. Ξεχωρίζετε κάποια ιδιότητα σας;
Οι τίτλοι δε μου πάνε. Δεν αισθάνομαι τίποτα από όλα αυτά κατ’ αποκλειστικότητα. Είμαι ένας άνθρωπος που έχω καταφέρει να έχω κάνει το μεράκι μου επάγγελμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για ποιο από όσα έχετε κάνει θα θέλατε να σας θυμούνται;
Το ότι έσωσα ένα μεγάλο υλικό από soundtrack και φωτογραφίες λίγο πριν καταστραφούν. 

Για  25 χρόνια σχεδόν ασχολείστε με τις βιογραφίες μεγάλων καλλιτεχνών. Υπήρξε κάποια που σας δυσκόλεψε στην υλοποίηση της;
Η πιο δύσκολη ήταν αυτή που έκανα  για τη Γεωργία Βασιλειάδου. Δεν υπήρχε υλικό και αρκετά στοιχεία για να καταγράψω τη ζωή της. Ήταν η μοναδική περίπτωση ηθοποιού όπου έκανε καριέρα μετά τη σύνταξη και εγώ έπρεπε να καταγράψω τα 40 χρόνια που προϋπήρχε στο χώρο αλλά δεν ήταν τόσο σημαντικά. Αντίστοιχα, την ίδια δυσκολία έχω συναντήσει τώρα για τη βιογραφία που ετοιμάζω για τον Βασίλη Λογοθετίδη ο οποίος είχε μια τεράστια θεατρική καριέρα αλλά ο κινηματογράφος τον έκανε γνωστό τη τελευταία δεκαετία της ζωής του.

Κάποια από όσες γράψατε και την αγαπάτε λίγο περισσότερο;
Εκείνη της Ρένας Βλαχοπούλου. Τη Ρένα την έζησα πολύ κοντά τα τελευταία της χρόνια όπου βίωσα και εγώ τις δυσκολίες της. Οι δυσκολίες αυτές  με έδεσαν μαζί της.

Τι άνθρωπος ήταν η Ρένα Βλαχοπούλου;
Ήταν πολλά πράγματα μαζί. Αν διάλεγα μια λέξη για εκείνη θα έλεγα ότι ήταν  αντιστάρ. Από τη μία ήταν μια απλή γυναίκα στη προσωπική της ζωή και ταυτόχρονα μια μεγάλη καλλιτέχνιδα στη σκηνή. Αυτό το δισυπόστατο με μάγευε.

Την Τρίτη 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η επίσημη παρουσίαση του καινούργιου σας βιβλίου Backstage του ελληνικού κινηματογράφου στο Θέατρο Μίκης Θεοδωράκης στην Αργυρούπολη. Πως προέκυψε το βιβλίο αυτό;
Το βιβλίο υλοποιήθηκε εν καιρώ καραντίνας. Ήμουν κλεισμένος στο σπίτι όπως όλοι. Σκέφτηκα να κάνω ένα πιο ανάλαφρο βιβλίο και όχι μια ακόμα βιογραφία. Έτσι, έψαξα κάποια γραπτά μου που είχα φυλάξει και είχαν να κάνουν με διάφορες ιστορίες πίσω από τη κάμερα. Τις πιο πολλές δεν τις είχα καταγράψει. Λίγες εξ’ αυτών υπάρχουν σε κάποιες βιογραφίες. Ιστορίες με τα ξενύχτια μου με τους ανθρώπους αυτούς, τις κοινές μας εξόδους, συγκινητικές ιστορίες και αστεία περιστατικά. Όλο αυτό το υλικό λοιπόν, αρχίζοντας από την εποχή του βωβού κινηματογράφου μέχρι τα χρυσά χρόνια της Finos Film έγινε το Backstage του ελληνικού κινηματογράφου.

Αν επιλέγατε ένα από όλα αυτά τα πρόσωπα που γνωρίσατε να ταξιδέψετε και να εξερευνήσετε έναν άγνωστο προορισμό, ποιο θα ήταν;
Τη Μάρθα Καραγιάννη. Της άρεσαν πολύ τα ταξίδια και ήταν πολύ οργανωμένη  πριν ξεκινήσει ένα ταξίδι. Είχε κάνει πολλά ταξίδια και είχε γυρίσει όλο το κόσμο.

Αν το έφερνε η κακοτυχία να ναυαγήσετε σε ένα ερημικό νησί, με ποιον θα επιθυμούσατε να είσαστε μαζί;
Τη Ρένα Βλαχοπούλου. Ήταν μια δυναμική γυναίκα που θα μπορούσε να ανταπεξέλθει σε οποιαδήποτε δυσκολία.  

Ποιος θα θέλατε να είναι μόνιμος οικοδεσπότης σας για κάθε Παραμονή Πρωτοχρονιάς;
Η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Ήταν μοναδική οικοδέσποινα και μάλιστα τα τελευταία Χριστούγεννα και τη τελευταία της Πρωτοχρονιά τα είχαμε περάσει μαζί στο σπίτι της.

Με ποιον θα επιθυμούσατε να εξιχνιάσετε ένα δυσεπίλυτο έγκλημα;
Με τον Νίκο Φώσκολο φυσικά! Θα ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να δώσει τη λύση του μυστηρίου.

Ποιος θα μπορούσε να γίνει πρωθυπουργός για μια μέρα;
Ο Λάμπρος Κωνσταντάρας. Να αναβίωνε ως Υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος.

Τι συμβουλή θα δίνατε σε έναν νέο καλλιτέχνη;
Να ακολουθεί τα όνειρα του πιστά, να έχει πίστημ επιμονή και να αυτοπροτείνεται. Να μην περιμένει να χτυπήσει το τηλέφωνο. Να πηγαίνει εκείνος και να συστήνεται. 

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.