Κριτική: Malcolm & Marie / Αμερικανική Nouvelle Vague

Μετά την επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του ο Μάλκομ επιστρέφει σπίτι μαζί με την Μαρί. Εκείνος είναι σκηνοθέτης και εκείνη ηθοποιός. Το θέμα της ταινίας του είναι η ιστορία μιας γυναίκας, πρώην χρήστριας ναρκωτικών, που προσπαθεί να ξεφύγει. Είναι η αληθινή ιστορία της συντρόφου του Μαρί. Λίγο, πριν ολοκληρωθεί η τελετή ο Μάλκομ βγάζει λόγο, όμως, ξεχνάει να την ευχαριστήσει. Όταν γυρίζουν σπίτι, εκτός της αγωνίας των κριτικών ξεκινάει ένας τσακωμός που ανασύρει απωθημένα και κρυφές αλήθειες.

Ο Σαμ Λέβινσον το καλοκαίρι που μας προηγήθηκε κάθισε σπίτι του, αλλά δεν ήταν μόνος. Πήρε τους ηθοποιούς Τζον Ντέιβντ Γουάσινγκτον και Ζεντάγια, 20 άτομα συνεργείο, βρήκε ένα όμορφο σπίτι στην Καλιφόρνια και αποφάσισε να κάνει μια αναφορική ταινία από αυτές που στο Χόλυγουντ λατρεύουν να μισούνε.

Οι επιρροές από νουβέλ βαγκ είναι φανερές. Μπορεί εδώ να μην έχουμε γυρίσματα σε εξωτερικούς χώρους και φυσικό φωτισμό, αλλά η σύλληψη του δράματος δωματίου με όλο το κλειστοφοβικό πλαίσιο ενός ζευγαριού που αλληλοσπαράσσεται, ερωτεύεται, στήνει στον τοίχο ο ένας τον άλλον και όλα με  ατόφια αγάπη μας δίνει όλη την θεατρική υπερβολή που χρειάζεται και αυτό φαίνεται και από τους διαλόγους που είναι ιδιαίτερα συναισθηματικοί.

Ο σκηνοθέτης φτιάχνει μια ιστορία αγάπης, μίσους, αλληλεξάρτησης με στοιχεία χιούμορ κλείνοντας το μάτι σε παροιμιώδη ζευγάρια του κινηματογράφου. Όλο το έργο είναι ασπρόμαυρο σε φιλμ 35mm με έντονες σκιές και αντιθέσεις και η αλήθεια είναι πως γράφουν εξαιρετικά πάνω στους δυο πρωταγωνιστές.

Ιδιαίτερα εύστοχη και αυτό είναι κάτι που στην Αμερική θα το λατρέψουν είναι η αντιμετώπιση των κριτικών κινηματογράφου. Με αφορμή ένα άρθρο στην The New York Times ο πρωταγωνιστής έχει έναν απολαυστικό μονόλογο κάμποσων λεπτών που από την μια αποδομεί όλη την κουλτούρα κάποιου που συστήνεται ως κριτικός πηγαίνοντας με ύφος χιλίων καρδιναλίων στις πρεμιέρες και από την άλλην όλη την αγωνία και την ανάγκη που νιώθει ένας δημιουργός για αποδοχή… ίσως, βέβαια, και λίγη φιλαρέσκεια.

Ο Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον ερμηνεύει τον Μάλκομ και για άλλη μια φορά μας ευχαριστεί αυτό που βλέπουμε. Έχει στόφα σταρ και φυσικά γνωρίζει πολύ καλά πώς να το προβάλλει αυτό, χωρίς όμως να γίνεται ιδιαίτερα εμπορικός. Έχει μια ακριβή παρουσία και είτε τον παρακολουθείς σε κατασκοπευτική ταινία (TENET) είτε σε αισθηματική σε κάνει να τον προσέξεις.

Η Ζεντάγια Μαρί Στόερμερ Κόλμαν ξεκίνησε ως “Ρόκι Μπλου” στη νεανική σειρά του Disney Channel, «Shake It Up» και κάνοντας προσεκτικά βήματα κατάφερε να αποσπάσει την πρώτη της υποψηφιότητα για Έμμυ Α’ Γυναικείου Ρόλου σε Δραματική Σειρά και ο λόγος, φυσικά, για το Euphoria, επίσης, σε σκηνοθεσία Σαμ Λέβινσον. Κι αν μπεις στον πειρασμό να βρεις γέφυρα ανάμεσα στους χαρακτήρες που υποδύεται στην σειρά (Euphoria) και στην ταινία «Μάλκμομ και Μαρί» εντοπίζεις μια σεναριακή συνάφεια. Στην τηλεοπτική σειρά που βασίζεται στην ομώνυμη ισραηλινή σειρά κάνει ένα 17χρονο κορίτσι που εθίζεται στα ναρκωτικά ενώ προσπαθεί να βρει τη θέση της στον κόσμο και στην ταινία το κορίτσι αυτό έχει γίνει μια γυναίκα που ακόμα όμως αναζητά την θέση της στον κόσμο. Έχει μια επιτήδευση το παίξιμο της, παίρνει λίγο πόζες θλιμμένης ντίβας, αλλά η αλήθεια είναι πως είναι αφοπλιστικά πανέμορφη και αυτό όσο κι αν ακούγεται αιχμηρό κερδίζει τις αδυναμίες. 

Τέλος, μας αρέσει που ο σκηνοθέτης μέσα από τους διαλόγους, που έχουν μια υπερβολή –εμένα, βέβαια, αυτό δεν με ενοχλεί καθόλου- δυναμιτίζει το σενάριο με σκέψεις όπως, οι κίνδυνοι της επιτυχίας, ο αριβισμός, οι αντικειμενικότητα των κριτικών και το λευκό πλεονέκτημα σε μια ρατσιστική Αμερική.

Κι αν ψάξουμε να βρούμε το τρίτο πρόσωπο της σχέσης αυτό είναι η μουσική που έρχεται να δηλώσει παρόν σε στιγμές του ζευγαριού. Τόσο στην έναρξη όσο και στο τέλος να περιμένετε να παρασυρθείτε από τις μελωδίες του συγκροτήματος OutKast και το τραγούδι There’s a fine line between love and hate που κυκλοφόρησε το 1998.

Η ταινία κυκλοφορεί από την ψηφιακή πλατφόρμα του Netflix.

Σκηνοθέτης: Σαμ Λέβινσον Σενάριο: Σαμ Λέβινσον Φωτογραφία: Μαρσέλ Ρεβ Μοντάζ: Χούλιο Πέρεζ Μουσική: Λάμπρινθ Ηθοποιοί: Τζον Ντέιβιντ Γουάσινγκτον, Ζεντάγια Διάρκεια: 106 λεπτά Έτος: 2021 Χώρα: ΗΠΑ Γλώσσα: Αγγλικά
Βαθμολογία: 2,5/5

Δείτε επίσης