Κριτική: «Μαρίκα Κοτοπούλη – Το αγρίμι» με τη Δήμητρα Παπαδήμα στο Θέατρο Αλκμήνη

Μαρίκα Κοτοπούλη, η μεγάλη ιέρεια του θεάτρου, η παθιασμένη, η ασυμβίβαστη, η ελεύθερη γυναίκα, το γεννημένο «αγοροκόριτσο». Η παράσταση «Μαρίκα Κοτοπούλη – Το αγρίμι» ανεβαίνει στη σκηνή του Θεάτρου Αλκμήνη.

Το κείμενο της παράστασης υπογράφει η Δήμητρα Παπαδήμα, τη σκηνοθεσία η ίδια μαζί με τον Γιάννη Μποσταντζόγλου, ενώ η ίδια υποδύεται και το «αγρίμι» Μαρίκα Κοτοπούλη. Σα να λέμε η παράσταση αυτή είναι οικογενειακή υπόθεση. Παρακολουθώντας το έργο κατανοείς πόση ενδελεχή έρευνα έχει κάνει η Δήμητρα Παπαδήμα, μελετώντας μία τόσο σπουδαία και δυνατή προσωπικότητα σαν την Κοτοπούλη. Το έργο είναι σκληρό γιατί και η ζωή της μεγάλης θεατρίνας είναι σκληρή. Πίσω από τα μεγάλα φώτα της αυλαίας, δεν ξέρεις ποτέ τι συμβαίνει και τι χρώμα έχουν οι πτυχές της ζωής ενός ηθοποιού. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ιστορία

Το καλοκαίρι του 1920, σε ηλικία 33 χρόνων περιμένει για είκοσι τρεις μέρες στο καμαρίνι της τον Ίωνα Δραγούμη. Όταν αυτός δεν έρχεται τον ψάχνει στο κοινό, κρατάει κενή τη θέση του στο κέντρο της πλατείας, αλλά και τη διπλανή για …το καπέλο του. Η άδεια θέση, για είκοσι τρεις ολόκληρες μέρες, την φτάνει στο σημείο να ξεπερνάει ακόμα περισσότερο τα όρια της. Παίζει τους ρόλους της με απίστευτη δύναμη, σαν θηρίο στο κλουβί που σπάει τις σιδεριές του κατεστημένου και ελευθερώνεται. Και όταν, σε μία παράσταση, διακρίνει ανάμεσα στους θεατές την Πηνελόπη Δέλτα, την αντίζηλη, αρπάζει την ευκαιρία να την αντιμετωπίσει όπως ανέκαθεν το λαχταρούσε η ψυχή της και την αναγκάζει να αποχωρήσει ντροπιασμένη από την αίθουσα. Όταν έμαθε για το θάνατο του αγαπημένου της Ίωνα – 23 μέρες της το κρατούσαν κρυφό – γαντζωμένη στο σανίδι του θεάτρου ουρλιάζει «Μήτσο την αλήθεια, όταν παίζω στην Ορέστεια βγάζω τέτοιο σπαραγμό….;» Αυτή είναι η θεατρίνα. Της απομένει ακόμα μια «παράσταση». Το Αγρίμι, η Μαρίκα Κοτοπούλη, αψηφά τα προσχήματα και μας …ανοίγει τα μάτια! Τίποτα και κανείς δεν μπορεί να σταματήσει την πορεία της στα άγνωστα μονοπάτια της ζωής…. Όμως, κάπου ανάμεσα στο κοινό, που δεν την αφήνει από τα μάτια του, βρίσκεται ένας άντρας για να ακουμπήσει πάνω του τη μοναξιά της. Ο Γιώργος Χέλμης, ο επίσημος εραστής όλων αυτών των χρόνων. Τον προειδοποιεί πως καίει σαν φλόγα και ξεκαρδίζεται στα γέλια… Το γέλιο είναι ό,τι απόμεινε μέσα στις στάχτες!

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Δήμητρα Παπαδήμα για 1 ώρα και 20 λεπτά υποδύεται με αριστοτεχνικό και συγκινητικό τρόπο την Κοτοπούλη στα «δύσκολά» της. Παράγει θέατρο ατόφιο και ειλικρινές. Δίχως επιτηδευμένες εκφράσεις, αλλά με έντονη δραματικότητα ή ειρωνεία (όπου χρειάζεται), δίνει την εντύπωση ότι η Μαρίκα Κοτοπούλη ήταν ένας άνθρωπος ενδιαφέρων αλλά και δύσκολος. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες τόσο του εαυτού της, όσο και του Γιάννη Μποσταντζόγλου φαίνεται με πόσο πάθος και ένταση ζούσε την κάθε στιγμή της ζωής της η Μαρίκα Κοτοπούλη. Σαν ένα «αγρίμι» τη βλέπουμε πως παραδίνεται στον έρωτά της προς τον αριστοκράτη Ίωνα Δραγούμη, στις απαγορευμένες ουσίες  και στα όργια, με απώτερο σκοπό να δραπετεύσει από τον ίδιο της τον  εαυτό. 

Το έργο δεν γίνεται καθόλου κουραστικό χάρη και στα ιδιαίτερα σκηνικά και κοστούμια που επιμελήθηκε η Χριστίνα Οικονόμου για την Δήμητρα Παπαδήμα. Από τη μία η μεγάλη θεατρίνα που κοιτάζει τον εαυτό της στον καθρέφτη καθώς ετοιμάζεται για ακόμη ένα βράδυ να αποθεωθεί από το κοινό της, και από την άλλη η ρακένδυτη Κοτοπούλη παραδομένη στα άγρια πάθη και στην μορφίνη. Αυτές οι δύο πλευρές της μεγάλης θεατρίνας μέσα στο έργο, δίνουν την εντύπωση της ποικίλας ζωής των σπουδαίων καλλιτεχνών και κυρίως της αθέατης και σκοτεινής πλευράς τους. 

Η παράσταση μας καλεί να δούμε πραγματικό θέατρο, να αισθανθούμε τη δυναμική αυτής της προσωπικότητας του θεάτρου, αλλά να ανακαλύψουμε και την γυναίκα Μαρίκα Κοτοπούλη. Η Δήμητρα Παπαδήμα και ο Γιάννης Μποσταντζόγλου, ο οποίος εμφανίζεται προς το τέλος της παράστασης, υποδυόμενος τον θαυμαστή της Μαρίκας, Γιώργο Χέλμη, δημιούργησαν ένα θεατρικό έργο ουσίας και ψυχής που αξίζει να παρακολουθήσετε!

Το κλίμα της εποχής εκείνης, πέρα από  τις μνήμες, τις εικόνες και τα λόγια, ανασύρεται και μέσα από την μουσική επένδυση του Χρήστου Στεργίου. «Ας ερχόσουν για λίγο, μονάχα για ένα βράδυ»…

Φωτογραφίες: instadoc.gr

Info: Παραστάσεις κάθε Σάββατο στις 19:00 στο Θέατρο Αλκμήνη (Αλκμήνης 8-12, Αθήνα / 2103428650). Εισιτήρια στη viva.gr.

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebooktwitter και instagram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.