Κριτική: 40 αστυνομικές ιστορίες / Ιστορική αναδρομή στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία

Γράφει η Μάγδα Παπαδημητρίου-Σαμοθράκη

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης, ένας αεικίνητος και πολυγραφότατος συγγραφέας, μας εκπλήσσει κάθε φορά με τις συγγραφικές του δημιουργίες. Έχει γράψει διηγήματα, μυθιστορήματα, δοκίμια, ποιήματα, κριτικές βιβλίων και συνεντεύξεις με συγγραφείς σε διάφορα βιβλία, εφημερίδες και περιοδικά. 

Πριν δύο μήνες κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Λέμβος, ένα συλλογικό έργο με 40 αστυνομικές ιστορίες, του οποίου έχει την επιμέλεια, με συγγραφείς αναγνωρισμένους στο ευρύ αναγνωστικό κοινό, ή λιγότερο γνωστούς αλλά με αξιόλογο έργο.

Στον πρόλογο του βιβλίου ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης μας κάνει μια μικρή ιστορική αναδρομή στην ελληνική αστυνομική λογοτεχνία. Σ’ αυτόν τον τόμο προσκλήθηκαν και συγγραφείς που δεν είναι του είδους, αλλά μου άρεσαν τα διηγήματά τους. Και οι σαράντα συγγραφείς εμπνεύστηκαν από το έγκλημα, το μυστήριο, την έρευνα, τον έρωτα, τη νοσταλγία, την ιστορία και προκαλούν τον αναγνώστη να μπει ως παρατηρητής στο αστυνομικό τους ταξίδι. 

Διαβάζοντάς τα, το καθένα με ιδιαίτερη προσοχή, διαπίστωσα ότι δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτε από την ξένη αστυνομική λογοτεχνία, αρκεί να το πιστέψουμε. Όχι μόνο οι αναγνώστες αλλά και το υπουργείο Πολιτισμού που έχει τον τρόπο να μεταφραστούν και να περάσουν τα σύνορα της χώρας μας. Κατά τη γνώμη μου τα συλλογικά αυτά έργα είναι το εισιτήριο, η γνωριμία με κάθε συγγραφέα ξεχωριστά. Σίγουρα θα βρείτε στον καθένα συγγραφέα αυτό το κλικ που θα σας φέρει πιο κοντά με το έργο του. Οι συγγραφείς που γράφουν σ’ αυτό το συλλογικό έργο:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αζαριάδης Γρηγόρης, Αθανασίου Έρικα, Αποστολίδης Ανδρέας, Βαρβαρήγος Δημήτρης, Βατού Έρση, Βεντουρής Νικόλας, Γιαννουλέας Παναγιώτης, Γκόζης Γιώργος, Δενδρινός Γεράσιμος, Δρακονταειδής Δ. Φίλιππος, Ιντζέμπελης Ελπιδοφόρος, Ιορδανίδου–Δάρδα Άννα, Ιωαννίδης Πάνος, Καριζώνη Κατερίνα, Κρητικός Μάρκος, Κουμπαρέλη Μπελίκα–Αντωνία, Λεονταρίτης Α. Γιώργος, Λιακόπουλος Θανάσης, Λύκαρης Ιερώνυμος, Μιχαηλίδης Ανδρέας, Μόσχου Κωνσταντίνα, Μπέκας Βαγγέλης, Μπενάκης Θεόδωρος, Μπούρας Κωνσταντίνος, Μπούρος Λευτέρης, Πανούσης Γιάννης, Πατσώνης Γιάννης, Πιμπλής Μανώλης, Ρίτσου Έρη, Σακελλίου Λιάνα, Σκρουμπέλος Θανάσης, Σπυράκης Απόστολος, Σπυροπούλου Χρύσα, Σταφυλάς Γιώργος, Στοφόρος Κώστας, Τσιλιγγερίδου Κική, Φαρούπος Νίκος, Φιλίππου Φίλιππος, Χαριάτης Άγγελος, Χασάνδρα Βίκυ.

Ο συλλογικός τόμος είναι μια βιβλιοπρόταση για όσους αγαπούν την αστυνομική λογοτεχνία και όχι μόνο.

40 αστυνομικές ιστορίες
Εκδόσεις Λέμβος
Επιμέλεια: Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Ακολουθήστε το tetragwno.gr στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook, twitter και instragram για να ενημερώνεστε άμεσα για όλες τις πολιτιστικές ειδήσεις.