Ο Σάκης Τσινιάρος στο Tetragwno.gr: «Οι γυναίκες το μόνο που θέλουν είναι αποδοχή, και όχι σύγκρουση»

«Ενώ θα έπρεπε να διαφυλάξουμε αυτή την διαφορετικότητα μεταξύ αντρών και γυναικών ως προς τη φύση του φύλου τους, εμείς σαν κοινωνία εξακολουθούμε να την πολεμάμε»

Ο Σάκης Τσινιάρος μιλά στο Tetragwno.gr για την επιβίωση της γυναίκας σε μια πατριαρχική κοινωνία μέσα από το έργο της Βούλας Αργυροπούλου «Γυναίκες στο ντιβάνι».

Ο σκηνοθέτης της παράστασης μεγάλωσε σε μια γυναικοκρατούμενη οικογένεια, γεγονός που του έμαθε να μοιράζεται την καθημερινότητα του με τις θηλυκότητες, αυξάνοντας όσο μεγάλωνε την ενσυναίσθηση του στο ευρύ περιβάλλον του.

Τι κάνει μια γυναίκα μάνα; Τι γίνεται όταν της θίγεται το μητρικό της φίλτρο; Πως επηρεάζεται από τη δική της μητέρα; Πως αντιδρά στην βία σε ένα παιδί ακόμη κι αν δεν είναι δικό της; Ακόμη κι αν δεν έχει γεννηθεί; Πως καθορίζουν τη ζωή της τα κοινωνικά στερεότυπα; Τρεις διαφορετικές γυναίκες που τις ερμηνεύει η Αλεξάνδρα Χαραλαμπίδου, αφηγούνται τις οπτικές τους μέσα από το πρίσμα των ρόλων.

Στο σκηνοθετικό σημείωμα αναφέρετε πως έχετε μεγαλώσει σε μία γυναικοκρατούμενη οικογένεια. Ποιες προκλήσεις είχατε να αντιμετωπίσετε στο σχολείο, στην εργασία και στην κοινωνία;
Το ότι μεγάλωσα σε μια γυναικοκρατούμενη οικογένεια για μένα ήταν μόνο τύχη στην πορεία της ζωής μου. Δεν σας κρύβω ότι δεν ξέρω πως θα ήταν χωρίς τις αδελφές μου. Μεγάλωσα με το δεδομένο ότι θα μοιράζομαι το μπάνιο με πέντε γυναίκες συν την μητέρα μου, έξι! Θεωρούσα ότι, το λες και φυσιολογικό να μεγαλώνεις σε ένα σπίτι που εκτός από τον πατέρα μας, ήμουν ο μόνος άντρας.  Πήρα πολλή αγάπη. Γυναικεία, ενστικτωδώς “μητρική” αγάπη από όλες, οπότε στο σχολείο, στην εργασία και κατά επέκταση στην κοινωνία ήμουν πιο προσαρμοστικός και είχα αυξημένη ενσυναίσθηση! Οι γυναίκες είναι μαγικά πλάσματα και μόνο δύναμη μου έδωσαν.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς αντιληφθήκατε τον ρόλο της γυναίκας;
Κατάλαβα από πολύ νωρίς ότι οι γυναίκες έχουν περισσότερους ρόλους στους οποίους πρέπει να ανταπεξέλθουν. Έβλεπα πως μεγάλωναν οι αδελφές μου και πως προσπαθούσαν να ενταχθούν στην κοινωνία, παλεύοντας να επιβληθούν σε ανδροκρατούμενους χώρους χωρίς να χάσουν την γυναικεία τους φύση.

Εντοπίσατε αυτή τη διάκριση στην κοινωνία;
Δυστυχώς, ναι. Ενώ θα έπρεπε να διαφυλάξουμε αυτή την διαφορετικότητα μεταξύ αντρών και γυναικών ως προς τη φύση του φύλου τους, εμείς σαν κοινωνία εξακολουθούμε να την πολεμάμε. Δεν θα ‘πρεπε να θέλουμε να είμαστε ίδιοι ή καλύτεροι. Θα έπρεπε να θέλουμε να είμαστε διαφορετικοί, ίσοι και συμπληρωματικοί.

Ήταν λόγοι που αποφασίσατε να ανεβάσετε το θεατρικό έργο της Βούλας Αργυροπούλου «Γυναίκες στο ντιβάνι».
Ναι. Αυτές οι μαγικές γυναίκες είναι γυναίκες που ζουν ανάμεσα μας και οι ζωές τους αντικατοπτρίζουν όλα αυτά τα κακώς κείμενα που ιδανικά θα έπρεπε να έχουν εξαλειφθεί.

Μιλήστε μου για το έργο και ποια κοινωνικά ζητήματα φωτίζετε στη σκηνοθεσία;
Νομίζω ότι η πρόκληση που είχα να αντιμετωπίσω ήταν να μην φορτώσω το υπέροχο κείμενο της Βούλας Αργυροπούλου με υπερβολικά σκηνοθετικά ευρήματα. Στόχος μου ήταν να δημιουργήσω ένα περιβάλλον όπου αυτές οι γυναίκες θα νιωθαν ασφαλείς να ανοίξουν την καρδιά τους και έτσι να αναδειχτούν όλες οι παθογένειες και οι υπερβολικές κοινωνικές απαιτήσεις που αντιμετωπίζει μια γυναίκα και τελικά την καθορίζει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς θα περιγράφατε τη συνεισφορά της γυναίκας στην κοινωνία, ενώ αντιμετωπίζει τις προκλήσεις των κοινωνικών στερεοτύπων;
Αξιοθαύμαστη! Είναι πολύ γενναία πλάσματα οι γυναίκες. Και ξέρετε, το μόνο που θέλουν είναι αποδοχή και όχι σύγκρουση.

Πώς ελπίζετε ότι το έργο σας θα επηρεάσει τους θεατές και θα διαμορφώσει την αντίληψή τους για τον ρόλο των γυναικών;
Ελπίζουμε να ενδυναμώσει την ενσυναίσθηση των θεατών. Να τους θυμίσουμε ότι αυτές οι γυναίκες ή γυναίκες σαν και αυτές είναι γύρω μας και πρέπει να είμαστε πιο παρατηρητικοί. Πολλοί θεατές μας λένε ότι λυτρώθηκαν μέσα από τις ιστορίες που έχουν δει.

Πώς η συναισθηματική κακοποίηση επηρεάζει τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους;
Δεν τις επηρεάζει μόνο. Τις καθορίζει.

Ποια τα επόμενα σχέδια σας;
Να ακούσουν όσοι περισσότεροι αυτές τις λυτρωτικές εξομολογήσεις. Έχουμε ήδη στα πλάνα μας, να ταξιδέψουμε αυτή τη παράσταση σε όλη την Ελλάδα. Το ταξίδι του έχει ξεκινήσει ελπίζω να είναι μεγάλο.

Info: Κάθε Δευτέρα στις 18:30 & Τρίτη στις 21:00, στο Θέατρο Αλκμήνη. Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά. Προπώληση: more.com.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στο Google News και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.