Κριτική: «Μαρίκα» από τον Πέτρο Ζούλια / Στο φως η αντισυμβατική προσωπικότητα της Κοτοπούλη

Για δεύτερη σεζόν η παράσταση «Μαρίκα» ανεβαίνει στο Θέατρο Χώρα και μας ταξιδεύει στην ιστορία μιας πολυδιάστατης προσωπικότητας που ακούει στο όνομα Μαρίκα Κοτοπούλη, με πολύ μεγάλη επιτυχία. 

Υπόθεση

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αρχή της παράστασης βρίσκουμε τη Μαρίκα το 1937, την εποχή που εγκαινιάζει το σημερινό θέατρο Ρεξ. Ύστερα γνωρίζουμε την τρομερή προσωπικότητα της «δασκάλας» , όταν το 1941 ιδρύει τη θεατρική της σχολή, μέσα στην καρδιά της Κατοχής για να φτάσουμε ως την αργή αλλά σταθερή πορεία της, προς το τέλος του έργου της, το 1954, τότε που φεύγει πια κι από τη ζωή. Η ΜΑΡΙΚΑ είναι μια παράσταση εμπνευσμένη από τη μυθιστορηματική ζωή και το έργο της Μαρίκας Κοτοπούλη, μιας αμφιλεγόμενης γυναίκας, που κατάφερε να αφήσει ανεξίτηλα το στίγμα της στην ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Όχι μόνο ως μια σπάνια καλλιτέχνιδα αλλά και ως μια πανίσχυρη προσωπικότητα με ενεργή συμμετοχή στο πολιτικό, πνευματικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της εποχής της. Μια εποχής μακρινής, αλλά με πολλές συγγένειες με την σύγχρονη που ζούμε σήμερα.

Το κείμενο και τη σκηνοθεσία υπογράφει ο εξαιρετικός Πέτρος Ζούλιας. Φαίνεται πόσο έχει εμβαθύνει τη μελέτη του πάνω στη γυναίκα, ηθοποιό, θιασάρχη και δασκάλα Μαρίκα. Στήνει μία παράσταση υψηλών προδιαγραφών που στέκεται στην προσωπικότητα της Κοτοπούλη απέναντι στη ζωή, τον έρωτα, τον θάνατο, τους μαθητές της, τους συναδέλφους της και τελικά απέναντι στον εαυτό της. Έξυπνη σκηνοθεσία, με πολύ καλό ρυθμό, χωρίς να κουράζει, εναλλαγή σκηνικών, μεταβάσεις λογικές και συναίσθημα, πολύ συναίσθημα. Ο θεατής ταξιδεύει μαζί με την Κοτοπούλη και το μάτι του δεν φεύγει στιγμή από τη σκηνή.

Στον ρόλο της Κοτοπούλη, μία μεγάλη θεατρίνα  της χώρας μας. Η Νένα Μεντή. Η οποία φαίνεται όχι μόνο πόσο έχει δουλέψει τον ρόλο της, αλλά και πόσο της πάει ο ρόλος. Συναισθηματικές εναλλαγές, γέλιο, δάκρυ, βωμολοχίες, πάθη, έθη, μύχιες σκέψεις. Η αληθινή της ερμηνεία, φέρνει στο φως την αντισυμβατική προσωπικότητα της Μαρίκας Κοτοπούλη αλλά και την ευαισθησία της. Τα «λυγίσματά» της. Υποδειγματική ερμηνεία από τη Νένα Μεντή, χωρίς εντυπωσιασμούς και υπερβολές. Ερμηνεία ζωής και ψυχής.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον ρόλο του Γ. Χέλμη συναντάμε στον ηθοποιό Γιώργο Δεπάστα που με τον ατόφιο ταλέντο του βοηθά στην εξέλιξη της ιστορίας, ενώ και ο Μάκης Πατέλης έχει δυνατά σημεία στην ερμηνεία του, ειδικά στο σημείο όπου «αποχαιρετά» τη Μαρίκα και «ανοίγει» τα φτερά του στον κόσμο του κινηματογράφου. 

Στον ρόλο της Έλλης Λαμπέτη βλέπουμε τη νέα και πολλά υποσχόμενη Νεφέλη Κουρή, η οποία εμφανίζεται στη μέση της παράστασης, τη στιγμή που δείχνει την σχέση της δασκάλας Μαρίκας και της μαθήτριας Έλλης. Μία σχέση άκρως ανθρώπινη. Ωραία ερμηνεία, αν και θα την ήθελα να κερδίζει περισσότερο έδαφος στη σκηνή, ξετυλίγοντας το ταλέντο που έχει.

Και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, Τζένη Σκαρλάτου, Μαριάννα Τουντασάκη, Γιώργος Λόξας, Γιάννης Σίντος και Ναταλία Αθανασιάδη, βάζουν δυναμικά το λιθαράκι τους στην εξέλιξη της ιστορίας και της παράστασης. 

Το σκηνικά της παράστασης έχουν ενδιαφέρον και τοποθετούν τον θεατή στον τότε χωροχρόνο, επιμελημένα από την Άννα Ζούλια, τα κοστούμια που «μυρίζουν» θέατρο και την τιμούν την ιστορία της εποχής, έχει δημιουργήσει η Ηλένια Δουλαδίρη, ενώ η μουσική του Παναγιώτη Αυγερινού προσδίδει στη διάθεση της παράστασης, ένα πνεύμα νοσταλγίας. 

Αξίζει να παρακολουθήσετε αυτή την παράσταση γιατί θα μάθετε αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα για τη ζωή της Μαρίκας Κοτοπούλη και θα σας δοθεί το έναυσμα να αγαπήσετε το καλό θέατρο!

ΙΝFO: Τετάρτη & Κυριακή 19:00 & Παρασκευή & Σάββατο 21:00 στο Θέατρο Χώρα (Αμοργού 20, Κυψέλη Τηλέφωνο, 2108673945). Εισιτήρια στη viva.gr.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.